İYİ Parti, Ankara’da 20 Eylül tarihinde “Millete Bizi Çağırıyor” sloganıyla gerçekleştirdiği 2. Olağan Kongresi sorunsuz bir şekilde tamamlandı. Kongrede çarşaf liste usulü kullanılarak 200’e yakın aday arasından 50 kişi asil 25 kişi de yedek GİK üyesi seçildi. Seçimin ardından asil listeye giremeyen bazı partili adayların sosyal medyadan kullandıkları ifadeler üzerine İYİ Parti Konya İl Başkanı Gökhan Tozoğlu bir açıklama yaptı. Tozoğlu açıklamasında parti içi meselelerin sosyal medya yerine kongre salonların konuşulması gerektiğini dile getirdi. Asil listeye giremeyen kişiler tarafından kurulan cümlelerin ağır duygu yüklü olduğuna da dikkat çekti.
“KİMSE PARTİNİN KURUMSAL KİMLİĞİNİN ÜZERİNDE DEĞİLDİR”
Başkan Tozoğlu yaptığı açıklamasında, “İYİ Parti 2. Olağan Büyük Kurultayı 20 Eylül 2020 tarihinde pandemi koşullarına rağmen çok büyük bir katılımla ve demokratik bir şölen şeklinde icra edilmiştir. Kongremiz çarşaf liste usulü ile yapılmış genel başkanımız Sn. Meral Akşener kongre divanına yüz kişilik bir anahtar liste vermiş bunun haricinde üst kurul delegelerimiz ve delege olmayan partililerimiz kongrede aday olma hakkını kazanmışlardır. 200'e yakın aday arasından delegelerimiz 50 asil 25 yedek GİK üyesi seçmiştir. Genel başkanımız Sn. Meral Akşener kendisi de dahil olmak üzere kimsenin parti kurumsal kimliğinin üzerinde olmadığını herkesin parti çatısı altında olduğunu önemle hatırlatmıştır.”
“BU CÜMLELER DUYGUSAL YOĞUNLUĞU YÜKSEK CÜMLELERDİR”
“Kongremizin sonuçlanmasından sonra asil listeye giremeyen GİK üyesi adaylarımızın bir kısmı seçim sürecine ilişkin ağır ifadeler ve değerlendirmeler yaparak kongremize gölge düşürmek, delegelerimizin iradesini itibarsızlaştırmak ve İYİ Partiyi sosyal mecralarda ve televizyonlarda tartıştırma cihetine gitmiştir. Kongrenin hemen sonrasında kurulan bu cümleler duygusal yoğunluğu yüksek cümlelerdir. Ancak sağlıksızdır.”
“DELEGENİN KENDİ İRADE VE KARARLARI VARDIR”
“İYİ Parti; milletimizin yegâne umudu ve aydınlık yarınlarının teminatıdır. Demokratik oluşumlarda, parti için demokrasi yarışlarında elbette ki seçimden arzu edilen neticeyi elde etmek kadar edememek de vardır. Ancak şu unutulmasın ki İYİ Parti delegeleri genel başkanımız Sn. Meral Akşener'in ortaya koyduğu iradeye ve kararlılığa sonuna kadar bağlı kalmış ve emanet ettiği isimleri en yüksek oylarla seçmiş ve anahtar listesinin ilk 50 sırasında bulunan isimlerin çoğu Genel İdare Kurulu üyesi seçilmişlerdir. Doğaldır ki delegenin kendi irade ve kararı da vardır. Bu irade ve karar geçen kongrelerde yüksek oylarla seçilmeyi mümkün kılarken bir sonraki seçimde daha az oy almaya sebebiyet verebilmektedir.”
“PARTİ İÇİ MESELELERİN KONUŞULDUĞU ALANLAR KONGRE SALONLARIDIR”
“Elbette ki çarşaf liste usulü seçim yapılan durumlarda kendi içinde farklı isimleri barındıran anahtar listeler delegeler ile paylaşılan bilmektedir. Ve bu seçimde de çok sayıda anahtar liste yayımlanmış, hatta bazıları SMS ile delegeler ile paylaşılmıştır. Bu, oldukça doğal ve çarşaf liste usulünün doğasında olan bir husustur. Kaldı ki parti içi meselelerin konuşulacağı alanlar kongre sonrası sosyal mecra alanları değil kongre salonlarıdır. Bahsi edilen meselelerle ilgili olarak kongre divanına bir söz müracaatı olmamıştır. Bu nedenle kurulan cümlelerin yapılan eleştirilerin, İYİ Partinin verdiği demokratik mücadeleye gölge düşürmeyecek şekilde olması ve İYİ Parti delegelerinin iradesine ve kişiliğine, İYİ Parti il ve ilçe teşkilatlarının hükmi şahsiyetlerine, saygısızlık olarak değerlendirilebilecek yaklaşımlardan vazgeçilmesinin faydalı olacağı tartışmasızdır.”
“HER BİR PARTİLİMİZ ÇOK KIYMETLİDİR”
“Kongre sürecinde birçok aday, il teşkilatları, ilçe teşkilatları, üst kurul delegeleri ile birebir iletişim, telefon, SMS sosyal medya gibi mecralarla iletişim kurmuş ve destek istemiştir. Bazı adaylar ise böyle bir yöntem tercih etmemiştir. Bu elbette kendi tercihleridir. Delegelerimiz de değerlendirmelerini buna göre yapmıştır. İster seçilsin ister seçilmesin İYİ Partinin Genel İdare Kuruluna aday olan her bir partilimiz çok kıymetlidir. Bu kıymete gölge düşürmemek de hangi pozisyonda olursa olsun tüm partilerimizin sorumluluğudur. Unutulmamalıdır ki köyünde mahallesinde, hiçbir karşılık beklemeksizin İYİ Partinin propagandasını yapan, mücadele eden partililerimiz, gönüllülerimiz vardır, kuracağımız yanlış bir cümle, yaptığımız yanlış bir iş onları rahatsız eder. Bundan ısrarla kaçınmalıyız. Bu düşüncelerle Millet Bizi Çağırıyor sloganı ile gerçekleştirdiğimiz 2. Olağan büyük kongremizin partimizin iktidarına, milletimizin umudu genel başkanımız Sn. Meral Akşener'in cumhurbaşkanlığına vesile olmasını diliyor. Saygılar sunuyorum” ifadelerini kullandı.