Üsteğmen Bahadır Vesek, günün anlam ve önemini belirten konuşmasında şunları söyledi “ Bugün Gaziler Günüdür. Milletimizin vatan için toprağa düşmüş, vatanı için kanını akıtmış, hayatının baharında “Vatan, Bayrak “ demiş, elini, kolunu, bacağını, gözünü ülkesine ve milletine helal etmiş Mehmetçiklerimize vefa günüdür.

Ancak bu vefa borcu bir gün içinde yapılacak kutlamalarla ödenebilecek bir borç değildir. Bugün, huzur içinde, barış içinde, Ayyıldızlı Bayrağımızın gölgesinde, bu kutsal vatanın ekmeğini yiyebiliyorsak, suyunu içebiliyorsak, kanını ülkesinin özgür ve bağımsız geleceği için akıtan bu aslanlar sayesindedir.

O yüzden hiçbir kutlama bu kahramanlara yönelik saygımızı anlatmaya yetmez. Peki niçin Gaziler Günümüz 19 Eylül’dedir? Hani hatırlayınız, bundan tam 19 gün önce 30 Ağustos Zaferinin 92.’nci yıl dönümünü kutlamıştık. Türkler son savunma savaşını Sakarya’da yaparak 1683 Viyana kuşatmasından beri süren geri çekilişini Sakarya Meydan Savaşında kırmış atasından aldığı feyizle 30 Ağustos 1922’de yunanlıları denize dökmüştür. Dirilişimizin başlangıcı olan Sakarya Meydan Muharebesi sırasında yaralanan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e BMM tarafından gazilik Ünvanı verilmiştir.

Değerli Gazilerimiz, Milletimizi birbirine bağlayan değerlerin başında tarih sayfalarına altın harflerle yazılan kahramanlıklar, Toprak, Bayrak ve Vatan uğruna verilen canlar gelmektedir.

Sizler; akıttığınız kananız, feda ettiğiniz kolunuz, bacağınız, gözünüzle bu değerlerin yaşayan gurur abidelerisiniz. Dünyanın en hassas ve elde bulundurulması, en zor bölgelerinden birinde yer alan Türkiye Cumhuriyeti; Laik ve demokratik yapısıyla, bölgesinde bir istikrar unsuru ve uluslar arası toplumun saygın ve örnek bir üyesi olarak, birlik ve beraberliğini bütün tehditlere rağmen sürdürebiliyor ve bu güzel topraklarda bağımsız, onurlu yaşayabiliyor ise bunu aziz Şehitlerimize ve siz Gazilerimize borçludur.

Türk toplumunun yüksek ahleki özelliklerini oluşturan değerlerin başında şüphesiz ki vefa duygusu gelmektedir. Bu duygu aynı zamanda Türk Silahlı Kuvvetlerinin sahip olduğu değişmez değerlerin merkezinde de yer almaktadır. Bu bilinçle, şundan emin olunuz ki, sahip olduğumuz en önemli değerlerimiz olan birlik ve beraberliğimizin yaşayan sembolleri olarak daima gönlümüzde yaşayacaksınız.

Yüce Türk Ulusu ve onun gözbebeği TSK, sizlere olan vefa borcunu hiçbir zaman unutmayacaktır. Gençlerimiz ecdadını tanıdıkça daha büyük işler yapmak için kendinde kuvvet bulmakta, tarihini bildikçe her şeyi gören, geçmişinden ders alan ve geleceğin tedbirlerini hazırlayan bir nesil olmaktadır.

Bizler hızımızı Atamızdan, Milli Tarihimizden, Ruhumuzdaki Sönmez İman Ateşinden ve Gazilerimizin Özgürlük Meşalesinden alıyoruz. TSK ve yüce Türk Milletinin bir mensubu olarak sizi temin ederim ki; dün sizlerin yaptığı gibi bugün de bizler, aynı inançla bu aziz vatanın birliği ve bölünmezliğine, ulusal değerlerine saldıranlara karşı her zaman kanımızı akıtmaya, canımızı feda etmeye hazırız. Bundan kimsenin şüphesi olmasın.

Bu duygu ve düşüncelerle, bu kutsal topraklar üzerinde bağımsız ve onurlu yaşamamızı aziz Şehitlerimize ve siz kahraman Gazilerimize borçlu olduğumuzun bilinciyle; Başta ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve onun silah arkadaşları olmak üzere, Aziz Şehitlerimizi ve ebediyete intikal eden Gazilerimizi rahmet ve minnetle anarken, hayatta olan Gazilerimize ve onların değerli ailelerine saygılar sunarım. Arz ederim. Diyerek konuşmasını tamamladı.

Asker ve öğrencilerimiz tarafından günün önemine binaen okunun şiirler ile kutlama programı sona erdi. Kutlama programından sonra İlçe Kaymakamı Ramazan Yıldırım tarafından Şehit Aileleri ve Gazilerimizle Kurtay 100. Yıl tesislerinde yemek verildi. Şehit Ailelerimiz ve Gaziler kutlama programı ile yemek programından mutlu olduklarını ifade ederek, yetkililere teşekkür ettiler.