Programının devamında Eğribayat’da muhtarlar ve sivil toplum kuruluşlarının başkanları ile bir araya gelen Başkan Konuk, burada muhtarların sorularını tek tek not aldı ve Konya Şeker’i son dönemde içine düştüğü girdaptan kurtarmanın bütün çiftçilerin boynunun borcu olduğuna işaret etti. Başkan Konuk, “25 yıl önce kişiler değişsin diye aday olmamıştım. Bugün de kişiler değişsin diye aday olmuyorum. Konum kişilerle değil, ben gidişat çığırından çıkmasın diye aday oldum” şeklinde konuştu.
YAVAŞ YAVAŞ KASLARI ERİTEN VE VÜCUDUN TAMAMINA YAYILACAK BİR HASTALIK BAŞLADI
Kurumda yavaş yavaş kasları eriten ve vücudun tamamına yayılma eğiliminde olan bir hastalığın başladığını gördüğü için aday olmaya karar verdiğini söyleyen Recep Konuk “22 yılımı verip gecemi gündüzüme katarak inşa ettiğim 46 tesisin gözümün önünde makinalarının susmasına, üretimden çıkmasına sessiz kalamazdım. Kurduğum 46 tesiste eli ekmek tutan 13.000 kardeşimden birinin bile beceriksizlik yüzünden işinden olmasını görmezden gelemezdim. Türkiye’nin en genç ve en itibarlı markası haline gelen Torku’nun sessiz sedasız merdiven altı marka haline dönüşmesini kabullenemezdim. Ben ayrıldığımdan bu yana Hamyağ Fabrikasını çalıştıramıyorlar. Bir yıl Tarım Kredi kiraladı, çalıştırdı. Şimdi silolarını kiralıyorlarmış. Allah aşkına o tesisin en değersiz, katma değer üretemeyecek tek yeri siloları. Sizin işletmecilik beceriniz silo kiralamaktan mı ibaret? Arkadaş biz o tesisi Pancar üreticisinin münavebesine bir sanayi bitkisi daha ekleyip, para kazandırmak için kurduk. Ayçiçeği toplayacak tüccarlar silolarını kiralasın, çiftçiyi daha çok ezsin, tüccar daha çok kazansın diye kurmadık. Keza BETA’yı kapatma kararı vermişler. Hangi birini sayayım yem fabrikası artık tüccar gibi davranıyor, fiyatlar düştüğünde tonajlı alım yapıp fiyatları çiftçi lehine regüle edeceğine çiftçinin malını daha da ucuzlatacak bir alım politikası yürütüyor. Daha az mısır, daha az buğday, daha az arpa, daha az üzüm, daha az elma, daha az süt, daha az besi alan Konya Şeker’in gidişatı size bir şey anlatmıyor mu? Doğrudanları kapatan, kooperatif mağazalarını işlevsizleştiren, nizamiyesinden günde 40-50 kamyon boru yüklü kamyon çıkan Panplast’tan artık günde 4-5 kamyonun ancak çıkması, Büyükşehirlerdeki ulusal marketlerin neredeyse tamamında Torku ürünlerinin delist edilmesi, Torku’nun boşalttığı doğal ve sağlıklı gıda pazarını Tarım Kredi’nin doldurmaya başlaması, Torku pazardan sessiz sedasız çekilince marka ismi vermeyeceğim ambalajıyla, ürün içeriğiyle, kullandığı iletişim diliyle Torku’nun yerine talip olan en az 7-8 markanın ortaya çıkması size bir şey ifade etmiyor mu? Bana ediyor ve markamız yok olmasın işletmelerimiz çalışmıyor diye haraç mezat elimizden çıkmasın diye aday oldum” dedi
“MAZOT VE GÜBREDE ÇİFTÇİMİZİN ÜZERİNDEKİ YÜKÜ BİR MİKTAR DA OLSA ALMIŞ OLACAĞIZ”
2021’de görevden ayrıldıktan sonra 22 yılın muhasebesini de özeleştirisini de yaptığını, üreticilerin ekerken de biçerken de daha çok kazanması için nelerin yapılması gerektiğine dair kafa yorduğunu belirten Başkan Adayı Konuk, “Yapacaklarım var mı? Olmasa sadece uyarır kenarda durmaya ya da kendi tabirimle otobüsün arka koltuğunda oturmaya devam ederdim. Şeker pancarına Türkiye’de en yüksek fiyat, avansların tekrar miktarının ve oranının yükseltilmesi, münavebe ürünler için ortaktan yapılan alımlarda ilave ortaklık primi ödenmesinin yanı sıra 2 tane büyük hayalim var. Biri ortaklarımızın motorin problemini çözmek, diğeri kimyasal gübre meselesine öyle veya böyle çözüm üretmek. Kafamdaki projeleri uygulayabilirsem Konya çiftçisi ikisini de yani hem mazotu hem de üresinden DAP’ına, DAP’ından Kompozesine bütün gübre çeşitlerini Türkiye’de en ucuz fiyata kullanacak.Bu iki temel girdi için alternatifli projeleri olgunlaştırdım. 25 yıl önce seçtiniz söz verdiğim Çumra Şeker’i yaptım pancar kotanızı 2’ye katladım, yanına da 46 Üretim Tesisi diktim, şimdi de ekerken kazandırmak için destek istiyorum. 27 Temmuz’dan sonra gündemimiz de konumuz da motorin ve gübreye çözüm olacak. Destek sizden yapmak bizden.” dedi.