Karapınar Ziraat Şefliği Binasında hastalık ile basın toplantısı düzenleyen Gürkan,” Bu böcek yabancı otlar ile de hayatını devam ettirebilmektedir.  Böcek,bitkilerin yapraklarını  damarları kalacak şekilde yer. Aslı kelebektir. Dişi kelebek döllendikten sonra yaprak olup yumurtalarını döl halinde bırakır. Yumurtalar açıldıktan sonra ortaya çıkan Lavralar üçüncü döneme kadar yapraklarda toplu şekilde beslenirler. .Daha ileriki dönemlerde ise yaprağın tamamını yiyip bitirebilen zararlı bitkinin gelişme yoğunluğuna bağlı olarak %100 yakın verim kaybına sebebiyet verebilmektedir. Bu zararlı ülkemizde hemen her yerde görülmektedir. Dördüncü dönemden sonra daha da yaygınlaşıp yayılır ve toprağa girerler. Daha sonra Papodan kelebekler çıkması ile yeni nesil başlar “ dedi.

Zararlının yaygınlaşması sadece birkaç yıldır değil son olarak yaygınlaşarak görüldüğü 1998’den sonra popülasyonları katlanarak çoğalmasından ileri geldiğini söyleyen Gürkan,” bu zararlı ile topyekûn mücadele yapılmalıdır. Eğer başarılı olunmazsa %100 zarar verebilir. Herkes tarlasına gerekli mücadelesini vermelidir. Kimyasal mücadelede çiftçiler bilinçli olmalıdırlar. İlaçların hazırlanmasında uygulanacak yönetmeler için Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Bölge Pancar Ziraat Şefliği teknikerleri ile irtibata geçip destek alınmalıdır. İlacın homojen şekilde hazırlanması ve dekara 30-40 litre su ile katılarak hem bitkinin hem de toprağın ıslatılmasına özen gösterilmelidir.10 günlük periyotlar  halinde ilaçlama 3-4 kez tekrarlanmalı ve ilaçlama günün sıcak saatleri dışında ilaçlama gerçekleştirilmelidir” diye konuştu.

Toplantıya Ereğli Şeker Fabrikası Ziraat Müdürü Yüksek Ziraat Mühendisi  Mehmet Ali Keskin,Karaman Pancar Bölge Şefi Şahin Şahin,Karapınar Pancar Bölge Teknikeri Kadir Aydın katıldılar.