ÜRETİCİ KAZANMIYOR? SİYAH HAVUÇ ÜRETİCİSİ DERTLİ!

Ülke genelinde yağışların az olması nedeniyle rekoltenin düştüğünü belirten üreticiler, düşük fiyattan dolayı mağdur olduklarını ifade eden ve bölgede oldukça büyük bir alanda havuç üretimi yapan, bölgemizin önde gelen ve çalışmalarıyla çiftçiye güven vererek adından söz ettiren firmalardan olan ‘’İzzetoğulları Tarım ve Hayvancılık Şirketi’’ sahibi iş insanı Ayhan Erkol, havuç yetiştirmenin oldukça zahmetli bir iş olduğunu ve zor şartlarda üreticilik yaptıklarını söyledi. Erkol, Fabrikaların açıkladığı fiyatların yetersizliği ve giderlerin ise çok yüksek olduğunu ifade etti. Her gün geçtiğimiz yılı aramaktayız dedi.

ERKOL; FABRİKALARA SESLENDİ ‘’ÇİFTÇİYİ’’ DÜŞÜNÜN DEDİ

Havuç üreticisi Ayhan Erkol, Havuç alımı yapan fabrikalara seslenerek konuşmasını şu sözlerle sürdürdü. Fiyatların çok ucuz olduğu ifade eden Erkol, Baharın 2200 TL. fiyatı olan kota çok diye 1850 TL. ye düşürdüler bu da fabrikaların bir ayıbı dedi. Bu çiftçi size her zaman lazım!.. Fiyatların aşağı çekilmesi ödemelerde yaşanan aksaklıklar nedeniyle tepkisine dile getiren Erkol, bu çiftçi ne yapacak seneye ifadelerinde bulundu. Bizi yoruyorlar diye serzenişini dile getirdi. Çiftçi olmazsa ne fabrikan çalışır nede boyan olur dedi. En önce çiftçiye sahip çıkacaklar çiftçiyi ezmeyecekler, Topraktan biz üreteceğiz, kamyoncu çekecek, yıkamacı yıkayacak, fabrika işleyecek ve Avrupa’ya satarak, ülke ekonomisine de büyük bir katkıda bulunduklarını ifade etti.  Az değil çok havuç gidiyor, Ülkeye bunun karşılığında büyük bir döviz girdisi olduğunu belirten Erkol, Ama fabrikalar bizim hakkımızı vermiyor?  ifadelerinde bulundu. 1850 TL. ye 2200 TL. ye de bu havuç gitmez dedi.

SİYAH İNCİNİN MERKEZİ AKÖREN’DE HAVUÇ ÜRETİCİSİ DERTLİ

İş insanı Erkol, Havuç fiyatındaki diledikleri rakamı yakalayamadıklarını, işçiliğe yetişemediklerini oldukça fiyatların fazla yüksek olduğunu söyleyen Erkol, "Girdilerde yüzde %100’ün üzerinde artış olurken, fakat havuçta böyle bir artışı daha göremedik. Ülkemizde görülen kuraklık nedeniyle bölgemizde yağışların da az olması, mağduriyetimizi daha da kat kat arttırdı. Bu kuraklık nedeniyle sulama arttı elektrik parasına yetişemiyoruz, mazot, ilaç, gübre gibi önemli giderlerimizin de oldukça artmasına neden oldu. Kuyu sularımız çekilmekte 100 metreden çektiğimiz su 200 metre derinliğe kadar gittiğini ifade etti.

SİYAH HAVUÇ ÜRETİCİ BİR İLKİ YAŞIYOR

20 yıldır havuç üretimi yaptığını söyleyen doğduğundan bu güne çiftçilik yapan Ayhan Erkol kuraklık nedeniyle rekoltenin düştüğünü dile getirdi. Dekar başına 5 ton ürün alırken şimdi ise 3 tonun altında ürün aldıklarını belirten Erkol, buna karşı giderlerin her geçen gün yükselmekte olduğunu havuç fiyatların ise düşük olduğunu söyledi. Bu sezonda havuç sökümü olmazdı. Tarlaya adım atamazdık havuçlarımız ya loda da olur du yada bahara bırakırdık, ama görüyorsunuz ki! gerçek bir baharda gibi hasat sezonuymuş gibi sahada tarlada ağır makinelerimizle havuç sökümü yapmaktayız diyen Erkol, içerisinde bulunduğumuz kuraklık nedeniyle siyah havuç üreticisi bir ilki yaşıyor ifadelerinde bulundu.

"Türkiye'nin siyah havuç merkezi olan Akören mahallesinde yetiştirilen rengiyle adından söz ettiren siyah havuç bu bölgede üretilmektedir. Akören’in ‘siyah incisi’ havucu rengi itibarıyla konsantresi ve şalgamıyla, ülkemizin adını tüm Avrupa ve dünyaya ülkelerine duyurmasının yanında ülke ekonomisine ciddi oranda katma değer kazandırıyor.

Erkol, Umarız ki İlerleyen dönemlerde fiyatların artmasıyla üreticinin yüzü gülecek, Fiyatların da artacağını tahmin ediyoruz dedi.(A. Atmaca)