Toprak işlemesiz anıza doğrudan ekimin avantajlı olduğunu söyleyen Konya Toprak Su ve Çölleşme ile Mücadele Araştırma İstasyonu Karapınar Çölleşme ve Erozyon Araştırma Merkezi Bölüm başkanı Mustafa bağcı,” Bu makinanın en önemli özelliği toprağı parçalamadan ve fiziksel özelliklerini dağıtmadığı için erozyona dayanıklı kalmasını sağlamaktadır” dedi.

Erozyon sahasında bin dekarlık alanda arpa ve çavdar ekimi yapıldığını söyleyen Bağcı,” Direk anıza ekim makinası ile ekilen ürünler ile mibzerle ekilen ürünlerin yetişmesi arasında çok büyük fark var. Direk ekimle yani toprağı işlemeden yapılan ekimdeki ürünlerin gelişimi daha iyi. Bu ekimde ürünler 4-5 yaprak olurken mibzerle olan ekimde 2 yaprakta hala.” Diye konuştu.

Hedeflerinin erozyonla bu yöntemle mücadele etmek olduğunu belirten Bağcı,” Toprak parçalanmadığı için fiziksel özeliklerinde koruyor. Erozyona maruz kalma riski azalıyor. Bunun yanında direk anıza ekim ile çiftçilerin masraflarında azalma oluyor. Fazla mazot kullanılmadığı gibi zamandan da tasarruf sağlanıyor. Çiftçilerimiz günümüz teknolojisi ile meteorolojik gelişmeleri takip ederek yağmurdan bir gün ekim yapabiliyorlar bu makine sayesinde. çiftçilerimizin bu makinaya önümüzdeki günlerde daha fazla rağbet göstereceğine inanıyorum” dedi.