Temel atma törenine Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Kalyon Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Kalyoncu, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Milletvekili Leyla Şahin Usta, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı ve AK Parti Konya Milletvekili Ziya Altunyaldız, AK Parti Grup Başkan Vekili Mustafa Elitaş, AK Parti Konya Milletvekilleri, Konya Valisi Vahdettin Özkan, Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, AK Parti Konya İl Başkanı Hasan Angı, MHP İl Başkanı Remzi Karaarslan, İlçe Kaymakamı Oğuz Cem Murat, Belediye Başkanı Mehmet Yaka, Konya Merkez İlçe Belediye Başkanları, AK Parti İlçe Başkanı Yusuf Zengin ve Yönetim Kurulu Üyeleri, MHP İlçe Başkanı Ercan Alp ve Yönetim Kurulu Üyeleri, İlçe Milli Eğitim Müdürü İbrahim Önal ve Şube Müdürleri, Başkan Yardımcımız Halil Aker, Belediye Meclis Üyeleri, STK Başkanları, AK Parti Gençlik Kolları Başkanı Sinan Gümüşsoy ile davetliler katıldı.

TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı ve AK Parti Konya Milletvekili Ziya Altunyaldız konuşmasında “Karapınar Güneş Enerjisi Santrali’nin Cemal Bey'in Üstün gayretleri ve çabalarıyla artık Konya’mız güneş enerjisinde bir merkez konumuna geldi. Artık Konya tarım şehri, sanayi şehri olmanın yanında bir de yenilenebilir enerjinin merkezi ve üretim kaynağı haline geldi” dedi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Milletvekili Leyla Şahin Usta “Türkiye inanılmaz yatırımlara inanılmaz başarılara imza atıyor. Bu noktada bugün burada Konya'da temelini atacağımız GES-1 SCADA merkezi aynı zamanda 2022 yılına hedeflenmiş bu enerji santralinin tamamlanması için yine büyük ve heyecanlı bir adımla yola devam ediyoruz” dedi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank yaptığı açıklamada; “Bugün temeli atılacak merkezin, Karapınar Güneş Enerji Santrali'nin "beyni" niteliğinde olacağına işaret eden Varank; Bir yanda devasa çorak bir alanda panellerle güneşten enerjisini alırken diğer yanda bu merkezde tüm bu teknoloji takip edilip müdahaleler yapılacak. Veri tabanlı kontrol ve izleme yaklaşımıyla ekipman kontrolünden üretim planlamaya, çevre kontrol ünitelerinden yardımcı işletmelere kadar bütün sistemlere hükmeden bir yapı bulunacak. Burası sahip olduğu donanımlarla bir teknoloji merkezi görevini de üstlenecek." dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez ise yaptığı konuşmada, santralin 2022 yılında tam kapasiteli olarak devreye gireceğini dile getirip, şöyle konuştu: ''Bugün ülke açısından ve sektör açısından önemli bir yatırımın inşaatını, teknik inceleme maksadıyla yaptığımız saha gezisinde yerinde müşahede etmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Burası bundan yaklaşık 3-4 yıl önce ihalesi yapılmıştı. Türkiye'nin ilk YEKA Güneş Santrali olarak adlandırdığımız Konya Karapınar GES, 1000 megavatlık bu tesisin şu anda yaklaşık 270 megavatlık kısmı yapıldı ve işletmeye alındı. Bugün ayrıca bu tesisin otomasyon merkezinin temelini de birlikte attık. Yüzde 100 çevreci bir yatırım. Bizi memnun ettiği kadar, Çevre Bakanı'mızı da en az bizim kadar sevindirmiştir. İnşallah 2022 yılı sonunda bu tesisi tam kapasiteyle de devreye almış olacağız.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, " Kalyon enerji ülkemiz adına çok önemli bir yatırım başlatıyorlar. Bugün yenilenebilir enerji tüm dünyanın gündemi. Ülkemiz yenilenebilir enerjide Avrupa'da 7, dünyada 13. sırada. İklim değişikliğinden etkilenmekteyiz biz de. İklim dostu tüm yatırımları destekliyoruz. İnşallah Karapınar GES 2022 sonunda tamamı hayata geçecek. Her yıl 1.5 milyon ton fosil yakıt kullanımını engellemiş olacak. 1.2 milyon binaya enerji kimlik belgesi düzenledik. 61 millet bahçesi açılışı yaptık. Yerli otomobil çalışmaları hızla devam ediyor. Yeni yapılacak binalarımızı elektrikli şarj yapılmasını zorunlu hale getirdik. Şehirlerimizi elektrikli araçlara hazır hale getirecek adımları atıyoruz. Bugün sadece baktığınızda ülkeler değil şehirleri ilçeler yarışıyor. Karapınar'ımızda atık su arıtma tesisimizi tamamladık. Tesisten alınan suları Meke Gölü'ne aktarıyoruz. Böyle bir yatırımın, böyle bir tesisin Karapınar'ımıza yapılmasının gururunu yaşıyoruz. Yine toplamda sosyal konut dönüşüm projeleri kapsamında 920 konut 5 ticaret merkezi ve Karapınar Hükümet Konağını Eylül ayında Karapınarlı hemşerilerimize kazandırıyoruz. Öte yandan ticaret merkezi katlı otopark, 24 derslikli okulumuzu ve Gaziosmanpaşa Millet Bahçemizi de Ağustos ayında yine vatandaşlarımızın hizmetine sunacağız." dedi.

Konuşmaların ardından Belediye Başkanı Mehmet Yaka, İlçe Kaymakamı Oğuz Cem Murat, AK Parti İlçe Başkanı Yusuf Zengin, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’e, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’a, Kalyon Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Kalyoncu’ya ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Milletvekili Leyla Şahin Usta’ya hediye takdiminde bulundular.

Hediye takdiminden sonra 3 bakan ve beraberindekiler Kalyon Karapınar Güneş Enerjisi Santrali’ni yerinde inceledi ve santralin yönetim binası SCADA Merkezinin temeli dualarla attı.