Uzak Doğu Sporları ve Wushu Kuşak  İmtihanı Diploma Töreni Gerçekleşti Uzak Doğu Sporları ve Wushu Kuşak  İmtihanı Diploma Töreni Gerçekleşti

68 yaşındaki  berber  elinden makası ve tarağı bırakmadan haftanın 6 günü dükkanını  çalışamaya devam ediyor . İlkokulu bitirdikten sonra kendi isteği ile berberde  çıraklığın ardından severek yaptığı mesleğinde zamanla kendisini geliştirerek ustalaşan Nur Hancıoğlu  traş yapmaktan keyif aldığını söyledi.  İlerleyen yaşına rağmen çalışma azmi ile gençlere ve genç meslektaşlarına örnek olan  Hancıoğlu mesleğini sürdürmenin gururunu yaşıyor. 
Yarım asırı aşkın zamandır ilk günkü aşkla işine devam eden Nuri Hancıoğlu, O zamanlar El makinası vardı. Bileğin kuvvetliyse tıraş ederdi. Dizimin üzerinde deneme yapardım makinayı kullanmak için. İsteyerek bu işe başladım. Şimdi berberlikte gözü kapalı tıraş ederim her şey elimin altında her şey var. O zaman para yoktu malzeme azdı. Tıraş parasını vermezdi bazen . Jiletsiz ustura vardı. Zamanla bende alışmaya başladım. Ustam sert ve otoriterdi. Mesleki açıdan taviz vermezdi. “Bana değil kendine alışacaksın” sözünü şimdi daha iyi anlıyorum.. Hatta birinde dükkana  geç kaldım. Sen berber olamayacaksın dedi. Elini kapılara koyup girmeme engel olmaya çalıştı. Amma elinin altından  dükkana girdim. Çünkü berberliği seviyordum. Sonra kendimi işime daha çok verdim. Dükkâna erkenden gelmeye başladım. Müşteri çoktu. Sıra beklememek için” Beni tıraş et, tıraşa alış derlerdi” .Tıraş ederken bazı müşterilerimin yüzünü kesiyordum. Ama kızmıyorlardı. Moral veriyorlardı. Jiletsiz ustura ile alıştım. Yaptığım işten çok mutluyum. Şimdiki çıraklar bize iş buyuruyor.  Berberlik  mesleği  iyi bir memurluktur . Dürüst çalışırsan iyi bir iş. İşinin hakkını verirsen harika iş. Şimdi her şey basit. Her malzeme var. Müşteriyi kısa sürede tıraş edebiliyorsun. Çırak sorunumuz var. Ararsak çırak bulabiliyoruz. Başka türlü çırak gelmiyor. Ben makasa ve usturaya çok şey borçluyum. Çünkü İşi ondan öğrendik, ekmeği ondan kazandık. Şu anki kullandığım ustura çıraklığa başladığım ustura. Hala onunla çalışırım. Eskiden elektrikli makineler yoktu, jilet yoktu. Ustura ve el makinesi ile tıraş yapardık ve zorlanırdık. Şimdi her şey elimizin altında. Şu anki çıraklar o zaman yaşasaydı bırakıp kaçarlardı.
Şu anda ilçemde en tecrübeli ve en eski  berberi benim.53 senedir makası ve usturayı  elimden bırakmadım.  Tıraş yaptıkça keyif alıyorum.  Böyle huzurluyum. Dostlarımı görüyorum müşterilerimi görüyorum.25.30 yıldır benden başka kimseye olmayan müşterilerim var. Gençlere meslek seçiminde istediğini yapabilir. Yeterli istekli olsun.  Onlarda iş alışkanlığı yok. Gençler mesleğe yönelmeli. Sabah kahvaltımı yapınca müşterimi tıraş edeceğim diye kendimi hazırlarım. Tek işim bu .İşi öğreten rahmetli ustama minnettarım. Askerden sonra  yeni dükkan açtığımda beni tebrik etti. Çok sayıda  eleman yetiştirdik. Kimisi berberlik yapıyor kimisi bıraktı. Her şeyimi berberlikten kazandım. Evimi yaptırdım, çocuklarımı  evlendirdim. Meslek olması bize birer altın bilezik. Yaşıma rağmen müşterimi tıraş ederken mutlu oluyorum. Hala kendimi mesleğimin başlangıcında gibi hissediyorum. Genç berberler bu işi sevmeli ve benimsemeli. İşine sahip çıkmalı. Bu devirde sanatın olması en büyük kazanç. İnsanlar çalışmak yerine kısa yoldan zengin olmak istiyor. Kanaat kalmamış” dedi.
Yıllardır Nuri Ustadan başka kimseye tıraş olmayan müşterileri var.
Bunlardan Mehmet Sayman, Nuri Usta ilk dükkanında beri kendisine tıraş olurum. Sakalım 1 metrede olsa berberi o. Hiç berberimi değiştirmedim” dedi.
Kadir Güngör ise,70’lı yıllarda saçlar modaydı. Saçlar uzundu. Hem benim hem de çok insanınki de öyleydi. Her adam o tıraşlarıda herkes  yapamazdı.1977’li yıllardan beri kendisine tıraş oluyorum.” Dedi.
 

Editör: Himmet Türkmen