Konya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Alkol ve Madde Bağımlılığı Tedavi ve Eğitim Merkezinden Uzman Dr. Başak Demirel tarafında verilen seminere Kaymakam Ramazan Yıldırım, Garnizon Komutanı Oğuz Osman Cantürk, Belediye Başkanı Mehmet Yaka, MYO Md. V. Murat Çiftçi, Ereğli Gençlik ve Spor Müd. Cumali Özince, İlçe Mil.Eğitim Md. Sami Sağdıç, Emniyet Birimleri, Kurum ve Kuruluş Başkanları, Muhtarlar, Okul Müdürleri, Öğretmenler, Öğrenciler katıldı.
Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı okunmasının ardından Gençlik Hizmetleri ve Spor İlçe Müdürü Ercan Özel açılış konuşmasında “ Bu semineri düzenlerken çoğımızın ve günümüzün en büyük kaygılarından olan “Madde Bağımlılığı” konusunda farkındalik yaratmak ve bilgi sahibi olmaktır. Asıl amacımız ve hedef kitlemiz çocuklarımız ve gençlerimiz olsa da bu konunun onlara değil siz değerli misafirlerimize önlem ve tedbir amaçlı bir farkındalik yaratmaktır. Çocuk ve gençlerimizin yetenek ve becerilerini arttıracak sportif, eğitsel ve sanatsal kursları teşvik etmeliyiz”dedi
Dr. Demirel, madde bağımlılığın son yıllarda artış gösterdiğini bu konuda bilinçli hareket edilmesi gerektiğini söyledi.
Dr. Demirel, Tedavisini güçleştiren zorlu süreç var madde bağımlılığının, farkındalık oluşturmak için çok çalışmalıyız. Madde bağımlığının tedavisinde en önemli aşama madde bağımlısına giden yolu engellemektir. Tedavide 1 senelik bağımlılıkla 10 senelik bağımlılık aynı olmuyor. Gençleri maddeden mutlaka uzak tutulması gerektiğinin altını çizdi.
Madde bağımlılığını nedenleri arasında” merak” ın ilk sırada yer aldığını belirten Dr. Demirel,” Aile baskısı, sorunlarını çözmek için başka yol kalmadığına inanmaları, kendini kanıtlama gibi sebepler madde kullanımına başlamada etkenler arasında yer alır. Çocuğun madde kullanımı anlamak için fiziksel ve davranış değişiklikleri göze çarpar. Uykusuzluk, konuşma zorluğu, sarhoşluk hali, gözlerde kanlanma, kimi zaman neşeli kimi zaman saldırgan olma, sık sık banyoya gitme aşırı para harcama, kendine bakımın azalması, okul ve iş başarısındaki düşüşler meydana gelir” dedi.
Madde bağımlılığı, maddelerin alınması sürecinde ortaya çıkan bedensel ruhsal ya da sosyal sorunlara karşın madde alımının devam etmesidir diyen Dr Demirel şunları ifade etti:” Bu alkol esrar eroin, uçuşan maddeler sigara olur. Maddelerin kullanımının çoğunluğu alkol ve sigara tüketimdir. Sigara dünyada en fazla ölüme sebep olan bir madde ancak bununla ilgili farkındalık oluşturulamadı. Alkol ve sigara gençlerin Maddeye yönelmesinde önemli bir faktördür. Alkol ve sigara kullanmayan bir çocuğun başka maddelere yönelme riski çok düşüktür.
Sentetik madde için renkli ve keyifli paketler oluşturuyor. Gençler tarafından çok çabuk ulaşılıyor. Bu maddeleri internetten üzerinden elde etmek çok kolay. Bu konuda internet kullanan çocuklara kontrol altına almalıyız. Sentetik Kannobinoid (Bonzai) nin sorun teşkil eden en önemli özelliği sürekli değişen bileşimleridir. Sentetik madde ani bilinç değişikliği oluşturuyor. Ucuz ve ulaşılabilir olması sebebi ile son günlerde hızla yaygınlaştı. İçerisinde birçok ölümcül madde atılan bu madde ölümlere sebep vermektedir. Toplum olarak, aile ve öğretmenler olarak çocuklarımıza mutlaka sahip çıkmalıyız. Arkadaş çevresini mutlaka tanımalıyız.”