Toprak ve Bitki Analiz laboratuarı personellerinden Ziraat Mühendisleri Yusuf Altundal, Şengül Tüysüz, Yardımcı laboratuar teknik elamanlarından Ebru Özcan, Veysel Can Zengin, Hasan Hüseyin Bakır birlikte cumartesi Pazar demeden özverili bir şekilde hafta içerisinde ki diğer günlerde de mesai bitiminden sonra da gece geç vakitlere kadar çalışarak çiftçilerin tarlalarından getirdikleri toprakların tahlillerinin ve raporlarının gününde sonuçlandırılarak çiftçilere teslim edildiği görüldü.
Ziraat Odası Başkanı Hikmet Bozaklı bu konuda şunları söyledi “ Çiftçilerimizin tarlasından getirdikleri toprak numuneleri, laboratuarımız da toprak tahlil işlemleri 31 Aralık 2013 tarihine kadar devam edecektir. Çiftçilerimizin toprak tahlili için topraklarını belrtilen tarihten çok önce ÇKS belgesiyle birlikte laboratuarımıza getirmeleri başvurmalarını isteyen başkan Bozaklı, çiftçilerin tarlasından getirecekleri toprağın çok önemli olduğunu, tahlil için usulüne uygun olarak alınacak toprağın üst kısmı temizlendikten sonra “V” şeklinde açılan toprağın 25 cm olacak şekilde bir kürek yardımıyla veya bir bel ağzı kadar dilim şeklinde alınıp poşete aktarmaları gerekmektedir. Tarlanın büyüklüğüne göre zikzaklı şekilde 8–10 yerinden toprak numunesi alınarak bir poşette toplanıp karıştırıldıktan sonra analiz için yaklaşık bir veya bir buçuk kg kadar alınıp laboratuara getirilmesi gerekmektedir.
Ayrıca toprak tahlillerinde; organik madde, potasyum, fosfor, kireç, PH, EC. Vb. gibi değerler toprak bünyesine bakılarak laboratuarımızda rapor haline getirildikten sonra çiftçilerimiz de tarlasında hangi gübreyi kullanması ve hangi bitkinin değerlendirilmesi konusunda bilgi sahibi yapılarak yardımcı olunmaktadır.”dedi