5 Temmuz 2017, Konya, Türkiye – Konya Kapalı Havzası’nın sürdürülebilir bir çevre yaklaşımı olan Koruyucu Tarım yöntemiyle tarımsal üretim konusu ele alınacağı üç gün sürecek uluslararası konferans bugün başladı.

 

18 ülkeden katılım beklenen konferansta Koruyucu Tarım’ın daha hızlı yaygınlaştırılmasını sağlayacak ekonomik, sosyal, politik ve kurumsal faktörleri de dikkate alan bir strateji oluşturulması amaçlanmaktadır. 

 

BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından da desteklenen Koruyucu Tarım’ın üç ana ilkesi bulunmaktadır: toprağa minimum müdahale, ürün çeşitliliği ve toprağı malç veya bitki örtüsü ile kaplamak. Bu ilkelerin uygulanması toprağın verimliliğini ve Konya Kapalı Havzası gibi kurak alanlarda önem teşkil eden toprağın su tutma kapasitesini artırmaktadır. Koruyucu Tarım bir yandan doğal kaynakları korurken bir yandan da tarımsal üretimi, gelir artışını ve gıda güvenliğini yükseltmektedir.

 

FAO ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından organize edilen, Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği tarafından finanse edilen konferans Batı ve Orta Asya ile Kuzey Afrika’dan 18 ülkenin bilim insanlarını, uzman ve çiftçilerini bir araya getirmektedir. Katılımcılar Türkiye’deki Koruyucu Tarım potansiyeli ile ilgili yapılan taslak çalışma belgesi ve kendi ülkelerinde Koruyucu Tarım’ın geliştirilmesi ve yaygınlaştırılmasının  önündeki engel ve fırsatları değerlendirecekleri belirtildi.

 

FAO ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın ortaklaşa ev sahipliğini yaptığı konferans “Bozkır Ekosistemlerinde İklim Değişikliğine Ekosistem Tabanlı Uyum için Tarım Uygulamaları Projesi” kapsamında düzenlenmektedir. Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen proje FAO tarafından uygulanmaktadır. 

 

Konferans bugün Türkiye’de Koruyucu Tarım’ın mevcut durumu  ve Azerbaycan, İran, Irak, Kazakistan, Kırgızistan, Moldova, Fas, Tacikistan, Tunus, İspanya, Suriye ve diğer ülkelerdeki Koruyucu Tarım alanındaki gelişmeler üzerine yapılan sunumlarla başladı.

 

Konferansın ikinci gününde farklı ülkelerde ve iklim koşullarında Koruyucu Tarımı teşvik eden ve uygulayan bilim insanı, uzman ve çiftçilerin tecrübe paylaşımları yer alacaktır.Ayrıca Koruyucu Tarım’ın kuraklıkla mücadelede nasıl yardımcı olabileceği tartışılacaktır.

 

Üçüncü gün katılımcılar Tarım Reformu Genel Müdürlüğü ve FAO tarafından proje kapsamında oluşturulan pilot bölgeleri ve Koruyucu Tarım uygulayan çiftçilerin sahalarını ziyaret edecek ve fikir alışverişinde bulunacaklardır.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sayın Hasan Özlü açılış konuşmasında iklim değişikliklerinden en çok tarım sektörünün etkilendiğini belirterek şu değerlendirmede bulundu: “Bu proje ile iklim dostu tarım uygulamalarının tanıtılması ve benimsetilmesi sağlanacaktır. Proje alanının en düşük yağış ortalamasına sahip Konya bölgesinde seçilmesi anlamlıdır. Çalıştayın konusu olan koruyucu tarım, iklim dostu tarım kapsamında uygulanacak yöntemlerden bir tanesidir. Çok uluslu katılımlı bu tür programların devam etmesinin gerekli ve faydalı olacağına inanıyorum.”

 

FAO Türkiye Temsilcisi ve Orta Asya Alt Bölge Koordinatörü Yuriko Shoji da açılıştaki konuşmasında şu ifadeleri kullandı: “Türkiye’de çiftçiler uzun yıllardır Koruyucu Tarım ilkelerini uyguluyorlar ve diğer ülke çiftçileri ile paylaşmak üzere önemli tecrübe edinmişlerdir. Aynı zamanda Türkiye’deki çiftçiler de diğer ülkelerin Koruyucu Tarım üzerine yaptıkları araştırma ve geliştirme alanındaki tecrübelerinden faydalanmak ve bunların ulusal politika ve stratejilerle nasıl desteklenebileceğini öğrenme şansına sahip olacaklar. Koruyucu Tarım, İklim Dostu Tarım’ın önemli bir öğesidir; tarımsal üretimde sürdürülebilir artış ve iklim değişikliğini azaltmada önemli katkıları vardır.”