Uluslararası Doğa Koruma Birliği (IUCN) Küresel ısınma ve iklim değişiklikleri nedeniyle yaşam alanları değişen, yok olan, alışkanlıkları bozulan bunun sonucu olarak da; nesli bu yüzyıl içinde tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan kutup ayıları hakkında farkındalık yaratmak için, her yıl 27 Şubat ‘Dünya Kutup Ayıları Günü’ olarak kutlanıyor.

Kutup Ayıları hakkında Greenpeace’in açıkladığı bilmediğimiz 10 gerçek:

Dünyanın ve kutup ayılarının geleceği için “Kuzey Kutbu’nu Koru” kampanyasıyla mücadele eden Greenpeace, bugünü kutup ayılarını kurtarabilmek adına harekete geçmek için bir fırsat olarak değerlendiriyor. Greenpeace Kuzey Kutbu Kampanya Sorumlusu Ian Duff da bugüne özel kutup ayıları hakkında çok bilinmeyen 10 gerçeği anlattığı bir metin paylaştı.

Duff’un aktardığı o bilgiler şöyle:

Kutup ayıları aslında beyaz değil

Bu doğru. Kutup ayılarının aslında derileri siyah (burunlarına bakın) ve tüyleri renk pigmentine sahip değil, yani şeffaf. Bu tüyler ışığı yansıtarak beyaz görünmelerini sağlıyor.

Büyük beyaz köpekbalığından daha güçlü ısırabilir

1235 birim olarak ölçülen ısırma kuvvetleriyle kutup ayıları, büyük beyaz köpekbalığı, Bengal kaplanı ve Afrika aslanından daha güçlü bir ısırığa sahiptir. Bunun ne demek olduğunu gözümüzde canlandırabilmemiz için kendi ısırma kuvvetimizin yalnızca 162 birim kuvvetinde olduğunu düşünmemiz yeterli.

Atlar kadar hızlı koşabilir

Kutup ayıları saatte 40 kilometre hızla koşabilir. Bu da bir yarış atıyla yarışabilecekleri anlamına geliyor.

Gece görüş gözlükleriyle görülemez

Kalın yağ katmanları ve meşhur kürkleri, kutup ayılarının karlarla kaplı Kuzey Kutbu’nda sıcak ve rahat olmalarını sağlar. Ama aynı zamanda onları gece görüş gözlüklerinden de saklar. Kutup ayıları sıcağı çok iyi bir şekilde izole ederek kızılötesi ışıkta neredeyse tamamen görünmez hale gelirler.

Üç göz kapağı vardır

Evet, bu doğru, tam 3 tane! Üçüncü göz kapağı gözlerine ulaşan UV miktarını azaltır ve böylece onları kar körlüğünden korur. Yaşadıkları yeri düşünürsek bu epey işlerine yarıyor olmalı!

Su içmezler

Kuzey Kutbu’nda bulunan içilebilir suların çoğunluğu, tahmin edebileceğiniz gibi donmuş durumdadır. Bu bizim için sorun oluşturabilir ama kutup ayıları için asla! Çünkü onların su içmelerine gerek yok, ihtiyaçları olan H2O’yu yağ yakımı sırasında gerçekleşen kimyasal tepkime ile elde edebilirler.

Islanmazlar

Kutup ayılarının kürkleri iki katmanlıdır. Kutup ayıları okyanusta yüzerken, dış katmandaki kürk, iç katmandaki kürkü ıslanmaktan korur. Sudan çıktıklarında vücutlarını hızlıca bir sallamaları güne kaldıkları yerden devam etmeleri için yeterlidir.

Dilleri mavidir

Kutup ayılarının dilleri mavi renktedir.

Rekortmen bir kutup ayısı 9 gün boyunca yüzdü

Bir kutup ayısı, 9 gün boyunca hiç durmadan 687 km yüzerek, bugüne kadar en uzun süre yüzen kutup ayısı oldu (Bu hiç durmadan 232 saat ediyor).

Doğanın zincirinden bir parça kopmasın. Kutup Ayılarının nesli tükenmesin.

“27 Şubat Dünya Kutup Ayıları Günü Kutlu Olsun”

Hoşça kalın.