Artritin (arthritis) kelime anlamı eklemdeki yangılı (inflamasyon) durumdur. Artrit; yangı, ağrı, sertlik, kızarıklık ve şişliği bir arada bulunduran tıbbi bir terimdir. Artrit, çocuklar da dâhil olmak üzere her yaştan insanı etkileyebilir. Yaşla birlikte artritin görülme sıklığı da artmaktadır, her 5 hastadan yaklaşık 3'ü 65 yaşın altındadır.
Artrit, halk arasında 'Kireçlenme' olarak da bilinir. En sık başparmak tabanındaki eklemi, parmakların uç ve/veya orta eklemlerini, kalçalar, dizler ve ayak başparmağı tabanındaki eklemleri etkiler. Tutukluk, ağrı, şişme ve eklem hareketlerinin kısıtlanması şeklinde görülür.
Vücudun herhangi bir bölümünde oluşan artrit nedeniyle inflamasyon görülebilir. Artrit sıklıkla SLE (sistemik lupus eritematozus), Gut, Romatoid Artrit, Osteoartrit gibi romatizmal hastalıklara eşlik eder. Bu hastalıklar güçten düşürücü, hatta yaşamı tehdit edici olaylara neden olabilir; kaslar, kemikler ve iç organlar da dâhil olmak üzere vücudun diğer bölümlerini de etkileyebilir.
Artrit tanısının konulmasında kişilerin şikâyetleri ve fizik muayenesi yol gösterici olup; hekim gerekli gördüğü takdirde ileri tetkikler isteyebilir
Artritin oluşma mekanizması tam olarak bilinmemektedir. Genetik ve çevresel faktörlerin artrit oluşumunda önemli bir rol oynadığı düşünülmektedir. Tedavinin temelinde doğru ve erken teşhis yatmaktadır. Hastalığın ilk belirtileri çoğunlukla fark edilmemektedir, bu nedenle kişi kendisini dikkatle izlemelidir. Sabah tutulmalarının olup olmadığı, ne kadar sürdüğü, hangi eklemlerde olduğu ve bu şikâyetlerinin nasıl bir seyir izlediğini takip etmeli ve doktoruna bildirmelidir. 
Hastalığın nedeni henüz tam olarak bilinmediğinden, kesin bir tedavisi de yoktur. Bu yüzden tamamen ortadan kaldırılamaz. Tedavideki amaç, hastalığın belirtilerini azaltmaya yöneliktir. Eklemlerde oluşan hasar ve ağrı en aza indirilmeye çalışılır. İltihap azaltılır. Tedavi edilmediği takdirde geri dönüşümü olmayan eklem hasarları ortaya çıkar. Tedavide asıl amaç hastanın yaşam kalitesini artırmaktır. Artrit, ilaç tedavisi, yaşam şekli değişiklikleri ve kişiye uygun egzersiz biçiminin belirlenmesi ile kontrol altına alınmaya çalışılır. Hastalık romatizmal olduğundan, tedavisi romatolog önderliğinde tarafından yapılır. Bunun yanında fizyoterapist, psikiyatrist, ortopedik cerrah da tedaviye yardımcı olurlar. Doktor hasta iletişiminin kuvvetli olması ve egzersizin sürdürülmesi başarının artmasına yardımcı olur.
          Romatoid Artriti anlamak, Hasta ve hasta yakınlarının hastalıkla daha iyi baş edebilmelerini sağlamak ve yaşam kalitelerini artırmak için son derece önemlidir. İyi bilgilendirilmiş ve kendi tedavilerine aktif katılan bireyler; daha az ağrı yaşamakta, daha az sıklıkta doktora başvurmaktadır
Sağlıklı bir yaşam tarzını benimsemek, sağlıklı beslenmek, güç ve dayanıklılık kazanmak, iyi dinlenmek artrit ile yaşamı kolaylaştırır.
           MUTLU ve SAĞLIKLI YARINLAR DİLERİM…
 Dr.Ahmet TAŞDEMİR
TSM Başkanı