6 ayrı salon ve 70 bin metrekare alanda hizmet veren Konya Tarım ve Hayvancılık Fuarı'nda, 2013 yılında 6 ayrı salon ve açık alan olmak üzere toplam 70 bin metrekare sergileme alanında geçtiğimiz yıla oranla yüzde 20'lik bir büyüme oldu. 28 ülkeden bin 500 marka ve firma temsilcilerinin katılımıyla 37 ülke ve 75 ilden 250 bin üzerinde ziyaretçi bekleniyor. Fuar 70 bin metrekare alanda sektörün en kapsamlı buluşması olarak görülüyor.

Tarım Teknolojisi Gelişti

Fuarı gezenlerin Türk Tarım Makineleri Sanayisi'nin ne kadar büyük olduğunu göreceklerini dile getiren Türk Tarım Alet ve Makineleri İmalatçıları Birliği (TARMAKBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Cahit Tekbaş ise, “Tarımsal mekanizasyon sektörü her tarım fuarında olduğu gibi bu fuarda da lokomotif bir rol üstlenmiş olup, traktör ve ekipman bazında üyelerimiz geniş bir katılım gerçekleştirmiştir. Tarımsal mekanizasyon sektöründe ülkemizin en önemli fuarı olarak gördüğümüz Konya Tarım Fuarı'nda TARMAKBİR olarak üzerimize düşen görevi yapacağız” diye konuştu.

Tarım Artık Dünün Tarifi İle Yapılmayacak

2008 dünya krizi ile, ticaretin şeklinin de değiştiğini söyleyen Borsamız Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı M.Namık Köklüsoy, çeşitli fonlardan kaçan kaynakların, tarım kesiminde kendine yer bulduğunu ifade etti. Bunun, tarımın ülkemizde artık dünün tarifi ile yapılmayacağını gösterdiğini ifade eden Köklüsoy, “ Ülkemizde ilk defa 2006 yılında çıkarılan Tarım Kanunu’nun önemi şimdi daha iyi anlaşılmıştır. Bu kanunla birlikte tarıma yaklaşım da değişmiştir. Eskiden sadece kendine yeterli olma kaygısıyla yapılan tarım; bugün küresel ticaretin en önemli sektörü olmuştur. Tarım, yerel seviyede sadece üretim odaklı anlayıştan, bugün üretim ve tüketimi de içine alan bütüncül bir anlayış ile, markalaşma çabasına girmiştir. Kırsal alanda etkin olan tarım, artık küresel ölçekte izlenmesi ve yönetilmesi gereken bir alan olmuştur.  Tarımın stratejik bir sektör olduğu günümüzde, gıda güvenliği ön plana çıkmaktadır. Halkımız artık çarşıdan aldığı gıdanın güvenirliğinden emin olacaktır. Olayları izleyen değil, yönlendiren istikrarlı bir Türkiye; Bölge’nin gıda ihtiyacını karşılayacak üretim potansiyeline ve vicdana sahiptir. Mavi tünelin bitmesi, KOP İdaresi Başkanlığı’nın kurulması,  bölgemiz adına son derece önemli gelişmelerdir. Bunun yanında bakanlığımız, birçok kalemde destek ve teşvik vermektedir” dedi.

Konya Ovası Suyla Buluşturulmalı

Konya Ovası’nın kapalı bir havza olduğunu söyleyen Köklüsoy, “ Burada üretimi istenilen seviyelere çıkartmak ve ürün çeşitliliğini artıracaksak,  Konya Ovası mutlaka suyla buluşturulmalıdır. Bunun için ne gerekiyorsa varsa yapılmalıdır. Bunun yanında arazi toplulaştırma ve modern sulama sistemlerinin kurulması hızlı ve planlı bir şekilde yürütülmelidir” dedi.

Tarımda Gelişmek Zorundayız

11.'si düzenlenen Tarım Fuarı'nın ilkini 2003 yılında 18 bin ziyaretçiyle gerçekleştirdiklerini ifade eden KTO Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Öztürk de, “Bu sene 250 bin ziyaretçi sayısını aşmasını bekliyoruz. Bugün ülkemiz tarımıyla hem kendi nüfusunu beslerken hem de dünya üzerinde açlık tehlikesi yaşayan ülkelere de yardımda bulunmaktadır. Bu açıdan büyük devlet olmak istiyorsak tarıma gereken önemi vermeliyiz. Gelecekte ülkemiz ve dünya nüfusunun artması gibi sebepler de tarım sektörünün stratejik önemini devam ettireceğini ve sektörde gelişmenin zorunlu olduğunu göstermektedir” ifadelerini kullandı.

 

Fuar Konya’ya Değer Katıyor

Konya Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Tahir Şahin de, Konya Tarım ve Hayvancılık Fuarı'nın, sektörde büyük önemi olduğuna dikkat çekerek, fuarın hem Konya'ya hem de Türkiye'ye değer katacağını dile getirdi.

Konya Tarımı Yüzde 20 Büyüyecek

Türkiye'nin en büyük tarım fuarına Konya'nın ev sahibi olmasının gurur verici olduğunu dile getiren Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek de, Konya'nın tarım potansiyelinin ileriye dönük büyük umutlar verdiğini kaydetti. Akyürek, “Mavi Tünel'den sonra sulama kanalarının da tamamlanmasıyla Konya tarımı yüzde 20 oranında büyüyecek, ürün çeşitliği ve verim artacak. Konya belki de dünyayı beslemeye başlayacak ” diye konuştu..

Tarım Destekleniyor

11 yıllık süre zarfından çok şeyin değiştiğini dile getiren AK Parti Konya Milletvekili Hüseyin Üzülmez, “Konya Fuarı’nı ilk açtığımız zaman ile bugünkü fuar harasında çok şey değişti. 9 bin metrekareden 70 bin metrekareye çıktı. Bu tarıma desteğin kanıtıdır. Biz Konya tarımının KOP'la daha iyi yerlere ulaşacağından eminiz. 1 milyar dolarlık bir yatırımla Konya tarımına verilen önem kanıtlanmıştır. Makine ekipman destekleri de yüzde 50'ye çıkartıldı. Bütün bunlar tarımının iyi yerlere ilerlediğini bizlere gösteriyor” ifadelerini kullandı.

Bilgi, Yüksek Teknoloji ve Markalaşma

Ekonomide ciddi gelişmelerin olduğunu aktaran Konya Valisi Aydın Nezih Doğan da, “Ekonomide birkaç tuzaklar var. Bunlardan en önemlisi orta gelir tuzağı. Bu tuzağı bozmak için 3 şey yapmalıyız Bilgi üretmeli, yüksek teknoloji kullanmalı ve markalaşmalıyız. Fuarlar bu üç etmeni oluşturan en önemli faktördür” dedi.

Açılışa Konya Valisi Aydın Nezih Doğan, AK Parti Konya Milletvekili Hüseyin Üzülmez, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Konya Ticaret Borsası Başkan Yardımcısı M. Namık Köklüsoy, Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk, Meram Belediye Başkanı Serdar Kalaycı, Karatay Belediye Başkanı Mehmet Hançerli, Konya Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Tahir Şahin, TARMAKBİR Yönetim Kurulu Başkanı Cahit Tekbaş, İl Genel Meclisi Başkanı Ali Selvi, KONESOB Başkanı Bekir Duvarcı, Konya Emniyet Müdürü Hüseyin Namal, ilçe kaymakamları, çok sayıda oda başkanı ve vatandaş katıldı.