Tarım Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından, tarım sektörünün ikinci çeyrekte yüzde 6,7 büyüdüğü belirtilerek, Türkiye’nin büyüme ortalamasından önemli oranda yüksek olduğu görülen tarım sektöründeki büyüme sürecinin, 2015in diğer çeyreklerinde de devam etmesinin beklendiği haberi ülkemizde bilhassa tarım sektöründe sevinç yarattı.Bakanlıktan yapılan açıklamada, tarım ve hayvancılık sektöründe uygulanan etkin politika ve projelerin, büyüme ve istihdam olarak sonuç verdiği belirtildi.

           Dünya var oldu olalı tarım ve hayvancılık  insanoğlunun birinci mesleği omuştur.Hayatın devamı için mutlak surette gıdaya ihtiyacı vardır.bu ihtiyacı giderebilmek içinde  insanoğlunun üretmesi gerekmektedir.Teknolojinin ilerlemesi ve hızlı nüfus artışı ile birlikte tarım alanları daralmış,daralmaya devam etmektedir.O halde tarım ekonomisinin en büyük özelliği ise birim alandan en yüksek verimi elde etmektir.Tarım bakanlığının proje ve destekleri,etkin politikalarla adım adım istenilen düzeye doğru gitmeye başlamıştır.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan 2015 yılı 2. çeyrek büyüme rakamlarına göre, tarım sektörünün yüzde 6,7 büyüme oranıyla yüzde 3,8 olan Türkiye büyümesinin üzerinde bir gelişme gösterdiğine işaret edilen açıklamada, sabit fiyatlarla yapılan hesaplamaya göre tarımda 2015 yılı 1. çeyrekte yüzde 2,9 olan büyümenin, 2. çeyrekte yüzde 6,7 olarak gerçekleştiği bildirildi.. İlk 6 aylık dönem dikkate alındığında ise tarım sektörünün geçenyılın aynı dönemine göre yüzde 5,2lik büyüme göstererek yakaladığı istikrarlı gelişme sürecini devam ettirdiği vurgulanan açıklamada, son 10 yılın 8ini büyümeyle tamamlayan tarım sektöründe, alt sektörlerden ikinci çeyrekte en fazla büyümeyi yüzde 9,3 ile bitkisel üretimin gösterdiği kaydedildi.Cari fiyatlar karşılaştırıldığında ise 2015 yılı tarımsal gayrisafi yurtiçi hasılanın ilk 6 aylık dönemde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 19 artarak 40 milyar liradan 47,6 milyar liraya ulaştığı belirtilen açıklamada, “Türkiye büyüme ortalamasından önemli oranda yüksek olduğu görülen tarım sektöründeki büyüme sürecinin, 2015 yılının diğer çeyreklerinde devam etmesi ve yılı büyümeyle tamamlaması bekleniyor”denilmiştir.

TÜİK tarafından açıklanan rakamlara göre, ülke genelinde 2015 yılı haziran ayında tarım dışı işsizlik oranının yüzde 11,7 olarak gerçekleştiğinin kaydedildiği açıklamada, ancak toplam istihdam içindeki yüzde 22lik payla yaklaşık 6 milyon kişiyi istihdam eden tarım sektörünün etkisiyle toplam işsizlik oranının 9,6 olarak gerçekleştiği, istihdam edilenlerin yüzde 22sinin tarım, yüzde 19,7sinin sanayi, yüzde 7,3ünün inşaat, yüzde 51inin ise hizmetler sektöründe yer aldığı ifade edildi. Açıklamada, emek yoğunluklu ve mevsimsel işgücü talebinin yüksek bir üretim faaliyeti olan tarım sektörünün, gizli işsizliğin önlenmesi açısından önemli bir işlev gördüğü bildirildi.

          Tarım sektöründe gizli işşizliğin önlenmesi, ülke için çok önem arzetsede,yabancılarınbu sektörde gün geçtikçe artarak çalışması, Bilinen bir gerçek fakat resmi rakamlara yansımadığını bilmekteyiz.Üreticilerimiz tahminen daha az maliyetle