Çiftçimize şu aralar Tarım bakanlığı hibeleri peşi sıra açıkladı ve açıklanmaya devam etmekte , neden çiftçimiz ipart olsun kırsal kalkınma olsun ve KOP,GAP,DOKAP vs hibelere gerekli ehemmiyeti göstererek istifade etmek gerek miyormu?En son bakanlık Başbakanımızın sözü üzerine genç çiftçilere karşılıksız 30,000 tl hibe proğramı bakanlık resmi gazetede yayımlayarak açıklandı.
İşte fırsat ayağa geldi genç kardeşlerimiz bu hibe proğramını iyi kullandığı takdirde işini kurmuş olacaktır.PROJE KARŞILIĞI GENÇ ÇİFTÇİLERE 30,000 tlyi bakanlık veriyor.Bunun şartları ise birincisi 18-40 yaş aralığında olması,kırsal alanda nüfusu 20,000 aşağı olan yerlerde ikamet etme şartı veya şehirde ise kırsal alana giderek işini kuma şartı aranmaktadır.Üçüncü bir şart ise bakanlığın hibelerinde geçmiş yıllarda istifade etmemesi,yani mazot gübre,toprak tahlili ,küpe buna benzer destekler dışında , alet ekipman soğutma ünitesi,balya makinası buna benze %50 lik hibelerden yararlanmaması gerekiyor şartı ile birlikte sabıka kaydının temiz, yüz kızartıcı suç içermemesi gerekmektedir.
Genç kardeşlerimiz proje karşılığında bu hibe ile kendi işlerini kurmuş , beraberinde ise köy hayatı tekrar canlanmış,olacaktır.Proje kapsamında genç çiftçilerimiz işini geliştirme imkanınada sahip olacaktır,diyelimki 3 hayvanı var proje kapsamında 30,000 tllik daha hayvan alarak hayvan sayısını artırmış bununla birlikte,sağım ünitesi soğutma tankı buna benzer yatırımları proje kapsamın da yapabilme imkanı doğmaktadır.Mutlak surette genç çiftçilerimiz mantıklı bir şekilde hareket ederek güzel bir proje hazırlatarak bu fırsatı iyi niyetli değerlendirerek iş hayatını daha da geliştirme imkanına sahip olacaktır.
2014 yılından bu zamana kadar GAP KOP Kapsamında 100-200 küçükbaş veya 10-49 arasında anaç büyük baş hayvanı olan üreticilere modern çardak veya ahır yapımı için %50 lik hibe desteği devam etmektedir.
Geçen yıl Konya ilinde bu kapsamda 249 adet müracat yapılan dosya onaylanmasına rağmen %60 a yakın üreticimiz bu hibeden istifade etmekten vaz geçmiştir.Üzücü bir tarafı devlet böyle bir imkan tanımasına rağmen , işin içinde bir kardeşiniz olduğu için açık bir ifade ile söylemem gerekirse ayağa gelen fırsat adeta bile bile tepilmiştir nedeni . ise bakanlık inşaat ruhsatı istemesi,bununda bir maliyet getirmesi yani inşaat ruhsatı alınması için,mimari elektrik statik projelerin yapılması,bununla birlikte birkaç resmi kurumun onayının alınması üreticimizin zoruna gitmiş!.. beraberinde ruhsat için 8-10,000 tl masrafın büyütülmesi,daha açıkçası 10,000 nin yanına 10,000 daha koyup( derme çatma )kafama göre ahır veya çardak yaparım mantalitesi,maalesef toprak analizi için araziden toprak örneği alınması gerekirken,evinin önünden toprak alarak analiz yaptıran kişinin düşüncesi gibi değilmi? İl müdürlüğümüz bu hususta üreticimize ne kadar kolaylık gösterdiğini biliyorum.Adeta hibenin alınması için tüm kolaylıkları göstermesine rağmen üreticimize bakanlık, il müdürlüğü inşaat ruhsatınıda alıversin düşüncesinden vazgeçmezse bu günkü sıkıntılardan asla kurtulamayız.
Bugün ülkemizde çardakların ahırların tamamına yakını belediye ruhsatsız kaçak değilmi?Kimi hazineye yapmış,kimi meraya ahırını yapmış derme çatma teknolojiye aykırı şekilde ,biz bu şartlarda nasıl rantabıl hayvancılık yapacağız nasıl hayvan refahını sağlayacağız.Herşeyide devletten beklemeyelim.Ahıryapımı,bireysel sulama sistemleri ve diğer hibelerden istifade etmek ,fırsatları kaçırmamak gerekli.