Konya Büyükşehir Belediyesi KOSKİ Genel Müdürlüğü’nün hizmet alanına giren yerleşim birimlerinde yürütülen atıksu arıtma tesisi projeleri bir bir hayata geçiriliyor.

Bu kapsamda Karapınar ilçesine de ileri biyolojik atıksu arıtma tesisi kazandıran KOSKİ Genel Müdürlüğü, geçici kabulü yapılan tesisin 6 aylık işletme süreci akabinde devrini alacak. Devasa bir tesisin yanı sıra yeşil alan ve ağaçlandırma sahası da oluşturan KOSKİ, özellikle hassas bölgelerdeki çevreyi önceleyen bu anlayışını genele yayacak.

HEM BİYOLOJİK HEM KİMYASAL ARITIM KABİLİYETİNE SAHİP

2018 yılından itibaren özellikle atıksu arıtma tesislerinin yapımına ağırlık verdiklerini belirten Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, bu tesisler sayesinde arıtılmış suyun tekrar değerlendirilmesinin mümkün olduğuna dikkat çekerek, “Atık suların çevreye olan olumsuz etkilerini bertaraf etmenin yanında arıtılmış suyun tekrar kullanılması için atıksu arıtma tesisleri kuruyoruz. Karapınar İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisimiz, 7000 metrepüp/gün kapasiteli, evsel atıksu arıtma tesisi sınıfında ve hem biyolojik hem de kimyasal arıtım kabiliyetine sahip. Diğer evsel tesislerden farklı olarak gelen atıksu kirlilik yükü beklenilen standardın üzerindeyse ras tankı havuzunda suyun istenilen standarda kavuşması sağlanıyor. 2033 yılı nüfusu öngörülerek planlanan tesisimiz toplam 23 milyon liraya mal olmuştur” dedi.

KONYA’DA YENİ ATIKSU ARITMA TESİSİ YAPIMLARINA DEVAM

Yeni atıksu arıtma tesisi yapımlarına ara vermeyen KOSKİ, Cihanbeyli Merkez, Gölyazı, Ömeranlı, Tuzyaka, Huğlu ve Üzümlü atıksu arıtma tesislerinin inşaatlarını tüm hızıyla sürdürüyor. Yatırım programına alınan atıksu arıtma tesisleri ise şöyle: Çumra Atıksu Arıtma Tesisi, Ilgın Atıksu Arıtma Tesisi, Doğanhisar Atıksu Arıtma Tesisi, Taşkent Atıksu Arıtma Tesisi, Derebucak Atıksu Arıtma Tesisi, Çeltik Atıksu Arıtma Tesisi, Emirgazi Atıksu Arıtma Tesisi, Kayasu Atıksu Arıtma Tesisi, Kıreli Atıksu Arıtma Tesisi, Köşk Atıksu Arıtma Tesisi, Ereğli Atıksu Arıtma Tesisi, Tarımsal Sulama Suyu Üretim Tesisi. Tüm bunların yanı sıra KOSKİ, mor şebeke kapasite artırımı ve Konya Atıksu Arıtma Tesisi II. Kademe İnşaat çalışmalarını da yatırım programına dahil etti.