Yaşadığınız kötü bir günün sonunda sabrınız tükenebilir, dayağa veya cezaya başvurabilirsiniz. Ancak cezanın da işe yaramadığını hatta çocuğa zararlı olabileceğini bilmeliyiz.

Peki nasıl davranacağız ne yapacağız?

Olumsuz davranışlarını azaltan ve kalıcı bir şekilde değiştirebilen yöntemler de vardır. Bu yöntemleri uygulamak için kararlı olmanız, tutarlı olmanız ve sabırlı olmanız gerekecektir.

Neler Yapabiliriz, birlikte bakalım:

Nedeni Düşünmek:

Bazen çocuklar olumsuz bir davranışı aklınıza gelmeyen bir nedenden dolayı yapıyor olabilirler. Davranışın altında yatan nedeni anlayabilirseniz olumsuz davranışı değiştirmek için ne yapabileceğinizi çok daha kolay bulabilirsiniz.

Bunun için çocuğunuzu gözlemeniz önemlidir.  Bu gözlemlerinizde bazı soruların yanıtını bulmaya çalışmanız davranışın nedenini bulmada size yardımcı olabilir.

*Çocuğunuz bu olumsuz davranışı ne zaman yapıyor?

*Çocuğum bu davranışı yaparak ne elde etmek istiyor?

Çocuklar her zaman davranışları hakkında konuşmak istemeyebilir, ama onların davranışına neden olabilecek farklı sebeplerin olabileceğinin farkında olmalısınız.

Gözardı-Teşvik:

Çocukların bazı olumsuz davranışları karşısında anne babaların onları göz ardı etmek ve aynı davranışın olumlusunu yaptıklarında ise takdir etmek çok daha etkili olabilir.

Örneğin bir oyuncak mağazasında istediğini almadınız diye ağlayabilir, tüm dikkatinizi ona verirseniz, konuşmaya devam ederseniz, ağlamaya devam edbilir.

Ancak gözardı-teşvik yöntemini kullanırken dikkat edilmesi gereken çok önemli bazı noktalar vardır:

*Olumlu davranışı anında takdir etmek önemlidir.

*Davranış çocuk için tehlikeyse görmezden gelinemez.

*Çocuğun davranışı etrafa zarar veriyorsa görmezden gelinemez.

Seçenek Sunmak:

Kabul edilemez davranış yerine çocuğa yapabileceği, kabul edilebilir bir veya birkaç seçeneği göstermektir.

Çocuğa normal zamanlarda da ne giyeceği, ne zaman banyo yapacağı, hangi oyunu oynayacağı gibi basit konularda da seçenek sunmak onun doğru seçim yapabilmesini ve doğru kararlar alabilmesini öğrenmesini sağlar.