Toplantıya katılan Karapınar Ziraat Odası Başkanı Durmuş ÜNER, Konya ve özellikle ilçemizde yaşanan ve kronikleşen tarımsal sorunların çözümü noktasında Tarım Bakanlığı ve Yetkili mercilere aktarılmak üzere Genel Başkan Ş.Şemsi Bayraktar’a kapsamlı bilgi verdi.

Başkan Durmuş ÜNER;

-Şeker Pancarı nakliyelerinde yaşanan adaletsizliğin sonlandırılması gerektiği, bu sorunun çözümü için Müteaahhit ve Üretici nakliyelerinin ayrı değerlendirilmesi gerektiği,

-Bitkisel Üretimde Elektrik enerjisi kullanım maliyeti %30, %40 arasında gerçekleşmektedir. Bitkisel üretimde kullanılan elektrik enerjisinde çiftçilerimize sübvansiyon uygulanmalı, KDV ve Vergiler indirilmelidir, maliyet oranı düşürülmelidir.

-Tarımsal Arazilerin toplulaştırılmasında DSİ yeteri kadar denetimlerini yerine getirememekte, taşeron firmalar maalesef işi tam bitirmeden yarım bırakıp gitmekte ve tarla yolları kullanılmaz perişan halde bırakılmaktadır.

-Tarımsal Kredi Borçlarının yapılandırmasında, borcun faizinin silinip, anaparanın taksitli olarak tahsil edilmesi yoluna gidilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde faizli borç öteleme hiçbir üreticimizin borç yükünü azaltmamakta, aksine borç sarmalına sevk etmektedir.

-Bitkisel Üretim Desteklemeleri Havza Bazlı Üretim Modeline göre ve yurt genelinde, adaletli şekilde yapılması gerekmektedir.

- -Konya Kapalı Havzasını Karapınar, Çumra, Karatay veya Altınekin gibi ayrı ayrı ilçeler bazında değerlendiremeyiz, Havza, Konya Merkez ve tüm ilçeleri ile tamamını kapsamaktadır, yıllar önce bitirilmesi planlanan Mavi Tünel Projesi halen bitirilemedi. Bölge tarımı için biran önce hem Mavi Tünel Projesinin tamamlanarak ova’ya su verilmesi hem de diğer dış havzalardan ova’ya Su Nakli yapılması gerekmektedir.

-Su Kısıtı olan Bölgemizde, Kuru Tarım Arazilerinde su tüketimi düşük Macar Fiği, Adi Fiğ, Yem Bezelyesi, Yem Baklası Tritikale gibi ürünlerin ekilişine destekleme yapılmamaktadır. Hem su kullanımını düşürmek hemde yem bitkileri ekilişlerini artırmak için havza bazlı desteklemeler kapsamına alınması gerekmektedir. dedi.

-Tarım havzamız dışından gelerek Ş.Pancarı alımı yapan Şeker Fabrikalarının kontrol altına alınması, bu kontrol mekanizmasının Devletimize ait Şeker Fabrikaları tarafından yapılması gerektiğini beyan etti.

Genel Başkan Ş.Şemsi Bayraktar, Oda Başkanları tarafından verilen bilgilerin bölge tarım ve hayvancılığı açısından çok önemli olduğunu, sorunların çözümü noktasında gerekli idari mercilerde girişimlerinin devam edeceğini ve çözüm noktasında ısrarcı olacaklarını söyledi.