Proje kapsamında 09-15 Temmuz 2023 tarihleri arasında  ilk olarak  Ankara'da DSİ Bölge Müdürlüğünde gerekli inceleme ve bilgilendirme yanında, Mamak atık tesislerinin incelendikten sonra heyet Karapınar'a geldi.
Farklı şehirlerden gelen grup Karapınar Çölleşme ve Erozyon Araştırma merkezi sahasını,, Meke  gölü,Acıgöl ve Kalyon Enerji Elektrik santralini  gezdiler .
 Toprak Su ve Çölleşme ile Mücadele Araştırma Enstitüsü  il Müdür Yardımcısı Ziraat Yüksek Mühendisi Necati Şimşekli tarafından slayt eşliğinde "Erozyonun dünü ve bugünü " konusunda bilgiler verildi. Şimşekli, arazi gezisinde erozyona dayanıklı bitkiler ve erozyonun çalışmaları hakkında katılımcıları bilgilendirdi. Rüzgar erozyonu nedeniyle terke edilen" Gındam yaylasını gezen   misafirler çölleşmeye mücadele edilen bölgeleri görme imkânı buldular. Misafirler burada bölge hakkında da geniş bilgi aldılar.
Gazi Üniversitesi  Eğitim fakültesi Coğrafya bölümünde Prof Dr Salih Şahin," Bu projenin temel amacı, İklim değişikliğine farklı bir yönden bakmaktır. Bu amaçla özellikle proje kapsamında, Karbon sıfır işletmeler, Çevre dostu işletmeler, Güneş enerji sistemleri, Yeraltı kaynaklarının tarımda değerlendirilmesi, Kullandığımız suyun yolculuğu, Atık tesis sitemleri,  Erozyonla mücadele, gibi konularda ülkemizdeki iyi uygulama örneklerinden de yola çıkarak üniversite öğrencilerine bilinç ve farkındalık kazandırmaktır" dedi.
Küresel iklim değişikliklerinin etkilerine yönelik olarak bilinç  ve farkındalık kazandırmak için yola çıktıklarını  kaydeden Prof Dr Şahin,"  Proje kapsamında  Konya,Antalya ve Afyon illerinde  7 günlük bir arazi çalışması düzenledik. Karapınar Erozyon sahasında rüzgar erozyonunun önlemeye yönelik  neler yapıldığını yerinde gözlemledik. Karapınar insan eliyle toprağın nasıl kazanıldığını gösteren dünyada örnek bir yer.1960'lı yıllarda yapılan bu önemli çalışma bireysel olarak düşünülmemeli. Televizyon yok radyo yok. Zor şartlarda önemli bir başarının adıdır Karapınar. Bu alanında yapılan en etkili proje olduğunu düşünüyorum. Tamamen bitmiş değil. Doğa kendi dengesini sağlıyor. Eğer o günkü haliyle bırakılsaydı önlem alınmasaydı tıpkı şu andaki gibi iklim değişikliği ile ilgili mücadele etmezsek gelecek kuşakları zorlu yıllar bekliyor."  Dedi.
Prof Dr Şahin "Konya gezimizde  bu çevrede yer alan Meke Tuzlası ve Acıgöl ile iklim değişikliği arasındaki ilişkilere yönelik bilgilendirmelerden sonra Konya bilim merkezi ve Konya kelebekler vadisi ziyaretleri ile gerçekleşti..  Projenin sonraki durağı olan Antalya'da ise orman yangın alanları ile kompost üretim tesislerinde gözlem ve incelemelerde bulunulduktan sonra Afyon'a geçilecek ve tekrar Ankara'ya dönülerek projenin saha çalışması tamamlanacaktır" diye konuştu. 
Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Makine Mühendisliği  öğrencisi Fatih Tokgöz, "Önemsenmesi gereken bir proje. Karapınar'daki çölleşme alanında çok değerli bilgiler edindik. Aldığımız bilgilerin yanında çevre gezisi ile burada yapılan çalışmalara şahit olduk. İklim değişikliği ile ilgi bir çok şey öğrendik. Bize eğitim suna ve bilgi veren herkese teşekkür ediyorum" dedi.
Selçuk Üniversitesi  Sağlık Bilimleri Fakültesi  Beslenme ve Diyetetik bölümü öğrencisi Elif Değirmenci," Karapınarda gördüğümüz şey insanların kendi eliyle yaptığı hata sonucu  yine kendi elleriyle birlik ve beraberlik içeresinde düzeltildiğini ve başarılı olduklarını gördük.Bu aslında hem iklim hemde insanlık için çok önemli. Çevre konusunda daha dikkatli olunması gerekir. Hepimize görevler düşüyor" dedi. 
Program'a Toprak Su ve Çölleşme ile Mücadele Araştırma Enstitüsü  il Müdürü Cihan Uzun ve  Ankara Valiliği yetklileride katıldı.