Anma ve Kutla programına,  Karapınar Kaymakamı Ramazan Yıldırım, Garnizon Komutanı Topçu Kıdemli Albay Ali Ayhan Kızıl, Belediye başkanı Mehmet Mugayıtoğlu, İlçe Milli Eğitim müdürü Bahri Kini, Şube Müdürleri Sami Sağdıç, NizamettinTezcan, Okul Müdürleri, öğretmenler, öğrenciler ile vatandaşlar katıldı.

Program İrem Sağlemer’in sunuculuğunda Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından konuşan Karapınar Anadolu Lisesi Başmüdür yardımcısı Muammer Gökçe,” İstiklal Marşı Şairi Mehmet Akif, Türk edebiyatında bir ahlak ve fazilet timsali; Bir dini iman san’atkarı ve bir milli heyecan şairi sıfatıyla ebedileşmiştir. Her dilin bir takım söz ve söyleyiş incelikleri, dillerin dehasından asırlarca işlenmiş olmasından doğan ifade sırları vardır. Mehmet Akif'i sadece bu anma günlerinde değil, bütün zaman dilimlerinde kendine has bir duruşu, o şahsiyeti, o mesajı, o samimiyeti öğrenmek ve öğretme adına Akif'i anma ve anlama gayreti içerisinde olmalıyız. Mütevazı ve halkından yana olan bir kişiliği vardı" dedi.

 

Daha sonra kürsüye gelen İçe Milli eğitim Müdürü Bahri Kini ise, Bugün sesi yurdumuzun ufuklarında doğan güneşle beraber selamlanan Mehmet Akif Ersoy, Kurtuluş savaşı sürerken hem yazdığı İstiklal Marşıyla hem de Anadolu’nun çeşitli yerlerindeki milli galeyanı oluşturan konuşmalarıyla kurtuluşa ve zafere giden yolda üstün gayretlerin sahibi oldu. Tarih milletler mücadelesi ile dolu olduğunu belirterek,” bu mücadele günümüzde çok karmaşık ve algılanması çok zor bir biçimde sürdürülmektedir. Bu mücadeleyi sürdürenler açısından başarıya ulaşmak için başvurulan yolun kavram kargaşası yaratmak ve toplumları külttür istilasına uğratmak olduğunu söyleyen Müdür Kini,” kültür istilası, bir milletin halkını ve genç nesillerini dininden, dilinden, örf adet ve kültüründen koparmak tarihi gerçekleri konusunda duyarsız hale getirmektir. Bunu önlemek için gençlerimize şanlı tarihimizi, milletimizin öz, değerlerini, milli kültürümüzü öğretmek İstiklal Marşımızda hatırlatılan ve aziz şehitlerimizin emaneti olan vatan ve bayrağın sonraki nesillere tesliminin onurlu mücadelesini veren şahsiyetler olma onurunu taşımanın en yüksek insani rütbe olduğunu anlatmak ve kavratmak her yetişkin birey ve eğitimciler için en yüce görevlerindendir. Çünkü millet olarak varlığımızın temeli ve kaynağı budur..Savunulması gereken hürriyet,istiklal,adalet ve milliyet kavramları milletimizin karakterini teşkil eden yaşam kaynaklarıdır. Tarih bilgisi ve şuuruna sahip her vatandaşımız, Akif’in vurguladığı, milli haysiyetin korunması, yaşatılması ve gelecek çağlara taşınması ümidini hiçbir zaman zaafa uğratmayacaktır.” dedi.

İstiklal Marşının yazılış hikâyesi kadar besteleniş hikâyesi de ilgi çekicidir. Bu hikâyeyi Sevda Karagöz anlattı.

Karapınar Anadolu Lisesi 9. sınıf öğrencileri arasında düzenlenen İstiklal Marşını okuma yarışmasında birinciliği kazanan Muzaffer Demircan, İstiklal Marşını tekrar ezbere okudu ve ödülü Kaymakam Ramazan Yıldırım tarafından tebrik edilerek verildi. 

Öğrencilerin hazırladığı, şiir, konuşmalar, slâyt gösterisi, " Mehmet Akif'in kişiliği hakkında sunulan konuşmalarla program son buldu.