Sayın çok kıymetli okuyucularım, bütün Türkiye'de olduğu gibi ilçemizde de 23 Nisan Ulusal Egemenlik Çocuk Bayramımız coşku içerisinde kutlandı. Çocuklarımız gönüllerinde eğlendiler. Bayramda İlçe Milli Eğitim Müdürümüz Sami Sağdıç'ın katılımcılara yönelik günün anlam ve önemini belirten çok güzel konuşmasını can kulağıyla dinledim ve köşe yazımda 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nın önemine binaen siz kıymetli okuyucularımla da bu konuşmayı paylaşmak istedim.
İlçe Milli Eğitim Müdürü Sami Sağdıç konuşmasında " Bugün, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin açılış tarihi olan 23 Nisan 1920 gününün, Gazi Mustafa Kemal tarafından çocuklara armağan edilişinin 97. Yılını kutluyoruz. 23 Nisan 1920 günü, Cumhuriyet yolunda atılmış en büyük adımdır. Devletimizin yönetim sistemine bu tarihle başlayan büyük değişim, 29 Ekim 1923'te Cumhuriyetin ilanı ile sonuçlanarak, milletimizin ufku açılmıştır. Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal'in önderliğinde ve onun "Milletin bağımsızlığını yine milletin azim ve kararlılığı kurtaracaktır." Öngörüsüyle tutuşturulan bağımsızlık meşalesi, 23 Nisan 1920 Cuma günü Ankara'da Anadolu'nun dört bir yanını aydınlatan bir güneş haline gelmişti.
Işığını, tarifsiz bir tutkuyla vatana gönül verenlerin gayretinden, azminden, kararlılığından, birlik ve beraberliğinden alan bu güneş; aynı zamanda ülkemizin kışını bahara, baharını yaza döndürecek bir dirilişin müjdecisiydi. İşte o diriliş ruhu, vatan ve millet sevgisi, bayrak sevdası, bağımsızlık tutkusu, bir milleti şaha kaldırdı. Bu şahlanışın adı; birlik ve beraberlikti. Milli Mücadeleydi, Kurtuluş Savaşıydı, Ulusal Egemenlikti, Demokrasiydi, sevgiydi, kardeşlikti, barıştı, Türkiye'mizin aydınlık yarınlarıydı.
O büyük günün ardından, hür iradesiyle zafere ve başarıya inanmış, bağımsızlık tutkusuyla gönülleri tutuşmuş bir millet; birlik ve beraberlik içinde büyük güçlüklerin üstesinden nasıl gelineceğini tüm dünyaya göstermiştir. Dünya'da çocuklarına bayram hediye eden ve bu bayramı bütün dünya ile paylaşan ilk ve tek ülke Türkiye'dir. Bugünü milletçe büyük bir coşkuyla kutlamaktayız. 23 Nisan gibi milli bayramlarımızın önemli bir anlamı daha vardır.; Bu bayramlar, birlik ve beraberliğimizi pekiştirdiğimiz, millet olarak bütünleştiğimiz günlerdir. Bu günde bizlere bu cennet vatanı, canları ve kanları pahasına emanet eden atalarımızın emanetlerini nasıl daha iyi koruyup geliştirerek, yarınlara taşıyabileceğimizi ve muasır medeniyetlerin üzerine çıkarmayı konuşmalıyız. Günümüz büyükleri, sonra ki kuşaklara daha iyi bir Türkiye bırakmak durumunda ve sorumluluğundadır. Bu, ülkemize ve yarının büyükleri çocuklarımıza olan en temel görevlerimizdir. Bir zamanlar herkes çocuktu.
Malazgirt'te Bizans'ı bozguna uğratan Sultan Alparslan bir zamanlar çocuktu. Osmanlı devleti'nin kurucusu büyük devlet adamı Osman Gazi'de bir zamanlar çocuktu. Çağ açıp çağ kapayan, hiçbir milletin başarılı olup ele geçiremediği Konstantin'i İstanbul yapan, genç padişah Fatih Sultan Mehmet de bir zamanlar çocuktu. Yunus Emre'ler, Mevlana'lar, Hacı Bektaş'lar da bir zamanlar çocuktu.
Sevgili Öğrenciler…. Dünün çocukları yine dünde yetişkin olup büyük işler başardı. Biz de bu büyük başarıları çoğaltıp bu vatanı, vatanlar içinde, bu milleti de, milletler içinde layık olduğu yere taşımayı en büyük görev olarak bilmeliyiz. Bunu da başaracak, yarının büyükleri olacak olan, bugünün çocuklarıdır. Çocuklarımızı; tarihini bilen, ufkunu gören ve adımlarını buna göre atan bireyler olarak yetiştirmek en büyük görevimiz ve sorumluluğumuzdur. Aydınlık geleceğimizin, aydınlık yüzleri gençler; Her şeyin en güzeline layık olan sizler; okuyan, anlayan, araştıran, düşünen, soran, sorgulayan, yenilikçi, bilimi ve teknolojiyi yararlı bir şekilde kullanan, milli ve manevi değerlerine bağlı, insan haklarına saygılı, evrensel insani değerleri tam olarak algılamış, kendine güvenen bireyler olarak yetiştiğiniz müddetçe, ülkemiz ve insanlık adına büyük bir umut olacağınızı aklınızdan çıkarmayın. Bu donanım; sizi, ailenizi, milletimizi, ülkemizi ve insanlığı yüceltecektir. Yeter ki birikimli olmak için çalışın; Başarmak için samimi ve gayretli olun…
Bu duygu ve düşüncelerle bu vatanı bize armağan eden Gazi Mustafa Kemal ve silah arkadaşlarını, şehitlerimizi, gazilerimizi saygı, şükran ve minnetle anıyor; Başta bugünü anlamlandıran çocuklarımızın olmak üzere, sevginin, kardeşliğin, hoşgörünün ve barışın hakim olduğu bir dünyada el ele yaşamak ümidiyle; 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını en içten dileklerimle kutluyor, sizleri sevgi ve saygıyla selamlıyorum." Diyerek güzel ve anlam yüklü konuşmasını tamamladı.
Ben de, Yaşasın 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı derken, Her günümüzün bayram havasında geçmesini diliyor, herkese saygılar sunuyorum.