Sayısız özelliğiyle bir yaradılış mucizesi olan anne sütü bebek için en mükemmel ve ideal besindir. Gelecek yıllar için sağlıklı ve mutlu nesiller yetiştirmek her zaman düşünülen ve amaçlanan bir ilke olmuştur. Bunun sağlanabilmesi ve bebeklerin sağlıklı büyüyüp gelişebilmeleri için en ideal beslenme yönteminin ise emzirme olduğu bilinen bir gerçektir. Emzirme; bebeklere ve çocuklara bu hakkı sağlayan, mükemmel beslenme biçimi ile yaşama en sağlıklı başlama şeklidir. Bu nedenle tüm dünyada 1-7 Ekim  “Emzirme Haftası” olarak kutlanmaktadır.

Bebeklerin beslenmesi, hayata gözlerini açtıkları ilk andan itibaren büyük önem taşımaktadır. Yılda milyonlarca çocuğun ölümünü önleyen ekonomik, yan etkisi olmayan ağızdan verilebilen bebeğin ilk aşısı anne sütüdür  ve  tüm bebekler ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenmelidir.

            Anne sütünün içerdiği besin maddeleri bebeğin ayına uygun ideal oranlardadır. Emzirmenin hem anneye hem de bebeğe sayısız faydaları bulunmaktadır.   Emzirilen bebekler  anne sütü ile  beslenmeyenlere oranla hem daha sağlıklı, hem de daha zeki olmaktadır. Aynı zamanda anne sütü ile beslenerek her yıl tüm dünyada pek çok  bebeğin hayatı kurtulmaktadır. Anne sütü bebeğin ilk 6 ayda ihtiyacı olan ve bebeğin büyümesi için gerekli tüm besin maddelerine sahiptir (su, protein, yağ, demir, vitamin v.b.). Anne sütü bebek için en temiz, hazmı kolay, taze, bebeğin her ihtiyacına uygun ve her an hazır tek besindir. Emzirilen bebeklerde; ishal, alt solunum yolu enfeksiyonu, orta kulak iltihabı, zatürre, İdrar yolu enfeksiyonu gibi enfeksiyon hastalıkları daha az görülür. Anne sütü alan bebeklerin İnsülin-bağımlı diyabet, Chron hastalığı, Ülseratif kolit, Lenfoma ve ileri yıllarda oluşabilecek alerjilere yakalanma olasılığı daha düşüktür. Anne sütü ile beslenen bebeklerde obezite gelişme riski mama alan bebeklere oranla daha azdır.  

Emzirmenin anneye de faydaları vardır. Ekonomik, kolay, anne ve bebek için uygun bir işlemdir. Emzirmek anneyi meme ve yumurtalık kanserinden korur. Doğumdan sonra rahmin daha  çabuk toparlanmasına yardım ederek annenin daha erken iyileşmesine neden olur. Annenin hamilelik öncesi kilosuna daha kısa sürede dönmesine yardım eder. Anne ile bebek arasındaki sevgi bağının kurulmasına, annenin güven duygusunun gelişmesine ve kendini iyi hissetmesine neden olur.

Sık sık emzirmek anne sütünü artırır. Bu nedenle bebek her istediğinde süre kısıtlaması olmadan gece ve gündüz emzirilmelidir.

Ünlü Türk düşünürü ve tıp adamı Buharalı İbni Sina, “Bebek mümkün olduğu kadar anne sütü ile beslenmelidir. Çünkü anne sütü, bebek daha anne karnında iken onu besleyen kana en çok benzeyen besindir” diyerek değerini açıkça ifade etmiştir.                         

Kolorektal (Kalın Bağırsak) Kanseri Farkındalık Ayı Kolorektal (Kalın Bağırsak) Kanseri Farkındalık Ayı

Halkımız emzirme ve anne sütü konusunda her türlü soru ve sorunlarında aile hekimlerine ya da hastanelere başvurarak  yardım isteyebilir. Çünkü Anne sütü ile beslenmek her bebeğin, bebeğini emzirmek ise her annenin hakkıdır. Emzirilen bebeklerden oluşacak sağlıklı nesiller ise bizim hedefimizdir.

Dr. Mehmet Akif AKYURT

İlçe Sağlık Müdürü