Üner, İlçemizde, İlkbahar yağışlarının uzun ve etkili olmasından dolayı hububat hasatları 10 - 15 gün gecikmeli olarak başladı. Hasat ile birlikte ilçemizde hareketlilik yaşanmaya başladı. Yağış miktarının yüksekliği sebebiyle İlçemizde Yaklaşık olarak 500.000 dekar arazide ekilişi yapılan hububat rekoltesin de geçen yıla oranla %20 - %22 oranında artış öngörülmektedir. Dedi.

Karapınar Ziraat Odası Başkanı Durmuş ÜNER; Hasat edilen ürünlerin satışları ile birlikte üreticilerimiz açısından bazı sorunlar da gündeme gelmiştir. Bunlardan en önemlisi doğrudan  TMO ya ürün vermek isteyen veya Ticaret Borsası satış salonuna girip de yine orada TMO ya ürün satışını yapan üreticilerimizin TMO dan randevu alması zorunluluğudur. Aslında randevu sistemi çiftçilerimiz açısından kolaylık getirmekte randevu gününe göre Ürününü getirerek, sıra bekleme nedeniyle çiftçilerimiz arasındaki kargaşa önlenmekte,  boşu boşuna beklemeleri engellenmektedir. Dedi

Karapınar Ziraat Odası Başkanı Durmuş ÜNER konuyla ilgili olarak;

Buradaki sorun hava şartlarından ve biçerdöver işletmecisi üretici anlaşmazlığından ve diğer sebeplerden dolayı randevu gününde ürününü TMO ya getirememesi ve en fazla yıl içerisinde 2 sefer randevu iptal edilebilmesinden kaynaklanmaktadır. Üreticimiz aynı yıl içerisinde aldığı randevuyu iki defa üst üste iptal etmiş ise o yıl içerisinde tekrar ürün satmak için TMO dan randevu alamamaktan kaynaklandığını belirtti.

İleriki günlerde sorun teşkil edebilecek ve çiftçilerimizi zor duruma düşürecek sorunlardan bir tanesi de Toprak Mahsulleri Ofisinin Pazar günleri alım yapmamasıdır. Özellikle sulu buğday hasadının da başlaması nedeniyle gerek borsada gerekse TMO de Pazar günleri alımın olmaması hafta içinde yığılmalara neden olacak, çiftçilerimiz uzun süre mahsulünü teslim etmek için sıra beklemek zorunda kalacaktır.

Ziraat Odası Başkanı Durmuş ÜNER Sorunların çözümü escort rus noktasında Karapınar Ajans Müdürlüğüne Ziraat Odası Başkanı ve Yönetim Kurulu heyeti problemleri aktarmış, ayrıca randevu konusunun biraz daha esnetilmesi (En fazla 2 sefer iptal) ve Pazar günleri alım yapılması konusunda Türkiye Ziraat Odaları Birliği nezdinde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğüne sorunlar aktarılmış ve en kısa sürede çözüme kavuşturulmak için Ziraat Odası Yönetimi tarafından takip edildiğini belirtti.

TMO'ya ürün teslim edecek üreticilerimizin, alım noktalarında herhangi bir zorlukla karşılaşmamaları için;

ÇKS bilgilerini güncellemeleri,

Randevularını mutlaka almaları,(www.randevu.tmo.gov.tr)

Ürünlerini randevu alınan gün getirmeleri,

Anlaşmalı bankalardan alınacak ürün kartı veya banka hesap numaraları ile alım noktalarına gelmeleri,

Gerekmektedir. Bu vesile ile siz değerli üreticilerimize saygılarımı sunar, ürününüzün bereketli olmasını dilerim.