Başta sağlıkçılar olmak üzere birçok meslek kuruluşunun özverili çalışmalarını televizyonlarda ve sosyal medyada takip ettik ve onları alkışladık.  

       Türk toplumunda annelerimizin yükü hep ağırdır. Bu pandemi süreci onların ailedeki sorumluluğunu daha da arttırdı. Aile bireylerinin evde geçirdiği süre artınca annelerimiz daha fazla yorulmaya başladı. Çünkü annelerimiz aynı anda birden fazla meslek grubunun yükünü omuzlarında taşır. Annelerimiz evde bir günde ailesinin hem temizlik görevlisi hem aşçısı; çocuklarının hem öğretmeni, hem psikoloğu hem doktoru olur. Bu nedenle bu hizmetleri parayla satın almaya kalksak, biz babaların maaşları buna yetmezdi.

 Çocuklarının uzaktan eğitim sürecindeki canlı ders saatlerinin takip edilmesi, derslerden sonra yapılacak çalışmaların takibi de çoğunlukla annelerimizin sorumluluğuna girdi. Bir ailenin uzaktan eğitim alan birden fazla çocuğu varsa bu sorumluluk daha da artmıştır. 

       Biz öğretmenler bu süreçte öğrencilerimizin evlerine misafir olduk. Annelerimizin bu koşuşturmalarını ve bu telaşlarını televizyon ekranlarında göremesek de, annelerimizin fedakarca koşuşturmalarına şahit olduk. Annelerimiz bu sürecin gizli kahramanlarıydı. Annelerimizin bu kahramanlıklarını canlı derslerimizde canlı canlı izledik. 

Annelerimiz, sabah erkenden ayaktaydılar. Çocukların uyandırılması, kahvaltılarının hazırlanması, canlı derse girişleri ayrı bir telaş içeriyordu. Çünkü bir anne için çocuğunun eğitimi için derslerinin düzenli takibi çok önemliydi. Canlı dersler yapılırken bir taraftan  ev işlerinin yapılması ve yemeğin hazırlanması için de koşuşturuyorlardı. Çünkü bu süreçte aynı zamanda zamanla da mücadele ediyorlardı. Çocukları derste rahatsız olmasın diye ev temizliğini sonraya bırakıyorlar veya on dakikalık canlı ders aralarını dahi kullanabiliyorlardı.  Günün her anı onlar için çok önemliydi. 

    İşte annelerimizin bu koşuşturmaları takdire şayandır. Tüm bunları yaparken de hiçbir karşılık beklemeden yaptılar. Tüm mücadeleleri çocukları içindi. 

        Pandemi döneminde öğrenci annesi olmak kolay değildi. Pandemide öğrenci annesi olmak, anneliğin de ötesindeydi. 

         Sizce annelerimiz de bir alkışı hak etmiyor mu?