Bu yılki aşı haftasının hedefi “sağlık personelinin aşılama hizmetleri konusunda duyarlılığının artırılması, toplumun aşılama konusunda farkındalığının arttırılması yolu ile öncelikle kızamık ve polio eksik aşılı ve aşısız 5 yaş altı çocukların aşılarının tamamlanması ve erişkinlerde de aşılama talebinin artırılması”olarak,belirlenmiştir.

Ülkemizde 1985 yılından bu yana Sağlık Bakanlığı tarafından Genişletilmiş Bağışıklama Programı Yürütülmektedir. Bu programın temel amacı; doğan her bebeğin aşı takvimine uygun olarak Boğmaca, Difteri, Tetanoz, Kızamık, Kızamıkçık, Kabakulak, Tüberküloz, Poliomiyelit, Hepatit-A, Hepatit-B, Hemofilus İnfluenza Tip B, Pnömokok, Suçiçeği gibi 13 hastalığa karşı aşılanması olup, bu hastalıklardan kaynaklanan bebek ve çocuk ölümlerinin ve sakatlıklarının engellenmesidir. Aşılar sadece bebek ve çocuklar için değildir. Birçok erişkin aşıyla kolaylıkla önlenebilen hastalıklar nedeniyle sakat kalmakta ya da ölmektedir. Bu nedenle her genç yetişkin ve yaşlı kimse bağışıklamadan yararlanmalıdır. Sadece çocuklar değil bağışık olmayan tüm yetişkinler yaşlarına uygun olarak tetanoz, difteri, grip, pnömokok hastalıklarına karşı aşılanmalıdır. Ayrıca, hastalıklar açısından riskli ülkelere seyahat edecekler ise bölgenin özelliğine göre gerekli aşıları yaptırmalıdırlar.

Yaşlı nüfusun giderek artmasıyla, kronik hastalıklarda da (kalp, akciğer, böbrek hastalıkları, şeker vb) buna bağlı bir artış meydana gelmekte olup bu durum erişkin bağışıklamasının giderek daha da ön plana çıkmasına,neden,olmaktadır.

              Ülkemizde Genişletilmiş Bağışıklama Programı (GBP) kapsamında başarılı çalışmalar yapılmıştır. Aşılama kapsayıcılık hızları gittikçe yükselmiş, bağlı olarak aşı ile korunabilir hastalıkların görülme oranı ve hastalık nedeniyle ölüm oranlarında belirgin,düşüşle,olmuştur.

Daha önce büyük salgınlar ve ölümlere yol açan çiçek hastalığı 1977 yılından itibaren tamamen yok edilmiştir. Hastalık etkeni yok edildiğinden çiçek aşısı uygulamalarına ihtiyaç kalmamış ve aşılma durdurulmuştur.

Yine çok önemli bir çocukluk çağı bulaşıcı hastalığı olan poliomiyelit (çocuk felci) hastalığına karşı dünya genelinde yaygın aşılama çalışmaları yapılmış ve hastalık yok edilme aşamasına getirilmiştir.

              Aşılar Sağlık Bakanlığı kurum ve kuruluşlarında ücretsiz olarak uygulanmaktadır.

              20-25 Nisan 2015 tarihlerinde, gerçekleştirilecek olan 10.Avrupa Aşı Haftası etkinlikleri ile 5 yaş altı çocukların tamamının taranarak eksik aşılı/aşısız olanların (0-5 yaş) aşılarının tamamlanması, duyarlılığının artırılmasının toplumun aşılama konusunda farkındalığının artırılması hedeflenmektedir.

Aşı Haftası, aşılama ve aşı ile korunabilir hastalıklar konusundaki bilinci artırmak, her çocuğun aşılanması gerektiği mesajını topluma ulaştırmak amacıyla, her yıl düzenlenecektir.

            Aşılama her çocuk için yaşamsaldır, her çocuğun sağlıklı ve hastalıksız yaşama hakkı vardır.

“Aşılı Çocuk, Sağlıklı Çocuk“

                                                                                                                              DR.AHMET TAŞDEMİR

                                                                                                                                    İlçe Sağlık Müdürü

                                                                                                                                        TSM Başkanı