. İşitme engelli bireylerle iletişimin kolaylaştırılması, onların istediklerini ve taleplerinin anlaşılması için açılan kurs son derece faydalı geçti.

Demet İşleker’in eğiticiliğini yaptığı kursta işaret dili en ince ayrıntınsa kadar öğretildi.

İşaret dili kurs eğitmeni Demet İşleker  kursiyerlere başlıca el alfabesi, aile ,saat, zaman, taşıtlar, hayvanlar, renkler, , iller, ülkeler,, matematik ölçüler, yiyecek ve içecekler  ve  meslekler hakkında eğitimler verildi.

KOMEK Karapınar binasındaki kurslara çeşitli yaş grupları arasında 120 öğrenci katıldı.

Kurs eğitmeni  Demet İşleker, İşaret ilini ailesinde bulunan 3 kardeşi ve yengesi için öğrendiğini söyledi.

Ailesinde 4 kişinin işitme engeli olduğu kaydeden Demet İşleker, Annem babam ve ben sağlıklıyız.3 kardeşim doğuştan işitemiyor ve duyamıyor. Abimin hanımıda işitme engelli.

Çok zorlu bir süreç yaşadık.Birbirimi anlayamıyorduk ve kardeşlerimin neler istediğini ilemiyorduk.Bu yüzden İşaret dili kurslarına katıldım ve öğrendim” dedi.

Kardeşim Cennet’in  “Bizi sevmiyormusunuz”  sözü ile  işaret dilini öğrenmeye karar verdim. Üniversite eğitimimim yanında işaret dilini de öğrenmenin mutluluğunu yaşadım.Daha sonra işaret dili kurslarını bitirerek eğitimci olarak insanlara bu işaret dilini öğretmeye başladım.Bu dilin yaygınlaşması için çaba sarfedeceğim ” dedi.

Kendisinde sorumluluk hissettiğini belirten İşleker,Kardeşlerim günlük hayatta zorluk yaşamasın istedim.

. Diğer işitme engelli vatandaşlarımız bunu yaşamasın diye öğrencilerimize, kurs verdik. Zorlu süreçten geçtik. Aile içerisinde kendi isteklerimizi dile getiremiyorduk. Kardeşlerimin  isteklerini tam olarak  anlayamıyorduk.. İletişimde sorunlar yaşanıyordu.. İşaret dilini, öğrendikten sonra her şey yoluna girdi.Toplumumuzda bunun yaylaşması gerekiyor.İşaret dili her kesim insanlarımız tarafından öğrenilmeli Bankada,hastanede veya başka yerlerde işaret dilini bilen birisinin iletişim geçmeleri karşısında mutlu oluyorlar” diye konuştu.

Kursa katılan öğrenciler işaret dilini öğrenmekten mutlu olduklarını kaydettiler.