Bu sayede hem dişlerin parlaklığı sağlanır, ağız kokuları önlenir, hem de çürümenin önüne geçilmiş olur. Fırçalarken kullanılacak çeşitli diş macunları vardır. Herkes beğendiği macunu seçebilir; ancak, fırçalarken dikkat edilmesi gereken bir husus vardır: Birçok diş hekimleri fırçanın dişetlerine doğru değil, dışarı doğru sürülmesini tavsiye eder. Yani üst çene dişlerini fırçalarken fırça aşağıya doğru, alt çene dişlerini fırçalarken de yukarıya doğru sürülecektir. Arka dişleri temizlerken dişin çiğneme yüzeyini de iyice fırçalamaya dikkat etmelidir. Diş bakımının en önemli şartlarından biri de sık sık bir diş hekimine görünmektir.

Diş bakımı bebekte ilk dişlerin görülmesiyle başlar. Bazı kimseler, ilk çıkan dişlerin nasıl olsa değişeceği düşüncesiyle, çocukta dış bakımına önem vermezler. Bu yanlıştır. Çocuğun diş bakımı da en az büyüklerinki kadar önemlidir. Üç yaşındaki bir çocuğun dişleri de çürüyebilir. Bu durumda çocuğu hemen bir diş hekimine göstermek gerekir. Çocuğu ürkütmeden dişçi koltuğu na oturtmak pekâlâ mümkündür. Çocuklar bilmedikleri şeye karşı büyük ilgi duyarlar Pırıl pırıl aletlerle dolu bir diş muayenehanesinin çocuğun ilgisini çekeceği, buraya girmekten asla korkmayacağı muhakkaktır. Bir oyun havası verilerek dişçi koltuğuna oturtulan çocukların tedaviden asla korkmadığı görülmüştür.

Birçok bilim adamları dişte mine tabakasının gelişmesi sırasında çocuğun aldığı besinin bu tabakanın gelişmesine etki yapacağını ileri sürer. Bu, doğuştan on üç yaşına kadar olan çağdır. Bu yaştan sonra alınan besinlerin bir etki yapamayacağı anlaşılıyor. Çünkü kıtlık bölgelerinde yaşayan, açlıktan zayıf düşen, hattâ ölecek hale gelen kimselerde diş çürümesine rastlanmamıştır.

Bu bakımdan, çocukların besinine dikkat etmek gerekir. Ayrıca, onlara dişleri temiz tutmasını öğretmeli, çok küçük yaşlardan itibaren dişleri fırçalamaya başlamalıdır.

  Dr.Mehmet Akif AKYURT

 İlçe Sağlık Müdürü