Kaldırımlara teşhir amacıyla bazı esnaflar tarafından konan malzemelerin kaldırılması ve kaldırımlara konan araçların kaldırılması konusunda belediye zabıta ekipleri uyarılarına devam ediyor. Zabıta ekipleri tarafından yapılan uyarıları yerine getirmeyen esnafların kaldırımlardaki malzemelerinin belediye ekipleri tarafından kaldırılarak cezai işlem uygulanacağı yetkililerce belirtildi.
Belediye Başkanı Mehmet Yaka, yaya kaldırımlarının işgali hakkında şunları söyledi." 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nda ve Karayolları Trafik Yönetmeliğinde " Yaya Kaldırımı" şöyle tanımlanmaktadır: "Karayolunun taşıt yolu kenarı ile gerçek veya tüzel kişilere ait mülkler arasında kalan ve yalnız yayaların kullanımına ayrılmış olan kısımdır." Araç trafiğinin güvenli ve seri bir şekilde akışı ne kadar önemli ise, trafik tanımı içerisinde yer verilen yayaların can güvenliği de bir o kadar önemlidir. Bu da ancak yayaların başta kendilerine ayrılmış olan yaya kaldırımını kullanabilmeleri ve diğer kurallara uymaları ile sağlanabilecektir. Ancak bunun için önce yaya kaldırımlarının araçlara ve esnafların teşhir amaçlı koyduğu malzemelere değil, kaldırımların yayalara ait olduğunun bilinci ile hareket edilmesi gerekmektedir. Yayalar tarafından rahatsız oldukları sık sık dile getirilen yaya kaldırım işgallerinin son bulması için ne gerekiyorsa yapılacaktır.
Bundan dolayı kaldırımlar her ne sebeple olursa olsun hiçbir kimse tarafından işgal edilemez ve yayaların gelip geçmesini engelleyemez. Kaldırımların sadece yayalara ait olduğunun herkes tarafından bilinmesi için Zabıta ekiplerimiz denetimlerine ve uyarılarına devam edeceklerdir. Uymayanlar hakkında yasal işlem yapılacağının bilinmesini istiyorum."dedi