Cumhurbaşkanımız “ekonomik kurtuluş savaşı” diye bir söz söyledi. Tabii ki bu hafta çok konuşulacaktır bu söz. Bir de “Millet İttifakı’nın adayı kim olacak” tartışmaları da gündemde bugün de bu iki konuda fikrimizi belirtelim istedim.

KURTULUŞ SAVAŞI’NDA TOPYEKÛN SAVAŞTIK

Bu yazıyı yazmaya başladığım sırada 1 dolar 11,93 TL’yi gösteriyordu. Dolarla maaş almasak da, dolar borcumuz olmasa da, cebimizde dolar olmasa da maalesef bu yükseliş hepimizi etkiliyor. Ben ekonomist değilim, dolayısıyla Sayın Cumhurbaşkanı’nın söylediği ekonomik tezler mi doğru yoksa ekonomistlerin söylediği tezler mi doğru bunu bilmem. Ama çok iyi bildiğim bir şey var ki; o da cebimdeki param.

Dolayısıyla vatandaş olarak bizi ilgilendiren kısım cepteki paranın aldığı ürünlerdir. Eğer vatandaş markete giriyor ve daha önce 30 TL’ye dolduğu poşetini şimdi 70 TL’ye dolduruyorsa, kimin ne söylediğinin önemi falan yoktur.

Eğer çiftçi şikayetçiyse; et üreticisi, süt üreticisi, şikayetçiyse; her sektör yeni zamlar için tetikte bekliyorsa; sizler istediğiniz kadar ekonomik tezlerden, teorilerden bahsedin kimse dinlemez.

Buradan ekonomi konusunda sosyal medyada ahkam kesen, felaket tellalı akademisyenleri desteklediğim gibi bir sonuç da lütfen çıkmasın. Son 5-6 yıldır, 6 ay içerisinde doların 10 TL’yi geçeceğini söyleyen akademisyenin de bilgisini tartışırım da…

Buraya kadar kısaca şunu söylüyorum; Cumhurbaşkanının tezlerinin yüzde yüz doğru olduğunu varsayalım. Ama sonuç ortada; vatandaş ekonomik yönden perişan.

Yine Cumhurbaşkanının söylediği “Ülkemizi denklemin dışına itmek isteyenlerin kur, faiz ve fiyat artışları üzerinden oynadıkları oyunları görüyoruz. Ülkemizi bunca tuzaktan, badireden nasıl çıkardıysak Allah’ın yardımı ve milletimizin desteğiyle bu ekonomik kurtuluş savaşından da zaferle çıkartacağız” sözünün de yüzde yüz doğru olduğunu düşünelim. Ama Kurtuluş Savaşı her ne kadar ayağına giyecek çarık bulamayan halk tarafından verilse de, aynı zamanda kahvesine koyacak şeker bulamayan liderlerle de verildi.

Kurtuluş Savaşı topyekûn bir halkın emperyalizme karşı bir direnişiydi. Hadi bunun da emperyalizme karşı bir ekonomik savaş olduğunu düşünelim. Ama bu durumda evde bulgur pilavı, soğan bulmakta zorlanan bir halk varken; Külliye’de adını bile duymadığımız yiyeceklerden feragat etmek gerekmez mi? Asgari ücretli çalışanlar bile dünyanın vergisini verirken; Cengiz İnşaat’ın vergisinin affedilmesi doğru olabilir mi? Kısacası eğer ‘kurtuluş savaşı’ vereceksek, buna Cumhurbaşkanından, en sade vatandaşına kadar herkes elini taşın altına sokmalıdır ki bir ‘kurtuluş savaşından’ bahsedilebilsin.

MİLLET İTTİFAKI’NIN ADAYI

Cumhur İttifakı’nın adayı birkaç sene önceden belli olunca Millet İttifakı’nın adayı da merakla bekleniyor. Ama CHP Grup Başkanvekillerinden birisi net bir açıklama getirdi, “Seçim tarihi belli olduğu gün adayımızı açıklarız” diye.

Millet İttifakı’nın adayının kim olacağı konusundan ziyade kimlerin olmayacağını buradan belirteyim. Kemal Kılıçdaroğlu, CHP Genel Başkanı olarak siyaseten çok isabetli adımlar atıyor. Hatta kim ne derse desin “helalleşme” konusu da Kılıçdaroğlu ve CHP hanesine artı yazdıran bir adımdır. Ancak ne olursa olsun, Kemal Kılıçdaroğlu’nun Millet İttifakı’nın adayı olmayacağı kesindir.

Abdullah Gül ismini geçirmek de abesle iştigaldir. Abdullah Gül kesinlikle Millet İttifakı’nın adayı değildir. Bunlar dışında İstanbul veya Ankara Büyükşehir Belediye Başkanları da kesinlikle aday olmayacak isimlerdir. Bu isimler adaylıkları en çok tartışılan isimler olmasına rağmen reel siyasette bunların aday olmayacakları herkes tarafından bilinmektedir.

Önemli olan, Millet İttifakı’nın adayının belirlenmesinde parti tabanlarının isteklerinin ön planda tutulması olmalıdır. Tabii ki bu konuda DEVA ve GP’nin adaylarıyla, SP’nin adayıyla, İyi Parti’nin adayı, HDP’nin adayı ve de CHP’nin adayının asgari müştereklerde birleşmesi çok zor gibi gözükse de eğer bu konuda tabanlarını referans alırlarsa daha verimli bir sonuç ortaya çıkabilir.

Ben her zaman söylüyorum, benim adayım İlhan Kesici’dir. Bilgisi, birikimi, milliyetçiliği, halkçılığı ve tüm özellikleriyle tam Anadolu insanıdır. Yukarıda saydığım isimlerden daha az oy alacak bir isim olmadığı da barizdir. Millet İttifakı adayı partilerin tabanlarına bırakılırsa böyle bir sonuç çıkması kuvvetle muhtemeldir. Ancak hangi referansla seçileceğini belirlenen aday gösterecektir.

(Bu arada köşe yazısını bitirdim şu anda 1 dolar, 12,13TL gözüküyor. Hayırlısı olsun)

Dostlukla kalın.