“Geleceğe Sağlıkla Bakıyoruz, Minik Gözler İçin Kontrol Zamanı! Projesi kapsamında çocukluk çağında yapılacak olan göz kontrolleri bazen yaşamsal önemde olabilir! Düşüncesinden hareketle bu proje kapsamında Karapınar Devlet Hastanesi ile Karapınar İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü arasında 2013–2014 Eğitim-Öğretim yılı içerisinde, Karapınar İlçe merkezinde bulunan İlkokul 2,3 ve 4. sınıf öğrencilerinden; velileri tarafından göz tarama programına katılmayı gönüllük esas olmak üzere kabul edenleri kapsamakta ve minik gözler için kontrol zamanı ile ilgili göz muayenesinin faydalarını da belirten Hastane Yönetici- Baştabib Dr. Eser Şenkul tarafından belirtilen “ Çocuklarımızın göz sağlığını ihmal etmeyin.. Bırakın hayatı daha güzel görsünler. İlçemizin geleceği çocuklarımız için desteklerinizi bekleriz” duyurusu, Gazetemizin 25 Eylül 2013 tarih ve 347 sayısında yayınlanmıştı.

Yeşilpınar Gazetesi olarak 24 Ekim Perşembe günü Karapınar Devlet Hastanesinde bulunduğumuz bir anda 75. Yıl İlköğretim Okulu Öğrencilerinin göz kontrolü için Öğretmenleri ile birlikte Göz Hastalıkları Uzman Dr. İsmail Hakkı Ündar tarafından minik öğrencilerin gözlerinin tek tek muayene edildiğine şahit olduk.

Göz Hastalıkları Uzman Dr. İsmail Hakkı Ündar bu konuda şunları söyledi “ Bu projemiz ile Karapınar ilçe merkezinde eğitim- öğretim gören 2, 3 ve 4. sınıf ilkokul öğrencilerinin göz taramasının yapılarak göz hastalıkları ve göz sağlığının korunması için dikkat edilmesi hususlarında öğrencilerin ve öğrenci velilerinin bilinç düzeyinin yükseltilmesi,

Bölgemizde alerjik göz hastalığının ataköy escort ve buna bağlı göz kaşıma nedeniyle astigmatizma gelişiminin sık olduğu düşünülmekte, astigmatizma ve diğer refraksiyon kusurları nedeniyle görme azlığı yaşayan ve ambiiyopi (Göz Tembelliği) riski taşıyan çocukların tespiti ve tedavisi amaçlanmaktadır.

Öğrencilerimiz, Öğretmenleri kontrolünde İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünce yapılan plan çerçevesinde haftanın belirli gün ve saatlerde hastanemize gelerek rutin olarak görme keskinliği muayenesi, refraksiyon kusuru muayeneleri (Gözlük), alerjik göz hastalığı muayenesi, şaşılık muayenesi ve özellikle göz tembelliğinin mevcudiyetinin tespiti için gerekli ölçüm testleri uygulanmaktadır.

Tarama sırasında tespit edilen refraksiyon kusurlarının gözlükle düzeltilmesi, alerjik bulguları olan hastaların yaşam şekli konusunda bilgilendirilmesi ve ilaçlı tedavilerin düzenlenmesi, gerek gözlükle düzelebilen gerekse cerrahi gerektiren şaşılık tiplerinin erken dönemde tespiti ile kalıcı şaşılığın ve şaşılığa bağlı göz tembelliği (ambliyopi) gelişimin engellenmesi amaçlanmaktadır.

Taramaya gelen öğrencilerden medikal tedavi, gözlük kullanımı vb gereksinimi olanlara resmi hastane işlemleri uygulanmakta; bunların dışında taramada bir hastalık tespit edilmeyen öğrencilere hastanemizce resmi işlem uygulanmamakta ve ücret alınmamaktadır.”dedi

Bizde Yeşilpınar Gazetesi olarak, böylesine faydalı olan bir projeye önderlik eden Karapınar Devlet Hastanesi Yöneticisi ve Başhekimi Dr. Eser Şenkul’a, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne ve canla başla ve özverili bir şekilde minik öğrencilerimizin gözlerini muayene eden Göz Hastalıkları Uzman Dr. İsmail Hakkı Ündar’a teşekkür ediyoruz.