Son dönemde beklenen yağışların gerçekleşmemesi Karapınarlı çiftçileri kara kara düşündürüyor. Biçerdöver giremeyecek durumda olan ekinlerde koyunlar otluyor.

Ocak ayından bu tarafa düzenli yağış alamayan Karapınar’da Kıraç ekimi yapılan 450 bin dekar arazide ürünler can çekişiyor. Bazı tarla sahipleri hububat ekili alanlarında koyun yaymaya başladı bazısı da ekinleri traktörlerle sürerek başka ürün ekimine hazırlamaya başladı.

İlçenin Kepez mevkisinde çiftçilik yapan üreticileri Kıraç tarlalarından.zarar ettiler.

Karapınar Ziraat Odası başkanı Durmuş Üner, Kıraç arazide ürün yetiştiren çiftçileri ziyaret ederek sorunlarını dinledi.

Tarlaları ektik, buğday çıkmadı. Toprak susuz kaldığı için ekinler yetişmedi diyen Kepez mahallesinde çiftçilik yapan Bayram Ali Ünver,” 100 dönüm tarlama Arpa ekmiştim. Bölgemizde Kıraç ekimler yapılıyor. Aylardır yağmur yağmadı.100 dönüm tarlama 40 bin TL masraf ettim.Kredi borçlarım vardı..Devletimizden destek bekliyoruz.Artık Ekinlerimizin bu saatten sonra iyileşmesi zor.Bu nedenle de tarlalarımıza koyunlara yayıyoruz.Traktörlerde sürmeye başladık.Başka yapacak bir şeyimiz yok.” dedi.

Tarlada koyun otlatan Kerim Ünver ise kuraklık nedeni ile koyunların tarlalarda olduğunu belirterek,” 2021 yılında 2 defa yağmur yağdı Başka yağmadı. .Emekler boşa gitti.Zor durumdayız” dedi.

Kuraklık nedeni ile tarladan sofraya kadar büyük zarar olduğunu söyleyen Karapınar Ziraat Odası başkanı Durmuş Üner,” Pandemiye rağmen üretimine devam eden çiftçimizi kuraklık olumsuz etkiledi.Kıraç arazilerde verim kaybı olacak.Sulu tarlalar buralara nazaran biraz daha iyi dedi.

Karapınar’ın tarım kenti olduğunu söyleyen Başkan Üner,Kıraç “Ekinler neredeyse tamamen bitmiş durumda.ekinler yanmış ve susuzluk nedeni ile can çekilmektedir.Çiftçinin durumu iyi değil” diye konuştu.

Başkan Üner şunları ifade etti: Karapınar’da % 40’lık alanda kuru tarım yapılıyor. Yani 450 bin dekarlık ekim yapılıyor. Türkiye'de kuru tarım yapılma oranında % 70 civarında .Yağış azlığı ve kuraklık Türkiye’nin her bölgesinde mevcut..Bu da hububat noktasında ciddi anlamda rekoltede düşüş yaşanacağına işarettir.Sonbaharda İlçemize yağış düşmedi.Ocak-Şubat ve Mart ayında bir miktar yağış aldık.Bizim riskli dediğimiz Nisan ve Mayıs aylarında beklediğimizi yağışı alamadık.Geçtiğimiz yıl yağan yağmurun bu dönemde ancak yarısını alabildik.Sonuç olarak ekinle bitmiş durumda.Neredeyse hasadı yapılamayacak ve biçerdöver giremeyecek durumda.Vatandaşın bir kısmı tarlasını sürüyor bir kısmı koyun otlatmaya başladı.Çiftçinin yapabileceği bir şeyde yok.3-4 yıldır çiftçilerimizi kuraklık,don ve başka sebeplerle zarar ediyor. Çiftçinin borcu faizli erteleniyor. Ertelenecekse faiz yükünün çiftinin sırtından indirilmesi gerekir. Özellikle 2021 yılında çiftçinin borcu ertelenecekse mutlaka faizsiz şekilde etlenmesi lazım. Bu da aslında tek başına çözüm değil. Çiftçi tarım yapacak,hayvancık yapacak işletme giderlerinin karşılaması için yeniden Kredi!ye ihtiyacı var.Çiftçinin borcunun faizsiz ertelenmesini ve düşük faizli Kredi imkanı sağlanması lazım.