Orta Asya'da Çevresel Kalkınma ve Sürdürülebilirlik icin Orman Restorasyonu Geliştirilmesi (Forest Restoration Improvement for Environmental Development and Sustainability in Central Asia ) FRIENDS` projesi, FAO-Türkiye Ormancılık Ortaklık Programı (FTFP) altında Orta Asya ülkelerinde uygulanmakta ve Türkiye Cumhuriyeti Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından fonlanmaktadır.
Karapınar Çölleşme ve Araştırma Merkezi Bölüm Başkanı Ziraat Yüksek Mühendisi Necati Şimşekli tarafından "erozyonun dünü ve bugünü" konulu slayt gösterisi yapıldı.
Daha sonra Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof Dr Ramazan Acar tarafından kurak alanlarda Bitki yetiştirme metotları hakkında bilgi verdi.
Prof Dr Acar” Kurak ve yarı kurak yerlerde çalışmaya karar vermeden önce seçilecek bitki, uygulanacak ekolojik şartlar, gerekli yerlerde su temini gibi teknik konularda ön araştırma ve planlanmanın çok iyi yapılması ve bu konuda çalışacak elemanların bilgi ve tecrübelerinin bulunması gerekir” dedi.
 Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO)   Orta Asya ofisi  Proje Müdürü Adem Bilgin, eğitimler için  olmak üzere 30 kişinin ülkemize  geldiğini kaydetti. 
 Müdür Bilgin,”Türkiye’nin ormancılık tecrübesinin faydalanıcı ülkeler olan Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Tacikistan ve Türkmenistan ile paylaşılması ve bu ülkelerde ulusal kapasitelerin arttırılmasını hedeflemektedir.
Bu kapsamda Türkiye’de gerçekleştirilmekte olan eğitim çalıştayı kapsamında `Arazi Bozunumu İtici Güçleri ve Çölleşmeyle Mücadele Teknikleri eğitimleri` Konya ili Karapınar İlçesinde içerisinde verilmiştir. Arazi bozunumu, çölleşme, tuzlanma, rüzgâr erozyonu gibi konular Karapınar ilçesinde yer alan T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı Toprak Su ve Çölleşme ile Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Örnek Tepe, Meke Golu, Akgol, Acigol, UNSPED çiftliği bölgelerinde, su erozyonu konusunda saha ziyaretleri Konya ili Hadim ilçesinde yürütülmüştür” dedi.
Eğitime Azerbaycan’dan katılan İsmet Musayw” burada aldığımız eğitimlerin faydalı olacağını düşünüyoruz. Bilgilerimiz ülkemizde arkadaşlarımızla paylaşacağız. Çok verimli bir eğitim oldu” dedi.
Programa Toprak Su ve Çölleşme ile Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürü Cihan Uzun,Ankara Üniverstesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof Dr Günay Erkul, Erzurum Atatürk Üniversitesi ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof