İnsanoğlu, karşısındaki ile uyumsuzsa, problemin kaynağının kendisinde olduğunu kabul etmek istemez. Kendi davranışlarını ve iletişim hatalarını görmezden gelir. 
    Başkasında sürekli hata aramak insanlarla ilişkilerde sıkıntı oluşturur. Sürekli hata aramak, sürekli olumsuz durumları onların yüzlerine vurmak insanı birbirinden uzaklaştırır. Kim ki olaylar karşısında sadece kendi bakış açısına göre  hareket ederse, yanındakinin düşüncesine değer vermezse ilişkilerin sağlıklı yürümesi mümkün değildir. 
    İletişim sorunları yaşayan eşlere bakıldığında, her birey problemin kendisinde değil, karşısındaki eşten kaynaklandığını söyler. Ailede, eşler kendi iletişim hatalarını, davranışlarındaki yanlışlarını görmezden gelip kabul etmezlerse ilişkilerinde sorunlar yaşanmaya başlar.
   Aile müessesesinin sağlıklı devam edebilmesi için her eşin sorunların kendinden de kaynaklanabileceğini kabul etmesi gerekir. Sorunun sadece karşıdaki eşten kaynaklandığı inancına devam etmek, sorunu çözümsüzleştirir.
    Dünyada mükemmel insanı bulmak çok zordur. Eşimizde her zaman mükemmelliği aramak, kusursuzluk aramak aile içindeki ilişkileri olumsuz etkiler. İzlenen bu yol nedeniyle, sorunları çözmek yerine onları daha karmaşık hale gelmesine neden olur.      Hatta bazen içinden çıkılmaz olumsuz durumlar yaşanmasına neden olur.
   Eşlerin, sorunun kendinden de kaynaklanabileceği bilincine vararak hareket etmesi gerekir. Kendi kusurlarını görmezden gelen bireyler, sürekli aile sorunları yaşar.     İlişkileri bu durumda olan eşler, birbirlerini anlamazlar, anlamaya da çalışmadıkları için sorunları da gittikçe karmaşık bir duruma gelerek çözümsüzleşir. Bu durum boşanmaya kadar varan, istenmeyen olayların yaşanmasına neden olur.
   Sevdiklerimizle, eşlerimizle, çocuklarımızla sağlıklı ilişkiler geliştirmek için onların bazı kusurlarını görmezden gelmek, onların da birey olduğunu kabul etmek, kendine göre düşüncesinin, değerlerinin olduğunu kabul etmek gerekir…