Afrika ülkelerinden gelen temsilcilere Karapınar Çölleşme ve Erozyon Araştırma Merkezi Bölüm Başkanı Ziraat Yüksek Mühendisi Necati Şimşekli ve Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü Danışmanı Prof.Dr. Orhan Doğan tarafından slayt eşliğinde erozyonla ilgili geniş şekilde bilgiler verildi. Ve Ülkemiz dışından gelen uzmanların soruları örnekler verilerek cevaplandırıldı.

Burkino Faso, Çat,Cibuti,Eritre,Etiyopya,Gambiya,Gine,Mali,Moritanya,Nijerya,Senagal  ve Sudan ülkelerinin temsilcileri Karapınar Çölleşme ve Erozyon Araştırma sahasında bulunan Örnek tepe,Gındam evleri ile yapılan çalışma alanlarını gezdiler.

Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdür Yardımcısı M.Mustafa Gözükara,”Afrika ülkeleri ile tecrübe paylaşımı yapmak ve Uluslararası eğitim çerçevesinde toprakların nasıl korunması gerektiği ve sürdürülebilir kullanımı hakkında görüşmelerin yapılması için bu eğitimin önemli olduğunu söyleyen Gözükara,Karapınar’ın erozyonla mücadele de örnek bir ilçe olduğunu kaydederek şunları ifade etti:

“Her yıl Afrika,Orta Asya, doğu Avrupa ülkeleri ve Balkan ülkelerine eğitimler yapmaktayız. bu yıl 13 ülkeden misafirlerimiz var.Pan Afrika ülkeleri ile işbirliği ile protokolü imzaladık.bunlar yeşil bant oluşturmak istiyorlar.13 ülke erozyonla ve çölleşmeyle mücadele anlamında birliği oluşturmuşlar.Ağaçlandırma ve kırsal kalkınmaya yönelik  faaliyetler yürütüyorlar.Afrika ülkelerine  ciddi proje açılımlarımız mevcut.Destekler veriyoruz, eğitimler yapıyoruz.Ankara inisiyatifimiz başladı.Bu kapsamda 5 milyon dolarlık arazı bozumuna önleyici faaliyetlere destek veriyoruz.Konya da başlayan eğitimleri Mersin de sona erecek. Karapınar’ın 1960’lı yıllarda tahrip olan alanı, başarılı çalışmalar ve iyi uygulamalarla dünyaya örnek olan sahayı misafirlere gösterdik. Karapınar da duran hayat, yapılan çalışmalarla bir vaha, ve cennet durumuna gelmiş. Bu güzel çalışmaları sürdürülebilir arazi yönetiminin  en güzel örneklerini burada anlattık”

Gambiya’dan gelen Sisawoh Sabally, “Erozyon ve çölleşme konusunda Türkiye’nin verdiği destekten mutlu olduklarını kaydederek,”Karapınar’daki gördüğümüz alanlarda başarılı bir çalışma hikâyesini yazdığını gördük. Buradaki başarı uygulamaları örnek almak istiyoruz. Ülkemiz için verimli eğitim oldu. Türkiye de gelişmiş teknolojik imkânlar var. Bizde bu teknolojik imkânlar mevcut değil. Burada damlama sulama var. Bizde yağmur suyuna dayalı beklenti var. İhtiyacımız olduğu için sürdürülebilir gelişme sağlayamıyoruz.”

Gineli Nana Koulibaly ise,seminere katılmaktan mutluyum.Türkiye bu konuda büyük çalışmalar yapmış.Erozyona ve çölleşmeye karşı büyük desteklerde bulunmuş. Buradaki bilgilerimiz ve uygulamaları ülkemizde anlatacağız” dedi.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Orman Genel Müdürlüğü ve ÇEM Genel Müdürlüğü işbirliği ile yapılan Programa, Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdür Yardımcısı M.Mustafa Gözükara,Konya Orman  ve Su işleri Bölge Müdür Vekili Mehmet Fulin,Orman ve Su işleri Bakanlığı Müşaviri Ahmet Duran, ÇEM Genel Müd.Danışmanı Prof.Dr. Orhan Doğan, Konya Orman İşletme Müdürü Fazlı Çabaroğlu, Ereğli Ağaçlandırma ve Toprak Muhafaza Şefi Ramazan Sert, Karapınar Çölleşme ve Erozyon Araştırma Merkezi Sorumlusu Ziraat Y.Müh. Necati Şimşekli ile diğer davetliler katıldılar. Karapınar’daki Erozyonla Mücadele alanına ait inceleme gezisi topluca hatıra fotoğrafı çektirilerek başarılı bir şekilde sonlandırıldı. M.Ceyhan