Özel bir Mısır tohum firması (DEKALB)Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Konya Toprak Su ve Çölleşme İle Mücadele Araştırma İstasyon Müdürlüğüne bağlı, Karapınar Çölleşme ve Erozyon Araştırma Merkezinde Mısır konulu tarla günü yapıldı.

Mısırla ilgili tarla gününe, Konya Toprak Su ve Çölleşme İle Mücadele Araştırma İstasyon Müdürü Ziraat Y.Müh. D.Ali Çarkacı ve teknik ekibi, Bahri Dağdaş Uluslar Arası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Fatih Özdemir, Teknik Müd.Yrd. Gazi Özcan, İdari İş. Md. Yrd. Oktay Okur ve teknik ekibi, Tarım İl Md. Yrd. Bilal Ünal, Karapınar İl Genel Meclis Üyesi Mustafa Horoz, Konya Tic.Borsası Başkanı Uğur Kaleli, Konya Önder Çiftçi Derneği Başkanı M.Erol Sözen ve Ziraat Mühendisleri, Karapınar Ziraat Odası Başkanı Hikmet Bozaklı ve ekibi, Karapınar Ticaret Borsası Genel Sekreteri Halil Tüysüz ve ekibi, Karapınar AK Parti İlçe Başkanı Mehmet Yaka, Çiftçi Malları Koruma Başkanı ve Koyun Keçi Yetiştiriciler Birliği Başkan Yrd. Mehmet Uğur, Bayer firması ekibi, Toros Gübre Ekibi, Mısır Tohum Firması DEKALB ekibi ve diğer firma sahipleri ile Karapınar Merkez, kasaba ve köylerin çiftçileri katıldı.

Konya Toprak Su ve Çölleşme İle Mücadele Araştırma İstasyonu Müdürü Ziraat Y.Müh. D.Ali Çarkacı “ Karapınar Çölleşme  ve Erozyon Araştırma Merkezindeki arazilerinde böyle bir etkinliğe imkan tanımalarının asıl nedeninin; Bölge çiftçilerinin yeni tekniklerle tanışması, Mısır ekiminde yeni bilgilere erişmeleri, ufuklarının geliştirilmesi yani çiftçi eğitimi olduğunu ve Uzman teknik elamanları tarafından çiftçilerin yerinde mısır çeşitlerini, ekim, söküm, gübreleme dekar başına adet olarak ekim sıklığı, bitki sayısı, sıklık denemesi, ilaçlama konularında bilgilendirildiler”dedi

11–13.09.2013 günlerinde gerçekleşecek tarla gününde, değişik mısır çeşitleri üzerinde farklı konular uygulanarak bunlar çiftçilere uygulamalı olarak uzman teknik elamanlar tarafından gösterildi. Mısır’da sıra üzeri ekim mesafesi, damla sulama, gübreleme ve ilaçlama konuları olmak üzere farklı konular uygulamalı olarak anlatıldı. Prof.Dr. Habil Çolakoğlu da mısırda çeşitlilik ve gübreleme hakkında geniş bilgi verdi.

Erozyonun olduğu yerde bir zamanlar ilçenin taşınması gündemde iken yapılan bu faaliyet devletin burada başarılı olduğunun ve buradaki görev yapan kurumun başarısının göstergesidir.

Üç gün sürecek olan bu tarla gününde 5000’i geçecek şekilde ziyaretçi bekleyen firma yetkilileri bu sahada toprak yapısında yeterli organik madde olmaması ve çok kireçli olmasına rağmen bölge çiftçisinin çok başarılı olduğu ve böyle bir toprakta yüksek verimler almanın kolay olmadığını belirttiler.