Tedavi görmediği takdirde vücutta gelişme geriliği, karaciğer ve dalak büyümesine bağlı olarak karın şişliği ve yüz kemiklerinde şekil bozukluğu olur. Tedavisi oldukça zahmetli ve pahalı olan Talasemi hastalığında, birey yaşam boyu 3-4 haftada bir kan almak zorundadır. Sürekli kan alan hastaların vücudunda demir birikir. Aşırı demir birikimi, başta kalp ve karaciğer olmak üzere tüm organlarda tahribata neden olur. 3 tipi bulunur.

-Taşıyıcı Tip (Talasemi Minör)

- Hafif Hastalık (Talasemi İntermedia)

- Hasta Tip (Talasemi Majör)

TALASEMİ TAŞIYICILIĞI; Talasemi taşıyıcılarının büyük çoğunluğu bu hastalığı taşıdıklarını bilmezler. Ancak talasemi majörlü bir çocuk sahibi olduklarında veya özel kan testleri yaptırdıklarında öğrenirler.

TALASEMİ TAŞIYICISI OLDUĞUNUZU NASIL ANLARSINIZ? Özel kan testi yaptırmanız gerekmektedir. Evlilik öncesinde her genç bu testi yaptırmalıdır. Bu testin sonuçları evlenmeye engel değildir. Amaç her ikisi de taşıyıcı çiftleri saptayarak, bu çiftlerin hasta çocuk sahibi olmalarını önlemek ve sağlıklı çocuk sahibi olmalarının sağlamaktır. Her ikiside taşıyıcı olan anne babanın, her doğumda hasta çocuk sahibi olma ihtimali ¼' tür. Talasemili çocuk sahibi olan çiftin, sonraki çocuklarının da hasta olma riski, her doğum için ¼ dür.

TALASEMİ ÖNLENEBİLİR BİR HASTALIKTIR!

Bu tür Kalıtsal hastalıklarda en etkili yöntem, hasta çocuk doğumunu önlemektir.

-Peki Nasıl ?

-Toplum eğitimi

-Taşıyıcıların tarama yöntemleri ile saptanması

-Genetik danışma

-Doğum öncesi tanı yöntemleri çok önemlidir.

UNUTMAYINIZ!

Talasemi taşıyıcılığı evliliğe engel değildir.

Talasemi taşıyıcılığı bir hastalık değildir, bir hastalığa dönüşmez ve tedavi gerektirmez.

Talasemi taşıyıcılığı ırsi bir özelliktir.

Sağlıklı bir çocuk sahibi olmak için evlilik öncesi mutlaka talasemi testinizi yaptırınız.

 

Dr. Ahmet TAŞDEMİR

İlçe Sağlık Müdürü

TSM Başkanı