.Prof. Dr. Bilgehan Nas açıklamasında “ Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü, Konya Teknik Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi, Karapınar Belediye Başkanı, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğümüz ve teknik heyetle Meke Gölü’nü ziyaret etmiş bulunmaktayız. Ziyaretimizin sebebi Meke Gölü ile ilgili son yıllarda haberler okuyoruz. Meke Gölü yılın belli mevsimlerinde kuruma ile yüz yüze kaldı, kurudu ve suyunu kaybetti şeklinde. Meke Gölü’nü tekrar canlandırabilmek tekrar su kazandırabilmek için alternatif bir su kaynağından gölü besleyebilir miyiz şeklinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın bir proje önerisini Konya Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesinden ekibimizle birlikte değerlendireceğiz. Bununla ilgili bir proje önerisini değerlendirdikten sonra Bakanlığımıza sunacağız ve bu su kaynağının muhtemelen şu an için öncelikli çalıştığımız alanlarda bir tanesi Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan günde 7 Bin metreküp atık suyu arıtacak bir Atık Su Arıtma Tesisi yapıldı. Bu şu demek oluyor yılda 2,5 Milyon metreküp su arıtılacak. Artık biz atık su arıtma tesislerinde atık suyu arıttıktan sonra bir alıcı ortama deşarj eden arıtma tesisi olmaktan çıkartıp bir su kaynağı olarak düşünüyoruz dünyada. Karapınar atık su arıtma tesisinden çıkan 2,5 Milyon metreküp su bir çevresel yeniden kullanım alternatifi olarak Meke Gölü’nü beslemede kullanıla bilir mi? Bunun teknik ve ekonomik boyutunu, ekosistem boyutunu, ekoloji boyutunu buraya olabilecek bütün Mühendislik anlamındaki etkilerini değerlendireceğimiz bir ön fizibilite çalışması Bakanlığımıza hazırlanacak. Meke Gölü için önemli bu çalışmayı 6 ay kadar bir süre zarfında çalışarak çalışma sonun da Bakanlığımıza ilgili raporu sunacağız” dedi.

Belediye Başkanımız Mehmet Yaka “Meke Gölü, Dünyanın Nazar Boncuğu olarak da nitelendirdiğimiz ender nadir göllerimizden bir tanesi. Yalnız son yıllardaki su çekilmesinden dolayı maalesef suyunu kaybetmiş durumda. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü, Konya Teknik Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi ile beraber inşallah gerçekleşecek proje sonrasında Meke Gölümüzü yeniden suyuna kavuştururuz. Bizim amacımız belki de dünyada eşi benzeri olmayan böyle bir krater gölünü yeniden turizme kazandırabilmek için bir uğraş sarf ediyoruz. Çevre ve Şehircilik Bakanımız Sayın Murat Kurum başta olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Prof. Dr. Fetullah Arık “Meke Gölümüzü kurtarmak için bir çalışmayı başlatmış bulunuyoruz. Atık suların değerlendirilmesi noktasında bir çalışma yürütüyoruz. Atık sulara alternatif olarak bu bölgede belki yer altı suyu üretim kuyularıyla da desteklemek anlamında hem tatlı sulardan hem de tuzlu sulardan havza içerisindeki hem de acı gölden su alternatifleri üzerinden de çalışmalarımızı yürüteceğiz. Bu anlamda Meke Gölü’nün mevcut şekli ile korunarak herhangi bir müdahale edilmeden sulu görünüme kavuşması için yaklaşık yıllık 2,5 Milyon metreküplük bir su bütçesine ihtiyaç görülüyor. Karapınar atık su arıtma tesisinden çıkacak olan arıtılmış suların bu bölgedeki ekosisteme zarar vermeden aktarılması neticesinde böyle potansiyelin varlığı mevcut. Konya Teknik Üniversitesi ile birlikte ön fizibilite çalışmasını hazırlayarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığımıza sunacağız” dedi.