Türkiye Cumhuriyeti siyasal hayatının 25. dönem Türkiye Büyük Millet Meclisi üyelerinin seçileceği, 2015 Türkiye genel seçimlerine kısa bir süre kaldı. Bu bağlamda siyasal partiler seçmenlerine yönelik çalışmalarına, seçim propagandalarına ara vermeden devam ediyorlar. Seçim çalışmalarının hızla devam ettiği bir ortamda her seçim döneminde olduğu gibi bu dönemde de, seçmenlere yönelik eğilimler, halkla ilişkiler ve kitleleri etkileme çalışmalarının sistemli bir şekilde ilerlemesi, bununla kitlelere rahatça ulaşılabilmek adına meselenin izahı, iletişim alanının önemini bu mecrada daha fazla gösteriyor.

Siyasal düzlem, etkisi geniş kitlelere yönelik olan iletişim alanının öneminin giderek artmasıyla ve öne çıkmasıyla siyasal kararları etkileyecek, verilmiş kararların teşekkülüne odaklı her türlü çalışmayı yapma gayretine girmeyi öngörmüştür.

Siyasal arenada çok önemli bir yer teşkil eden iletişim kavramı, toplumsal yaşamın vazgeçilmez unsurlarından biri olduğu için üzerinde durulan ve önemli bir çalışma disiplini gerektiren bir konudur. İletişim değişin dünya düzenine odaklı farklılıklar göstererek ilerlemiş ve çeşitli dallara ayrılmıştır. Konumuz dâhilinde ele alacağımız “ Siyasal İletişim” , iletişim alanının ayrı bir dalı olarak literatürde kullanılmış, giderek yükselen ve önemsenen bir konu olmuştur.

 İletişim alanının özel bir yan dalı olan siyasal iletişim kavramının ortaya çıkması gereklilik arz etmiş ve bu alanda yapılan bilimsel çalışmalarla sistemli bir şekilde ilerlemiştir. Yenidünya düzeninde giderek önemi artan Siyasal iletişim, değişik şekillerde tanımlanmaktadır. Kavrama genel bir bakış açısı getiren bu tanımlardan bir tanesi ise şu şekildedir. “Bir siyasal görüş ya da organın, etkinlikte bulunduğu siyasal sistem içinde kamuoyu güvenini ve desteğini sağlamak, dolayısıyla iktidar olabilmek için, zaman ve konjonktürün gereklerine göre reklam, propaganda ve halkla ilişkiler tekniklerinden yararlanarak sürekli bir biçimde gerçekleştirdiği tek veya çift yönlü iletişim çabasıdır.” (Zeynep Karahan Uslu, “Siyasal İletişim Ve 24 Aralık 1995 Genel Seçimleri”, Yeni Türkiye Dergisi, Sayı: 11, Ankara, 1996, s.790) Günümüzde giderek önemsenen ve etkin olarak kullanılan bu kavramın özellikle seçim sürecinde siyasal tutum ve davranışlara eğilimli olarak önemli bir etki alanı vardır.  Siyasal iletişim, kitle iletişim teknolojilerinin gelişmesiyle de siyasal karar mekanizmalarını, kitlesel ve bireysel olarak etkilemeyi başarmıştır,

 Siyasal alanda etkisi büyük olan siyasal iletişim,  değişen küresel düzenle birlikte geleneksel görüşlerden farklı olarak çağın imkanlarına odaklı ilerleme göstermiş ve çağa elindeki somut  verilerle hitap etmiştir. Değişen dünya düzeniyle beraber bireyler birbirleriyle doğrudan, birebir, yüz yüze iletişim kurmak yerine, dolaylı yoldan iletişim araçlarını kullanmayı yaygınlaştırmışlardır.  Yenidünya düzeninde hitap edilecek kitlelere bu anlamda yaklaşmak faydalı olacaktır. Zira giderek yaygınlaşan hemen hemen kullanmayanı bulunmayan sosyal medya ağı alanına verilen önem, afişlerden, sloganlardan, seçim müziklerinden, mitinglerdeki ateşli konuşmalara verilen önem kadar yer almaktadır.  Sosyal medyanın değişken, akıcı, hızlı, dinamik bir alanda olması ve kitleleri etkisi altına rahatlıkla alacak şekilde genişliğinin bulunması, kimi zaman muhataplarıyla karşılıklı iletişimde bulunulacak bir yapıda olması, geleneksel medyadan, ( radyo, televizyon vb. ) modern, yeni medyaya geçilmesini ön görmüş ve iletişim alanında özellikle siyasal iletişimde çalışma disiplini isteyen ve üzerinde durulması gereken bir alan olmuştur. Kitle iletişim araçlarının yaygın kullanılması kamuoyu yoklamasının da aşikâr bir şekilde gözlemlenmesini sağlamıştır.

Siyasal iletişimin gelişmesi, ilerlemesi, etki gücü ve etkinliğini sürdürmesi toplumun dinamikleriyle de doğrudan ilişkilidir. Ekonomik, kültürel, teknolojik gelişmelerin ışığında ilerleyen kitlesel iletişim araçlarının yaygın ve özgür kullanımı siyasal iletişimin işlevi gereği önemlidir. Siyasal iletişim katılımcıları, siyasetçilerden, iş adamlarına, bürokratlardan sivil toplum kuruluşlarında yer alan kimseler ve birçok iş sektöründeki bireylere de hitap eden önemli bir  etki alanı mevcuttur. Bireysel ve toplumsal bağlamda ilişkilerde etkin ve yönelinen hedef kitleyi sistemli bir şekilde etkisi altında tutan, siyasal karar ve tutumlar yönünden toplumsal alanda etkisini hissettirmektedir.

Bireyler arası ve içtimai bakımdan iletişim problemi yaşayan ve bunun bir çok alanda ve hatta her yerde sıkıntısını çeken bir millet olarak, siyasal çatışmalar içerisinde iletişim kavramının ne denli önemli olduğu herkes tarafından aşikârdır.  Değişin, gelişen ve ilerleyen bir enformasyon ve toplumsal iletişimle, daha iyiye, daha güzele, daha adaletli, eşitlikçi, adil bir düzen için çalışan siyasilerin siyasal düzende yer almasını diliyoruz. Bu bağlamda bu düzeni sağlayacak siyasal partilerinde hitap ettikleri kitleyi etkilemek adına sistemli ve disiplinli bir şekilde üzerinde durması ve hatta seçimler için uzmanlar ışığında çalışması gereken ve giderek önemi artan bir konu olan siyasal iletişim kavramı üzerinde çalışmalarını ilerletmeleri gerektiğini gözlemliyoruz. Ayrıştırmak ve yok etmek yerine, bütünleştirici ve uzlaştırıcı bir iletişim biçimiyle yol izlemelerini ve bununla daha büyük kitlelerle yol alacaklarını umuyoruz. Bu bağlamda 7 Haziran 2015 Pazar günü yapılacak olan seçimlerin devletimizin ve milletimizin mesutluğu ve müreffehliği adına güzel sonuçlar vermesini diliyor, saygılarımı sunuyorum.