Türkiye Cumhuriyeti Kalkınma Bakanlığı’nın destekleri ile Mevlana Kalkınma Ajansı ve Karapınar Ziraat Odası Başkanlığı işbirliği ile “ İklim Değişikliğinin Tarımsal Ürünlere Etkileri” projesi kapsamında Karapınar Çiftçilerine seminer verildi.

Seminere konuşmacı olarak Mevlana Kalkınma Ajansı adına Prof.Dr. Süleyman Soylu, Karapınar Zirat Odası Başkanı Hikmet Bozaklı hazır bulundular.

Seminere dinleyici olarak İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Tayfun Gökçe, Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Hikmet Özlü, Ticaret ve Sanayi Odası Temsilcisi Sekreter Adem İşleyen, Ticaret Borsası Başkanlığı temsilcisi sekreter Halil Tüysüz, Ziraat Mühendisleri ve çok sayıda çiftçiler katıldı.

Karapınar Ziraat Odası Başkanı Hikmet Bozaklı katılımcılara yaptığı konuşmada “ Karapınar Ziraat Odası Başkanlığımızın Mevlana Kalkınma Ajansına sunmuş olduğu “İklim Değişikliği Tarımsal Ürünlere etkileri” projesi kapsamında teknik destek kabul edilmiştir. Türkiye Cumhuriyeti Kalkınma Bakanlığı’nın destekleri ile Mevlana Kalkınma Ajansı Bu projenin ilk aşamasında teknik destekte bulunarak SÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Süleyman Soylu çiftçilerimizi geniş şekilde bilgilendirmektedir. Ülkemizde tarım sektörü, insanların beslenmesi, istihdamı, ekonomiye katkısı ve ihracat potansiyeli bakımından büyük önem taşımaktadır. Günümüzde iklim bilimciler tarafından dünya iklimi sisteminde bir bozulmanın olduğu kabul edilmektedir. Doğal dengenin bozulmasına neden olan insanların, gerekli önlemler alınmadan çeşitli etkinliklerinin devam etmesi halinde iklimdeki bu bozulmaların artarak, sonucu çok olumsuz olabilecek, küresel ısınmaya bağlı iklim değişikliklerinin yaşanacağı, kesin bir dille ifade edilmektedir. Karapınar İlçesinde tarım sektörü istihdam ve üretim bakımdan en önemli sektördür. Karapınar İlçesi son 10-15 yıldır tarım sektörü istihdam ve geçim kaynağı açısından çok önemli ilerlemeler kaydetmiştir. Karapınar Ziraat Odası aracılığı ile hazırlanan bu projenin amacı, çiftçilere bilinçli tarım yöntemleri anlatılarak, küresel iklim değişikliklerine karşın geleneksel tarımdan modern tarıma geçiş ve sürdürülebilir kırsal kalkınmaya destek vermek, bölge halkının gelir düzeyine, yaşam kalitesinin arttırılmasına katkı sağlanması bölge tarım potansiyelinin optimal düzeyde kullanılmasına yönelik amaç ve stratejiler geliştirmektir.”Dedi

SÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Soylu “ Çiftçilere vermiş olduğu seminerde, Karapınar İlçesinin iklim yapısı, Aylara göre yağış miktarları, Karapınar İlçesinde 20 yıla ait (1989-2008) aylara göre minimum ve maksimum sıcaklık değerleri, Karapınar’ın tarımsal yapısı, tarım alanlarının kullanım şekilleri, tarla ürünleri, ekiliş alanları, Konya İli Ekim alanı içindeki payı, Karapınar ilçesinde iklim değişikliği, bitkisel üretim yetiştiricilik ilişkisi ve etkileşimi, Hububat (Buğday-Arpa) 2000 yılı sonrası buğday ekim alanı verimi ve yıllık toplam yağış miktarı, Konya bölgesinde sonr yirmi yıldır görülen kuraklık şekilleri, İklim- tohumluk ve çeşit seçimi ilişkisi, ekim zaman iklim ilişkisi, iklim-tohumluk miktarı ilişkisi, toprak hazırlığı iklim ilişkisi, iklim-hastalık ilişkisi, iklim-sulama ilişkisi, hasat-iklim ilişkisi, kuraklık ve erkencilik, kuraklık ve soğuk zararı, iklim değişikliği ve kuraklık, kuru tarım ve nadas uygulamasındaki eksiklikler ve yapılabilecekler, kuraklıkla ilgili öneriler, 2000 yılı sonrası tane mısır ekim alanı, verimi ve yıllık toplam yağış, çeşit seçimi, ekim- ekim sıklığı iklim ilişkisi, mısır- sıcaklık ilişkileri, mısır- su- iklim ilişkileri, hasat-iklim ilişkileri, Ayçıçeği, 2000 yılı sonrası yağlık ayçiçeği ekim alanı, verimi ve yıllık toplam, Türkiye yağlı tohum ithalatı, toprak hazırlığı iklim etkisi, ekim zamanı iklim etkisi, iklim hastalık ve yabancı ot ilişkisi, sulama iklim ilişkisi, tozlaşma iklim ilişkisi, hasat iklim ilişkisi, Şeker Pancarı 2000 yılı sonrası şekerpancarı ekim alanı, verimi, yıllık toplam yağış, toprak hazırlığı iklim etkisi, ekim- iklim ilişkisi, Şekerpancarı için iklim hastalık ilişkisi, şeker pancarının sulanması, genel olarak sulama konusunda dikkat edilecek hususlar konusunda çok güzel bilgiler verdi. Prof.Dr. Süleyman Soylu tarafından çiftçiler ve diğer katılımcılar tarafından sorulan sorular, katılımcıların anlayacağı şekilde cevaplandırıldı. Katılımcılar verilen bilgilerden çok memnun olduklarını belirttiler.