Kur-an-ı Kerim öğrenmekte olan kursiyerlerden 20 kişiye Kur’an-ı Kerim öğreten din görevlisi Döne Başyiğit şunları söyledi “ Kur’an-ı Kerim kitabımızı niçin öğrenip okuyoruz? Niçin okumalıyız? İlk inen ayetlere uymuş olmak için, Allah’ın adına ve O7nun gönderdikleri; olduğu için, Allah tarafından Kur’an okumamız emredildiği için okumaktayız! Peygamberimizin tüm hayatı boyunca ve veda hutbesindeki son tavsiyesinde Allah’ın kitabına ve benim sünnetime tutunun diye vasiyet ettiğinden dolayı; gıbta edilmesi gereken iki tür insandan birisi olmak için ki; onlardan biri Allah’ın kendisine mal verdiği, onunla gece gündüz Allah yolunda infak edip sevap kazanan, diğeri kendisine kitap verilen geceleri o kitabı okuyarak gündüzde hayatına uygulayarak ve o yolda olan kimse gibi olmak için Kur’anla beraber olacağız. İnsanların en hayırlısı ve en faziletlisi olmak için; okuduğumuz Kur’an-ın her bir ayetinden istifade edip, hayatımızda yaşama prersipleri olarak kabul edip okuyacağız. Değilse okuduğu boğazından öte geçmeyen, sadece edası ve sedasıyla yetinip okun yaydan çıktığı gibi dinden çıkanlardan olmamak için bu ilahi mesajı kulluk prensipleri olarak kabul edip hayatınıza yön vermesi için okuyuip, öğrenip iyi ve doğru hareketler olarak hayatımıza aktarmak için okumalıyız.! Okuduğumuz Kur’anla amel eden müminlerden olup, tadı ve kokusu güzel meyve olmak için okumalıyız. Değilse tadı acı, kokusu kötü Ebu Cehil karpuzu gibi olan münafıklardan olmayalım diye. Kur’an üzerinde kalplerimiz birleştiği müddetçe okuyacak, ayrılığa düştüğümüz zaman okumayı bırakacak şekilde, sekinenin bize inmesi, meleklerin bizi dinlemesi için gece gündüz devamlı, haftada ve on beş gündü bir hatim edecek derecede Kur’an-ı okuyup anlamaya çalışacağız. İnşallah Allah’a yakın olanlardan olmak için, misk dolu kaplar gibi olmak ve çevremize faydalı kokular saçmak için; Kur’an-ın hakkını verenlerden olmak için; Allah’ın kitabıyla yükselteceği toplumlardan olmak, bir ayet öğrenmenin yüz rekât nafile namaz kılmaktan daha hayırlı olması hasebiyle; en hayırlı ilaç ve tedavi yöntemi Kur’an olduğu giçin O’nu çok okuyup O’nunla tedavi olmak için Kur’an-ı Kerimi okuyup, okutacağız.

Aişe (R.anha), Kur’an-ı Kerimi süratle okuyan birinin okuyuşunu duydu. Bunun üzerine şöyle dedi; “ Şu adam ne okudu, ne de sustu.” Kur’an-ı Kerimin manasını anlayarak ve ondaki yüce hikmetleri düşünerek okumaya çalışmalıyız. Zira Kur’an, yalnız lafızlarının okunması için nmemiştir. O’nun ayetlerinin manasının tefekkürü ve kendisi ile amel edilmesi istenmektedir.

Kur’an okurken dilin görevi, ağır ağır ve doğru olarak harfleri telaffuz etmek mahreçlerine (Harflerin çıkış yerlerine) ve tecvidine dikkat ederek okumak; aklın görevi manayı düşünüp anlamak, kalbinki ise bu manalardan gereken dersleri ve tesirleri almaktır. Yani ağız okuyacak, akıl tercüme edip anlaşılır hale getirecek, kal de kişinin o manalar istikametine yönelmesini sağlamış olacaktır. Bu şekilde Kur’an-ı okursak ancak o zaman hakkını vererek okumuş oluruz inşallah.

Gösteri yapmış olmak için değil, şov olsun için değil, haftada ve belirli günlerde sohbete katıldım demek ve tatmin olmak için değil, ALLAH’ın rızasını kazanmak ve hayatımızı İslamlaştırmak, Kur’an-i bir hayatı nefsimizde ve ailemizde oluşturmak için okuyup, dünyevi mal temini ve makam elde etmek için değil, Allah’ın rızasını kazanmak için. Rabbimiz Allah olduğu tüm hayatımızın programını Allah çizdiği ve ne yapacağımızı ve nasıl yaşayacağımızı, nasıl hayat süreceğimizi belirleyen Allah olduğu için, O’na itaat, ibadet ve kulluk yapmak için; Allah’a ve Allah’tan gelene sarılmak suretiyle dosdoğru yolu bulanlardan olmak için kitabımızı okuyoruz. Okuyacağız, anlayacak ve anlatacağız!

Hiçbir şeyi bilmeyen kimseler olarak Allah’tan gelen vahye sarılmak ve aydınlık olan, aydınlatıcı olan, O kitapta yolumuzu bulmak için yolunu Allah ve Kitabıyla bulan kullardan olmak için, Allah’ın rahmet ve merhametine nail olabilmek için bizi dosdoğru yoluna iletmesini istemek ve ne isteyeceğimizi öğrenmek için, bize olan nimetini Allah’ın çoğaltması ve tamamlaması için ve bizi dosdoğru yoluna iletmesi için bu Kur’an-ı Kerimi okuyup, okutacak, anlayıp, anlatacağız inşallah.

“Mü’minler Kur’an-ı dinlerken ağlayarak yüzüstü kapanırlar ve bu onların Allah’a karşı tevazusunu ve itaatlerini artırır.” İsra Suresi, 17/109

“Hakiki Mü’minler o kimselerdir ki (yanlarında) Allah anıldığı vakit kalpleri ürperir, kendilerine Kur’an-ın ayetleri okunduğu zaman imanları ziyadeleşir. Ve (Onlar) yalnız Rablerine tevekkül ederler” Enfal Suresi 8/2

Din görevlisi olarak kursiyerlere Kur’an-ı Kerim öğretmekten dolayı çok mutluyum, Kur’an-ı Kerim öğrenin kursiyerlerimizde en az benim kadar Kur’an-ı Kerim öğrenmekten dolayı mutlu olmaktadırlar”dedi