Ereğli Şeker Fabrikası, Karapınar Ziraat Bölge Şefi Hüseyin Karaca’nın verdiği bilgiye göre “ Ülke genelinde Şeker Pancarı ekiminin gecikmesi ve dolayısı ile İntaşında gecikmesi nedeni ile kristal şeker ayni avansın geçmiş yıla göre biraz geciktiğini, nakdi avansın ise sözleşme gereği ve uygulana geldiği gibi süresi içerisinde ödendiğini söyledi.

Karaca “ Bölge Şefliğimize bağlı olarak 2012 yılında Şirketimiz ile “ Şeker Pancarı Üretim Sözleşmesi” akdi yapan üreticilerin Haziran 2012 ayı sonu itibari ile ürünün yetiştirildiği tarla veya tarlalarda dikkat edilmesi gerekli hususları verimli, ekonomik pancar yetiştirme ve mağdur olmama açısından ilgili konular aşağıda maddeler halinde belirtildi. Buna göre;

Bilindiği üzere dekara verilecek gübre cins ve miktarları 09 Mart 2012 tarihli duyuruda üreticilere bildirilmiştir.

Pancar öncesi ön bitki, topraktaki organik madde miktarı, verim seviyesi, yöresel iklim şartları, toprağın yapısı dikkate alınarak bitki besin maddesi olarak verilen gübreleme işlemi bu ay sonu itibari ile tamamlanmış olmalıdır.

Kör çapa sonrası, tekleme, ara çapası ve ot alma gibi işçi çapaları da en kısa sürede bitirilmelidir.

Ayrıca tohuma kalkan pancarlar (ot pancar) yabancı ot gibi değerlendirilip bulaşık tarlalar da bu gibi pancarlar 15 Ağustos tarihine kadar çiçekte iken tarladan kökü ile birlikte sökülüp imha edilmelidir.

2012 Yılı Şeker Pancarı Üretim Sözleşmesinin 14-a Maddesi gereği mücbir sebeplerden dolayı olumsuz etkilenen üreticilerimiz hasarın oluştuğu 10 gün içerisinde mağdur olmamaları için Bölge Şefliğimize yazılı müracaat yapmalıdır. Aksi takdirde taahhüt edilen kotanın % 90’nın altında yatan her ton pancar için bağlı olduğu kantar da oluşan fiyatın % 30’u kadar cezaya çarptırılacaktır.

Pancar yöremizde intaş sulaması hariç yaz aylarında en az 4-6 kez sulanmalıdır. Sıcak öğle saatlerinde yatan ve pörsüyen yapraklar, serin sabah ve akşam saatlerinde doğrulmadıkları takdirde pancarın sulama zamanı gelmiş demektir. Böylece pancar tarlası her sulama da 100-125 mm (M2’ye) su verilerek hasattan 2-3 hafta öncesine kadar düzenli olarak yapraklarda kuruma kaybına sebebiyet verilmeksizin sulanmalıdır diyen Karaca Çiftçilerimizin ürünlerinin bol ve bereketli olmasını temenni eder, çalışmalarında başarılar dilerim. Dedi