Başkan Durmuş Üner; Bu vesile ile Tarımsal üretim her zaman kuraklık, aşırı yağış, dolu, don ve fırtına gibi doğal afetlere açıktır, diyen Üner, İklim değişikliğinin etkisiyle son yıllarda afetler sık sık yaşanmakta bazı yıllar üretim sezonu boyunca da devam etmektedir” diyerek çiftçilerimizin nasıl zorlu şartlar altında üretim mücadelesi yaptığına dikkat çekti.

Türkiye’nin en az yağış alan coğrafyasında yer alan ilçemiz Karapınar Kuraklık afetinden de en şiddetli şekilde olumsuz etkilenmiş, Özelikle Kuru tarım hububat arazilerinde ürünler yanmaya başlamış, önümüzdeki günlerde yağış ihtimalinin düşük olması sebebiyle çiftçilerimiz umudunu keserek hububat arazilerini koyunlarına otlatmakta yada pulluk ile tarla yapmaya başlamıştır. Dedi.

“Çiftçilerimizin yoğun emek vererek ürettikleri ürünler, her yıl olduğu gibi bu yıl da çeşitli afetlere maruz kalmış, kayıplar yaşanmış ve yaşanmaya devam etmektedir. Kuraklık nedeniyle zarar gören üreticilerimizin maddi kaybının bir nebzede olsa da telafi edilebilmesi, önümüzdeki yıllarda tarımsal üretime devam edebilmeleri için şarttır. Dedi. Bu sene yaşanan Kuraklık nedeniyle Hükümetimiz tarafından acilen,

1-Çiftçilerimizin Tarım Kredi Kooperatiflerine, Ziraat Bankalarına olan tarımsal ve hayvancılık kredi borçlarının faizsiz olarak en az 2 yıl ertelemeli,

2-Tarım, Hayvancılık faaliyetlerinin devamını sağlamak, üretim hacmini artırmak için üreticilerimize 2 yıl ödemesiz toplam 7 yıl vadeli faizsiz kredi imkânı sunulmalı,

3-Kuraklıktan zarar gören ve hasat yapamayacak olan üreticilerimize dekar bazında ekim, gübre, ilaç vb. üretim maliyetini karşılayacak miktarda maddi destek verilmelidir dedi.

4-Tarımsal girdi maliyet fiyatlarının kasım ayından beri son sekiz yılın zirvesini gördüğünü hatırlatarak, “Bayramdan sonra buğday ve arpada müdahale alım fiyatlarının açıklanması beklenmektedir. Maliyetlerdeki ve girdi fiyatlarındaki artış, döviz kurundaki değişim, yurt dışı fiyatlarındaki hareketlilik, enflasyon, refah payı gibi nedenlerle TMO bu yıl çiftçilerimizi mağdur etmeyecek seviyede hububat fiyatını açıklamalıdır. dedi.

Yine kuraklık sebebiyle Hidrolojik kuraklık yani yer altı suyu kuraklığı da baş göstermiş olup, yeraltı su seviyeleri gerilemeye başlamış, yetersiz yağış sebebiyle sulu tarım arazileri de fazla sulanmaya başlanmıştır. İlçemizde yerüstü su kaynaklarının olmaması ve tarımsal sulama suyunun tamamının yeraltından elektrik enerjisi ile sağlanması sebebiyle üreticilerimiz aşırı elektrik kullanmak zorunda kalmış buda üretim maliyetlerini neredeyse iki katına çıkartmaktadır.

Özetle Sulu tarım arazilerinde;

4-Elektrik ve sulama maliyetleri artmıştır. Elektrikle sulama yapan çiftçilerimizin elektrikleri borçlarından dolayı kesilmemeli ve Tarımsal elektrik fiyatlarında indirime gidilmeli, tarımsal abone grubunda elektrikte uygulanmakta olan yüzde 18 KDV yüzde 1’e indirilmeli, Tarımsal Sulama faturalarına yansıtılan TRT Payı, Fon Payı vb. fon ve paylar acilen kaldırılmalıdır.

5-Elektrik v Gübre, mazot, ilaç, tohum, elektrik, yem, sulama ücreti gibi girdi maliyetleri makul düzeylere çekilmelidir. Gübre ve yemde sıfırlanan KDV’nin çiftçilerimize fiyat indirimi olarak yansıması sağlanmalıdır. Gübre ve yem dışındaki girdilerdeki KDV oranı kadar miktar çiftçimize maddi destek olarak verilmelidir. Dedi.

6-elektrik sulama borçları nedeniyle desteklere bloke konulmasına son verilmelidir.

7-Son yıllarda yeterli gelir elde edemeyen çoğu üretici primlerin de yüksek olması nedeniyle TARSİM sigortasını yaptıramamıştır. Bu nedenle TARSİM sigorta primleri düşürülmelidir.

8-Basınçlı sulama sistemleri yaygınlaştırılmalı ve verilen destek artırılmalıdır. Dedi.

9-Tarımsal işletmelerimiz küçük, arazilerimiz çok parçalıdır. Parçalanmış arazi ve işletme yapısıyla verimli tarımsal üretim yapmak imkânsızdır. İlçemizde yarım kalan beldeler ile hiç başlanmayan merkez mahallelerde tarımsal arazilerin toplulaştırılması hızla gerçekleştirilmelidir.

Başkan Durmuş Üner, bu vesile ile Tarımın ve tarımsal üretimin geleceği için yukarda öncelikli olarak çözülmesi gereken sorunların en kısa zamanda çözülmesi temennisiyle yetkililerimize ilettiğimizi ve ısrarla bu konuların çözümü noktasında gayret göstereceğimizi belirtir, tekrar tüm çiftçilerimizin 14 Mayıs Dünya Çiftçiler gününü kutlar, hayırlı bol yağmur rahmetlerine kavuşmak temennisi ile bereketli yıllar, hayırlı bayramlar dilerim. dedi.

DURMUŞ ÜNER

Karapınar Ziraat Odası Başkanı