2016 Yılı Kuraklık ve Dolu olaylarının yaşandığı zorlu bir yıl oldu.
Ziraat Odası Başkanı Durmuş ÜNER konuşmasında 2016 yılının bölge çiftçisi için kuraklık ve yüksek maliyetlerden dolayı çok zorlu geçtiğini belirterek, kendilerinin Ziraat Odası olarak çiftçilerimizin en düşük maliyet ile en yüksek verimliliği yakalaması için teknik anlamda tüm imkânlarımızı seferber etmekteyiz. Dedi.
 Tarımsal Danışman kadromuzla sahada Teknik Destek için çiftçinin yanında olduk.
Başkan Üner bir önceki sene söz verdikleri üzere Oda bünyesinde Prof.Dr. Süleyman Soylu hocamızın nezaretinde tarım danışmanları çalıştırmaya başladıklarını ve danışmanların sürekli sahada üreticilerimize yardımcı olduklarını belirtti.
 Muhtar ve delegelerimizle istişare ederek Ortak çözüm arıyoruz.
 Başkan Durmuş Üner bölgemizde iklim yapısının sürekli değiştiğini, çiftçilerimizinde bu anlamda eski alışkanlıklarından ziyade, değişen iklim koşullarına göre üretim sistemlerini geliştirmeleri gerektiğini belirtmiştir. Başkan Üner köy muhtarları ve oda delege ve meclis üyeleri ile sürekli irtibatlı olduklarını bölgelerde yaşanan olumsuzluklara ellerinden geldiği ölçüde anında yardımcı olmaya çalıştıklarını söyledi.
 Dünya Gıda Örgütü (FAO) ve Gıda Tarım Hayvancılık Bakanlığımızca Yılın Ziraat Odası seçilerek Tarım Bakanımız tarafından Ödüllendirildik.

Oda başkanı Durmuş Üner bu kapsamda yaptıkları olumlu faaliyetlerin ülke genelinde büyük ses getirdiğini ve 2016 yılı Ekim ayında Karapınar Ziraat Odasının yürüttüğü çalışmalar Dünya Gıda Günü etkinliğinde Türkiye Ziraat Odaları Birliği, FAO ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından ödüle layık görüldüğünü ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik tarafından Karapınar Ziraat Odası Başkan'ı Durmuş Üner'e yılın Ziraat Odası ödülü verildiğini ifade etmiştir. Tarım Bakanı, çok sayıda ülkenin büyükelçisi ve FAO yetkililerinin ve ülkenin her tarafından gelen Ziraat Odası başkanlarının katıldığı Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Merkezi'ndeki proğram kapsamında düzenlenen Dünya Gıda Günü Programı İklim Değişikliği, Gıda ve Tarım Panelinde Oda danışmanımız Prof.Dr. Süleyman Soylu İklim Değişikliğinin Tarımsal Üretime Etkisi konulu sunumda Konya ve Karapınar'da örnek tarımsal uygulamaları anlatarak Karapınar tarımını tüm Dünya'ya anlattığı belirtti.
Türkiye'de Ziraat Odaları içerisinde ilk defa uygulamalı Tarım Eğitim Okulu Projesi Odamız tarafından faaliyete geçirilecek.
Karapınar İlçe Tarım Müdürlüğü, Karapınar Toprak ve Su Kaynakları Enstitüsü Müdürlüğü ve Odamızın ortaklaşa Konya Ovası Kalkınma Ajansına vermiş oldukları 250.000 TL bütçeli Uygulamalı Çiftçi Eğitim Projesi, KOP İdaresince en iyi proje olarak değerlendirilerek, birincilikle kabul edilmiştir.
Projemizi gerçekleştirmek için önümüzdeki günlerde Toprak Su Kaynakları tarafından projeye tahsis edilen tarım arazisi üzerinde çalışmalarımız başlatılacak olup; en kısa zaman çiftçilerimizin hizmetine sunulacaktır.
Dane Mısırın, tekrar Havza Bazlı Üretim Modelinde İlçemizde ekilişine izin verildi.
Başkan Üner ayrıca Milli Tarım Projesi kapsamında hazırlanan havza bazlı üretim modelinde bölgenin en önemli ürünlerinden biri olan dane mısırın destekleme kapsamına alınması konusunda siyasiler nezdinde görüşmeler gerçekleştirdiklerini ve sonunda bu dane mısırın destekleme kapsamına alındığı belirtmiştir. Burada emeği geçen tüm siyasilerimize ve Millet Vekillerimize Ziraat Odasının 17.000 üyesi adına teşekkürlerini iletmiştir.
 Şeker Pancarında yaşanan alım, söküm ve nakliye sıkıntılarının tekrar yaşanmaması yetkililerle sürekli istişare yapılmaktadır.
 Bu yıl özellikle Ereğli şeker fabrikasının pancar alımları konusunda yaşanan sıkıntılarla ilgili çok yakından ilgilendiklerini, bu sıkıntıların tekrar yaşanmaması için alınacak önlemler konusunda yetkililere önerilerini sunduklarını belirtti.
 Kuraklık ve Dolu zararları nedeniyle çiftçi mağduriyetleri yetkililere hızlı bir şekilde aktarıldı.
Bu yıl bazı bölgelerde görülen dolu zararı ile de çok yakından ilgilendiklerini söyleyen Ziraat Odası Başkanı Durmuş ÜNER Çiftçilerimizin Mısır anızlarını yakmamaları gerektiğini de belirterek, mısır saplarından dolayı anızı hazırlayamama bahanesi ile anızların yakıldığını söyledi. Mısır anızlarını yakmak yerine Sap parçalayıcı makinalarla sapları parçalayıp toprağa karıştırmanın daha ileri ki yıllarda verime olumlu katkı yapacağını belirterek özellikle muhtarlarımızın da bu konuda hassas davranması gerektiğini belirtti. 
Çiftçi Eğitim çalışmalarına devam edilecek.
İlçedeki tarımla ilgili tüm kuruluşlarla uyumlu bir dayanışma içinde faaliyetlerini sürdürdüklerini söyleyen Başkan Üner bu kış sezonunda da eğitim çalışmalarını sürdüreceklerini, hocamızın anlatımı ile bölgede yaygın ekilen ürünlerin üretiminde yapılan hatalar ve doğru uygulamalarla ilgili Şubat-Mart aylarında programlar düzenleyeceklerini bunların çiftçilerimize duyurulacağını ifade etti.
 
Karapınar Tarım alanında bölgenin ve Ülkemizin parlayan yıldızı.
Karapınar Ziraat Odası Tarımsal Danışmanı Prof.Dr. Süleyman SOYLU ise kendisinin 20 yıldır Karapınar tarımının içinde olduğunu, son iki yıldır da Ziraat Odası ile sistemli bir şekilde tarımsal danışmanlık çalışmalarını odanın teknik elemanları ile birlikte düzenli olarak sürdürdüklerini belirtmiştir. Prof.Dr. Soylu düzenli eğitim ve arazi inceleme çalışmalarının meyvelerini vermeye başladığını ve Karapınar çiftçisinde bilgiyi ve teknolojiyi kullanma alışkanlığının üst düzeye ulaştığını ve bu konuda gerek Konya gerekse Türkiye genelinde bir model olduğunu belirtmiştir. Bölgede özellikle mısır ve ayçiçeği üretim alanlarının tamamına yakınında damlama sulama sisteminin uygulandığını, bölge çiftçisinin suyun önemini çok iyi bildiğini, az su ile maksimum verimi yakalama konusunda örnek olduğunu belirtmiştir.
 
Kar yağışları 2017 yılı Tarımsal faaliyetleri için umut vericidir.
Prof.Dr. Soylu 2015 ve 2016 yıllarının tarımsal kuraklık açısından oldukça sıkıntılı geçtiğini fakat Aralık 2016 başlayan kar yağışları ile umutların arttığını, bölgede bir yılda yağan yağışın %40'nın Aralık ve Ocak aylarında kar şeklinde düştüğünü bunun özellikle çıkış yapmamış hububat ile 2017 baharlık ürünler açısından çok önemli olduğunu söyledi. Karapınar tarihinde mısır hasat sezonunun en erken başlayıp bittiği bir yıl yaşadıklarını söyleyen Prof.Dr. Süleyman Soylu kuraklık, dolu vb. tüm olumsuzluklara rağmen 2016 yılında Karapınar çiftçisinin buğdayda 600-700 kg/da, mısırda 1400 -1500 kg/da, ayçiçeğinde 350 -450 kg/da, şekerpancarında 8.000 -9.000 kg/da ortalamaları yakaladığını bu rakamlarında Türkiye genelinde üst sınırlar olduğunu söyledi. Soylu muhtarlarımızın bölgelerindeki tarımsal üretim konusunda tespit ettikleri eksiklikleri kendileri ile paylaşmalarını, bu sayede çok daha etkin hizmet sunabileceklerini söyledi.

Karapınar Ziraat Odası Çiftçi ile Üniversiteler arasında köprü görevi yapmaktadır.
2016 yılında kendilerine gelen şikâyet ve talepler doğrultusunda Karapınar Ziraat Odası Teknik ekibi Zir. Müh. Yusuf  Altundal ve diğer mühendis arkadaşlarla Soylu; Üniversite hocalarının sahada bilgilerini üreticiler ile paylaşması gerektiğini, bu konuda köprü görevi yapan Karapınar Ziraat Odasına teşekkür ettiğini belirtti. Soylu 2017 yılı içinde de teknik ekipleri ile birlikte ilçenin her bölgesine ulaşmaya çalışacaklarını ve havaların ısınması ile birlikte yoğun bir şekilde saha çalışmalarının başlayacağını belirtti. 
Proğram Prof. Dr. Süleyman Soylu'nun 2016 yılı boyunca yaptıkları arazi incelemelerinde tespit ettiği slayt sunumu ve Muhtarlar ve Meclis Üyelerinin oda faaliyetleri konusunda görüş ve taleplerinin alınması ile sona erdi.