Pulmonerrehabilitasyonun amaçları nelerdir?

Hastalığa bağlı gelişen nefes darlığı ve fonksiyonel yetersizliği ortadan kaldırmak,

a)       Hastalığın ilerlemesinin önlenmesi,

b)       Egzersiz toleransının arttırılması,

c)        Sağlık durumunun iyileştirilmesi,

d)       Komplikasyonların önlenmesi ve tedavisi,

e)       Hastalık atak sayısının azaltılması ve atak şiddetinin hafifletilmesi,

f)        Yaşam kalitesinin iyileştirilmesi,

g)       Hastane ziyaret ihtiyacının azaltılması; sağlıkla ilişkili harcamaların azaltılması,

h)       Sağ kalımda iyileşme sağlamasıdır.

Pulmonerrehabilitasyon kimlere uygulanır?

Süregen nefes darlığı, günlük yaşam aktivitelerinde kısıtlanma, yaşam kalitesinde azalma ve/veya egzersiz kapasitesinde kısıtlılığı olan kronik solunum sorunlu tüm olgulara hastalık şiddetinden bağımsız olarak pulmonerrehabilitasyon uygulanabilmektedir. Rehabilitasyon ünitelerinin özelliklerine bağlı olarak pulmonerrehabilitasyon hastanede, düzenli hastane ziyaretleri ile ayaktan ya da evde her yaştan hastaya uygulanabilmektedir. KOAH (Kronik obstruktif akciğer hastalığı) başta olmak üzere astım, bronşektazi, interstisyel akciğer hastalıkları, kistikfibrozis, göğüs duvarı hastalıkları, nöromusküler hastalıklar, akciğer nakli öncesi ve sonrası, akciğer kanseri, obezite ilişkili tüm akciğer hastalıklarında pulmonerrehabilitasyon programı başarı ile uygulanabilmektedir.

Pulmonerrehabilitasyonun içeriği nelerdir?

Pulmoner rehabilitasyonda en önemli ve temel bileşen egzersiz eğitimi olmakla birlikte, bireyin gereksinimleri doğrultusunda diğer bileşenler de (hasta ve ailesinin eğitimi, vücut kompozisyonunun değerlendirilmesi gerekli olgularda beslenme desteği, psikososyal destek, nefes darlığı ile baş edebilme yöntemleri, iş-uğraşı tedavisi, enerji koruma yöntemleri vb) pulmonerrehabilitasyon programlarında yer almaktadır.

 

Nefes darlığı olan kronik solunum sorunlu hasta egzersiz yapabilir mi?

Kesinlikle EVET. Solunum hastalıklarında egzersiz neden gereklidir? Kronik akciğer hastalarında nefes darlığı ve/veya yorgunluğun neden olduğu günlük yaşamdaki hareketsizlik; kemik ve kas içeriğinin, kalp ve akciğer fonksiyonlarının, hareket yeteneğinin gittikçe azalmasına neden olur. Egzersiz ile kas kuvveti artar, kas dayanıklılığını ve direncini arttırarak daha uzun mesafeler yürünebilir, kas ve eklemler daha iyi hareket eder, gevşemeyi sağlar, daha güçlü ve enerjik hissedilir, kalbin çalışması iyileşir, nefes darlığı azalır. Tüm bu nedenlerden dolayı egzersiz yapılmalıdır.

Pulmonerrehabilitasyon ne kadar süre ile uygulanır?

Pulmonerrehabilitasyon programı en az 8 hafta (toplam 24 seans) süre ile uygulanmalıdır. Egzersiz eğitimi bırakıldığında kazanımlar kaybedildiği için egzersiz alışkanlığının devam ettirilmesi gerekmektedir. Özetle; Kronik akciğer hastalığınız nedeniyle uzun süreli nefes darlığı, çabuk yorulma, güçsüzlük nedeniyle günlük aktivitelerinizi yapmakta güçlük çekiyorsanız pulmonerrehabilitasyon programlarından yararlanmalısınız, değerlendirme için lütfen Göğüs Hastalıkları uzmanınıza danışınız.

Dr.Ahmet TAŞDEMİR 
İlçe Sağlık Müdürü
TSM Başkanı