IMG_2185Karapınar’da 29 yıldır Arıcılık yapan Yahya Bilici eşi Nuran ile birlikte hem arıcılık yapıyor hemde bal hasadını birlikte gerçekleştiriyorlar.
Dengeli ve sağlıklı beslenmede değerli ve vazgeçilmez bir gıda maddesi grubu olan arı ürünlerinin Karapınar’da son derece kaliteli olduğun belirten Yahya Bilici, İlçemizde çöl olarak bilinmesine rağmen 240 çeşit bitki ile nektar bakımında çok zengin.Bu Arıla riçin bulunmaz bir bitki çeşidi. Başka yerlerden gelen Arı yetiştiricileri de var” dedi.
Arıcılığın zahmetli ve zevkli olduğunu belirten Bilici, Karapınar Bal’ı yurdumuzun bir çok yerine ulaştırıyoruz. Her yöreye ait ballar var.Karapınar balı da çiçek balı olarak kendisini kanıtladı” dedi.
İlçenin uygun coğrafik ve iklim özelliklerinin yanı sıra, zengin ve bakir bitki florası ile arıcılık için çok uygun koşullara sahip olduğunu belirten Bilici,”10 aydır bin bir emekle kovanlarımızı yurdumuzun birçok yerine götürdük. Şimdide emeklerimizin karşılığını almanın heyecanını yaşıyoruz. Karapınar’da nektar bakımında 240 çeşit bitki olduğunu uzmanlardan öğrendik. Her 15 günde bir çeşitli bitkiler çiçek açıyor. İklim önemli güneşli havada raha  oranı daha fazla.Türkiye’de kendine göre damak lezzeti var Marmara ayçiçeği Ege bölgesi  çam balı iç Anadolu’da çiçek balı daha fazla tüketiliyor.Karapınar’da çeşit çeşit bitkiler çiçek açıyor.Geven,üzerlik ilçemizde Arıların sevdiği bitiler.Şu anda güvercin gözü açtı.Şimdide ondan yararlanıyorlar. Dikenden bile arılar yararlanıyor..Bal durumu son 2 yıla göre biraz daha iyi. Daha önceki yıllarda verim daha iyiydi..Bal  verimini hava etkiliyor ..Karapınar balını İzmir,İstanbul,Adan,Ankara ve Konya gibi yerlere sıkça gönderiyoruz.” Dedi.
Bal hasadını da anlatan Bilici,Bal hasadı için Peteğin büyük bir bölümü sırlandığı zamandır.Yeteri kadar petek sır’lanmazsa  balda su oranı fazla olur ve ekşime meydana gelir.Bal hasadında kovanın işi bittikten sonra  kovanın ağzı kapatılmalıdır.Hasat sırasında Sonbahar ve kış ayları içinde  besin bırakılmalıdır.Bal süzmek için peteklerdeki sırları, sır tarağı yada  sır bıçağı  ile petekleri süzme makinesine yerleştiririz..Bal makineleri elektrikleri yada manuel olabiliyor.Süzülen balları kaplarımıza yerleştiriyoruz.” Diye konuştu.
Eşine sürekli destek olan Nuran Bilici makinede bal sağıyorum. Balcı eşi olmak güzel. İnsanlar eşlerine yardım etmeli ve destek olmalı Yeri geldiğinde Kovanlarda Arı’larla ilgileniyorum” dedi.
( M. Korkusuz )