Toplantıya ; Yeşilpınar Gazetesi imtiyaz sahibi ve genel yayın yönetmeni Himmet Türkmen, Anadolu Ajansı muhabiri Mithat Korkusuz, Demirören Haber Ajansı Muhabiri Mehmet Okuyucu ve Karapınar Süt Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Üyeleri, Mehmet Tartan, Beycan Kalkan, Ali Şenyurt, Yusuf Okumuş, Fatih Mehmet Korkmaz katıldı.

            Ülkemiz ve bölgemiz için süt üretiminin ve üreticilerin nedenli önemli olduğuna dikkat çeken Başkan Tartan yaptığı basın açıklamasında şunları kaydetti.

“Ülkemiz ve dünya 2022 yılı başı itibariyle yüksek enflasyonla yüzleşmiştir. Pandemi başlangıcıyla birlikte dünyada birçok şeyin değişeceği zaten öngörülmekteydi. Bu değişim sürecinde bizim için önemli olan unsurlarsa hiç şüphesiz tarım ve hayvancılıktır. Özellikle pandemi boyunca çok zor bir süreç geçiren hayvancılık sektörü bu yıl boyunca da belirsizliklerle mücadele etmek durumunda kalmıştır. Çiğ süt üretim sektörü telafisi mümkün olmayan bir süreçten geçmektedir. Sektör içerisinde olanların çok iyi bildiği bu durum eğer ki erken müdahale edilmezse yılsonuna doğru tüketicilerimizde yüzleşmek durumunda kalacaktır. Son zamanlarda altını çizdiğimiz en önemli konulardan bir tanesi de süt üreticilerinin girdi maliyetlerinin yüksek olması nedeniyle yaşadığı zorluklardı. Yaz mevsiminin gelmesi ile birlikte süt miktarı yılın en yüksek seviyesine çıkmasıydı lakin durum bu sene alışılmışın dışına çıktı. Enflasyonun yükselmesi ile kış ayını zorluklarla geçiren süt üreticileri çözüm arayışına başlamış, yetkililerden gelecek umut ışığını beklemişti! Ancak gelinen noktada yem fiyatlarının hızla yükselmesi damızlık analar için kesimhane yolunu açtı. Çiğ süt üretiminin olmazsa olmazı olan kaba yem tedarikinin yapıldığı bu dönemde üreticimizin kaba yem tedariki yapamadığı ya da yapmak istemediği görünmektedir. Üreticimizin kaba yem tedariki yapmak istememesinin ardında yatan tek neden olabilir. Sektörde gelecek göremediği için işletmesinde bulunan kaba yemi bitirdikten sonra sektörden çıkacaktır. Son 1 yılda ahırların hızla boşaldığını görmekteyiz. Ancak bu durum gösteriyor ki önümüzdeki ay sektörden çıkışlar hızla artacak.

            Bu durumu düzeltmek, telafi etmek yetkililerin elinde olduğunu tekrardan ifade edelim. Tarım ve Orman Bakanlığımız konuyu çok iyi bilmekte üretici nefes aldıracak yeni bir çiğ süt fiyatının oluşması içinde mücadele etmektedirler. Süt üreticileri Merkez Birliği Başkanı Tevfik Keskin ise üreticinin kanayan yarasına ivedilikle derman olunmasını istiyor. Keskin “Süt fiyatları ile ilgili verdiğimiz haklı mücadelemizden yılmayacağız, 7,50 + 20 kuruş desteklemelerin yetersiz olduğunu söylemiştik. Hazine ve Maliye Bakanlığı enflasyon olarak bakıyor, biz burada mücadelemize devam edeceğiz. Çözüm için farklı alternatifler sunduk. Düzenlemelerin olacağını düşünüyorum. Fiyatların ya da desteklemelerin maliyetleri karşılamasını bekliyoruz’’ ifadelerini dile getirmişti.

            Hazine ve Maliye Bakanlığımızda konuya stratejik ürün olarak bakarak Tarım ve Orman Bakanlığımızın önünü açmasıyla yeni bir çiğ süt fiyatı oluşacağını düşünüyoruz. Oluşacak çiğ süt fiyatı sektörün rahat bir nefes almasını sağlayacak. Üreticimizin istikrarı görerek üretmeye devam edeceğini düşünüyoruz. Ulusal Süt Konseyinin bir üyesi olarak da saha da yaptığımız çalışmalarda bunu görebilmekteyiz. Tabi ki üretmek kadar üreticimizin emeğinin karşılığını zamanında alması da oldukça önemli olduğunu biliyoruz. Maalesef son dönemde kendi menfaatlerine hizmet eden kuruluşlar çoğalmıştır. Üreticimizin daha zor günlerinde yanında olmayan bu kuruluşlar belirsiz ortamlardan yararlanarak üreticimizin aklını çelmektedir. Güçlü bir finansal yapıya sahip kurumlarımızı bölmeye çalışmaktadırlar. Bu vesileyle ifade etmek istiyoruz ki üreticimiz üyesi olduğu örgüte sahip çıkmak yanında olmak durumundadır.

            Bu ülke bizim. Alın teri ile üretim yapan üreticide bizim.  Onların kanayan bu yarasına çözüm ise Soğutulmuş çiğ süt fiyatının 9 TL üzeri bir rakam olmasıdır. Ya da çiğ süt priminin 2 TL gibi bir rakama çıkartılarak üreticinin içinde bulunduğu bu zor durumdan feraha çıkartılmasıdır.

            Karapınar Süt Üreticileri Birliği olarak üreticilerimizin menfaatleri için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz.