Türkün şanlı mazisi adından sürekli söz ettirecek büyük kahramanlıklarla dolu olay ve bunların neticesiyle şekillenmiş çeşitli olgulara sahiptir. Kaderin cilvesi tarihin önemli dönüm noktalarında Türkü memnun edecek şekilde seyretmiş ve Türk Milleti kendine yanaşan ve yakışır bir şekilde zaferlerle dolu kutlu bir maziye sahip olmuştur. Tarih sahnesine çıktıkları andan itibaren dillere destan olan yaşayışlarıyla tarihin seyrini değiştiren Türkler çeşitli dönüm noktalarıyla altın zamanlar yaratıp adeta tarihini destan yapmışlardır.

Türk tarihinin altın harflerle yazılası sayfalarına nakledilen binlerce zafer vardır. Yazımızda seyir vereceğimiz konu ise Türk Milletinin yakın tarihini süsleyen amansız bir mücadele neticesinde elde ettiği Çanakkale Zaferi’dir. Çanakkale Zaferi,  18 Mart 1915’te başlayıp ve 9 Ocak 1916’ya kadar seyreden bir savaşın neticesinde Yüce Türk Milletinin kadını, erkeği, genci, yaşlısı topyekûn hepsinin uğraşlarıyla verilen bir savaşta necip milletin haklı kazancıdır.

 Bu yıl 100. seneyi devriyesini kutlayacağımız Çanakkale zaferi, Türk milletinin sömürgeci, işgalci milletler karşısında yaptığı bir başkaldırı, bir yenilmezlik göstergesidir. Büyük Türk Milletinin yakın tarihi süsleyen en güzel hadise ve yapılacak büyük işlerin temelinin atıldığı kutlu bir tarihi olaydır.

 Çanakkale Zaferi, “ Ben Size Taarruzu Değil, Ölmeyi Emrediyorum!..”  diyen şanlı kumandanın ve kahraman ordusunun yazdığı ve ilelebet dillerden düşmeyecek bir destanın adıdır.
Çanakkale Zaferi,  küllerinden yeniden doğan bir milletin varlık sahasında var olduğunun kanıtı ve ebediyete kadar da var olacağının göstergesidir.

 Çanakkale Zaferi, Hasta Adamın (!) torunlarının kalemle değil vatan toprağı uğruna iki yüz elli binden fazla yiğidin can vererek, kanla yazdığı bir destanın adıdır.

 Çanakkale Zaferi, Asım’ın neslinin amansız mücadelesiyle, namusunu, onurunu, yurdunu çiğnetmediğini ve çiğnetmeyeceğinin göstergesidir.

 Çanakkale Zaferi, Türk Harp Tarihinin birlerce yıldır taarruz sonunda kazandığı zaferlerinin yanında Çanakkale Savaşıyla taarruza uğrayan topraklarımızın kahraman askerimizin taarruza gelenleri bozguna uğrattığı, direnişten sonra şanlı bir dirilişin resmidir.

 Çanakkale Zaferi, Türk Milletinin “ SÖZ KONUSU VATANSA GERİSİ TEFERRUATTIR!” sözünü düşmanına gösterdiği kutlu başarının adıdır.

 Çanakkale Zaferi, Türk ecdadının Torunlarına bıraktığı en güzel miras, en haklı övünç kaynağıdır.

  Çanakkale Zaferi, Türk Milletini savaşın seyrini değiştiren ve bundan sonrasında da büyük işler başaracak dehasını bulduğu, Anafartalar’ da parlayan bu dehanın Türk Milletini aydınlatacağının ve bu kutlu zafer neticesinde daha güzel işlere ışık tutmasına vesile olmuştur.

 Çanakkale Zaferi, düşmana korku salmış, Türk Milletinin moralini düzeltmiştir. Türk Milleti bu zaferle ardı sıra gelecek zaferlere maya çalmış ve tarihi misyonuna uygun bir şekilde kendi geleceğini kendi tayin etmiş, Türkün kanayan yarasını sarmıştır. Bilvesile Türk milletinin fertleri vatan, millet, bayrak şuurunun önemini daha çok kazanmıştır.

 Çanakkale Zaferi, tarihin not ettiği, şartlar ne olursa olsun Türkle savaşılmaması gerekildiğinin, söz konusu vatan olunca Türklerin her şeyi teferruat bildiğinin en katı kanıtıdır.  Çanakkale Zaferi, elbette bundan sonra gelecek binlerce zaferin sıcak muştusudur…

 Çanakkale Zaferi, direniştir, diriliştir, öze dönüştür. “Tek sermayesi vatan sevgisi “ olan bir milletin, büyük bir milletin küllerinden yeniden doğuşunun ifadesidir.

 Çanakkale Zaferi,  ardı sıra verilen mücadeleler, zaferler ve sonucunda kurulacak Son Türk Devleti Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerinin atıldığı, tohumlarının saçıldığı bir zafer olduğu için aslında bakarsanız her şeydir.

 Kut’lu olsun.!

Türkün şanlı mazisine ve zaferlerle örülecek atisine selam olsun.!

 Türk Milletinin yurduyla birlikte, ilmini, beynini, cismini ve şairinde dediği gibi Tevhid’i ‘de kurtaran, Bedrin Aslanları Kadar Şanlı olan, Peygamberin duada durduğu,  Aziz Ecdadımıza rahmet olsun.!

 Aziz Ecdadım, başka çehrelerle, lisanlarla, derilerle giriştiğiniz şanlı mücadelede kanlarınızı verdiniz, canlarınızı verdiniz lakin vatanınızı vermediniz. Tüm düşmana ve dahi tüm dünyaya nelerin uğrunda nelerin verilebileceğini gösterdiniz, şartlar ne olursa olsun eğilmeyeceğimizi ve bize ait olanı vermeyeceğimizi de.  Sizlerle ne kadar övünsek azdır. Budur duamız, isteğimiz, Sizler için açtığı ellerini indirmesin peygamberimiz.

 Ey Şanlı Ecdadın tarihe daha nice kahramanlıklarla zaferler yazacak yiğit evlatları!

Türkün, şanlı mazisine, tarihi misyonuna ve ecdadına yakışır destanlar yazmak için sizde vazifeye koyulun. Destan yapmaktan destan yazmaya fırsat bulamayan ecdadımız o vakit rahat uyuyacak ve ruhları böyle şad olacaktır.

Türk Milletini zaferlerle buluşturan cümle şehide rahmet olsun…