Atatürk anıtı önünde yapılan kutlamaya, Kaymakam Ramazan Yıldırım, Garnizon Komutanı Topçu Albay Ali Ayhan Kızıl, Belediye Başkanı Mehmet Mugayıtoğlu, SÜ Karapınar Aydoğanlar MYO Müdür Yardımcısı Birsel Bulut, Cumhuriyet Savcısı Yahya Tosun, İlçe Emniyet Müdürü İzzet Meydan ve diğer daire amirleri, kurum ve kuruluş, oda başkanları, askeri erkân, şehit aileleri ve gaziler, diğer davetliler ve vatandaşlar katıldı.
Kutlamalar Üsteğmen Bahadır Vesek’in sunuculuğunda, Atatürk Anıtına İlçe Kaymakamlığı, Garnizon Komutanlığı ve Belediye Başkanlığı çelenklerin sunumuyla başladı. Çelenk sunumunun ardından saygı duruşu ve İstiklal Marşı okundu, İlçe Kaymakamı Ramazan Yıldırım, Garnizon Komutanı Topçu Albay Ali Ayhan Kızıl, Belediye Başkanı Mehmet Mugayıtoğlu tören birliklerinin ve halkın bayramını birlikte kutladılar. 30 Ağustos Zafer Bayramının 90. yıl dönümüne ilişkin konuşmayı Garnizon Komutanı Topçu Albay Ali Ayhan Kızıl tarafından yapıldı. 
Albay Ali Ayhan Kızıl, “ Bayramlar, milli ve dini duyguların, inançların, örf ve adetlerin uygulanıp sergilendiği, bir toplumda millet olma şuurunun şekillendiği, kuvvetlendiği günlerdir.
Malumunuz on gün önce dini bayramlarımızdan Ramazan Bayramını kutladık, dini vecibelerimizi yerine getirdik. Bugün milli bayramlarımızdan birini, yani 30 Ağustos Zafer Bayramını kutlamak için toplanmış bulunuyoruz. Coşku, sevinç ve heyecan içerisindeyiz. Yüce Türk Ulusunun bir ferdi olmanın gururunu yaşıyoruz. Bu törene katılımınızdan dolayı hepinize hoş geldiniz diyor, sizleri TSK adına saygı ile selamlıyorum diyen Albay Kızıl, Bugün 30 Ağustos Başkomutanlık Meydan Muharebesinin zaferle sonuçlanmasının yıldönümüdür. 30 Ağustos, bir zaferin adıdır. 30 Ağustos esir edilmek istenen yüce Türk Milletinin bağımsızlık mücadelesidir. Bu mücadelenin adı Kurtuluş Savaşıdır.
30 Ağustos, 19 Mayıs 1919’da başlayan Kurtuluş Savaşının, diğer bir adıyla İstiklal Savaşının zaferle taçlandığı tarihtir. İstiklal Savaşı bir bağımsızlık ve toprak mücadelesidir. Tıpkı hemşerilerim Karapınar halkının erozyonla mücadelesi gibidir. Erozyonla mücadele 1960’lı yıllarda Karapınar halkının başlattığı ve kazandığı bir savaştır. Erozyonla mücadeleyi aramızda bulunan 40–60 yaşlarındaki vatandaşlarımız çok daha iyi hatırlayacaklardır. Rüzgârın getirdiği toz ve kumdan dolayı evlerin kapılarının açılamadığı, dışarıya çıkılamadığı, nefes almakta zorlanıldığı o günler çok ta geride değildir. Erozyonun verdiği zararlardan ve korkudan dolayı Karapınar ilçesinin taşınmasının gündeme geldiği o günlerde bir avuç kahraman, bu toprakları terk etmeyip erozyonla mücadeleye karar vermiş etrafındaki insanları cesaretlendirerek mücadeleye onları da katmışlardır. Karapınar halkı Erozyonla mücadele için, yaşlısı genci, kadını, erkeği elleri ve tırnakları kanayarak çitler örmüşler, fidan dikmişler ve mücadeleden asla vazgeçmemişlerdir.
İçinde bulunduğumuz bu yıllarda ise; topraktan her çeşit mahsulü alır olduk. Karapınar olarak Konya’da ve Türkiye’de tarım ve hayvancılık anlamında önemli bir konuma geldik. Bu zenginliğe kolay gelinmediğini, ne alın teri akıtıldığını unutmamalıyız. Aksi takdirde, verimli toprağın altında bulunan o kum taneleri yeniden eski günleri Karapınar’a yaşatabilir. Bu sebeple erozyonla mücadele günleri, yılları unutulmamalıdır. O günleri tekrar yaşamamak istiyorsak elimizde bulunan verimli toprağın kıymetini bilmeli, ona gözümüz gibi bakmalı, bize bu verimli toprakları bırakan insanları saygı ile anmalıyız.
Karapınar halkının erozyona karşı mücadelesinin bir benzerini, bağımsızlık ve vatan toprağı savunması maksadıyla, yüce Türk Milleti, iç ve dış düşmanlara karşı icra etmiştir.
Mustafa Kemal henüz 34 yaşında bir yarbay iken Türk Milletine Çanakkale savaşı zaferini yaşatmış, milletin öz güven kazanmasını sağlamıştır. Mustafa Kemal henüz Atatürk olmadan önce 1919 yılında 38 yaşında iken Türk milletinin kurtuluş savaşını istiklal savaşını başlatmıştır.
Mustafa Kemal’in harp planları, üstün sevk ve idari yeteneği, onun silah arkadaşları ve Mehmetçikleri Anadolu’nun vefalı ve çalışkan insanlarının kahramanlıklarıyla Kurtuluş Savaşını kazandığımızı bilmeli ve daima hatırlamalıyız. Onlara daima saygı ve şükran duymalıyız. Daha ileri gitmek için daha çok daha çok çalışmalıyız. Atatürk’ün dediği gibi “ Milli benliğini bilmeyen milletler, başka devletlerin avı olmaya mahkûmdurlar” Bu sebeple Ordumuzun bir parçası olan Karapınar Atış Poligonu Grup Komutanlığı, yeni adıyla Atış Test ve Değerlendirme Grup Komutanlığı, Savunma sanayinin tüm projelerinin test ve değerlendirmesinin, deneme atışlarının yapıldığı tek ve en büyük alandır. Karapınarlılar bu alan ile ve bizlerle gurur duysunlar. Bizler TSK’nin bir neferi olmaktan, Türkiye Cumhuriyetinin bir ferdi olmaktan gurur duyarız. Ne Mutlu Türküm Diyene” Dedi
Topçu Üçvş. Uğur Çakır’ın günün anlam ve önemini belirten konuşmasının ardından Er Yakup Yalçın “ Mehmedim” isimli şiirini, Onbaşı Emrah Erhal “Gazimize” şiirini, Onbaşı Sefa Paslı “Zafer Türküsü” isimli şiirini okuduktan sonra Bkm. Ütğm. Bahadır Vesek günün anlam ve önemini belirten çok güzel ve anlamlı şiir ve konuşmalarının ardından Konya Cengiz Topel İlköğretim Okulu Öğrencilerinden Halenur Mart “ SAKARYA” isimli şiiri ezbere okuması katılımcılara duygulu anlar yaşattı ve ayakta alkışlandı. Halenur Mart’a İlçe Kaymakamı Ramazan Yıldırım tarafından teşekkür belgesi tebrik edilmek suretiyle verildi.
Bağımsızlığımızın timsali olan AY-YILDIZLI BAYRAĞIMIZ ve Yaya ve Motorlu Birliklerinin tören geçişi, katılımcılar tarafından ayakta selamlanarak coşku ile alkışlandı.
Daha sonra 30 Ağustos Zafer Bayramı Töreni Kaymakamlık Makamında tebriklerin kabulü ile son buldu.

.