Artan enerji ihtiyacının karşılanmasında yeni ve yenilenebilir enerji kaynaklarına ihtiyaç her geçen gün artmaktadır. Kendi enerjisini kendisi üretmesi noktasında da Karapınar birçok bölgeye öncülük edebilecek bir konuma gelmiştir. Özellikle güneş enerjisi anlamında bölgeye ciddi yatırımlar yapılmış ve yapılmaya devam edilmektedir. Henüz bu anlamda önemli çalışmalar başlamamış olsa da ilçe tarımsal ve hayvansal üretimin yüksek olmasından dolayı biokütle ve biyogaz üretiminde önemli bir gizil potansiyele sahiptir. Bundan dolayı bu alanda da yakın zamanda ciddi çalışmalar başlayacağını düşünüyor ve umut ediyorum.

Günümüz insanının önemini fark etmesi gereken hususların en başında enerji gelmektedir. Enerji insanın rutin hayatında bile çok önemli bir yer tutmaktadır. Enerji ekonomisinin küresel boyutu düşünüldüğünde yerli ve milli enerji üretiminin önemi konusunda kuşkusuz herkes hemfikirdir. Ancak var olan enerjinin verimli ve etkin bir şekilde kullanılması da bir o kadar önem arz etmektedir.

Kullandığımız enerjiden kaynaklı olarak, doğal kaynaklar hızla tükenmekte, çevre kirliliği her geçen gün artmakta ve bütçemizde büyük bir yük oluşmaktadır. Enerji kullanmaktan vazgeçmemiz mümkün olmadığı için ihtiyacımız olan enerjiyi mümkün olduğu kadar yerli ve milli imkanlarla üretmeli ve daha da önemlisi ürettiğimiz bu enerjiyi kullanırken çocuklarımıza bırakacak olduğumuz mirası kullandığımızı aklımızdan çıkarmamalıyız.

Karapınar Aydoğanlar Meslek Yüksekokulu bünyesinde bulunan Elektrik ve Enerji Bölümü Alternatif Enerji Kaynakları programında yenilenebilir enerji kaynakları alanında piyasanın ihtiyaç duyduğu bilgi ve birikime sahip teknik eleman yetiştirirken aynı zamanda enerji yönetimi ve tasarrufu konusunda da ciddi bir eğitim verilmektedir.

Yazımın başında da belirttiğim gibi Karapınar üretim ve buna paralel olarak da ciddi bir enerji ihtiyacına sahip olan bir ilçe olarak göze çarpmaktadır. Bu perspektiften baktığımızda ilçede yaşayan her bir bireye enerji tasarrufu konusunda ciddi görevler düşmektedir. Enerji tasarrufu konusunun milli bir mesele olması hasebiyle musluktan su içerken bile hassasiyet göstermeli ve küçük bir kulübeden devasa sanayi kuruluşlarına kadar hayatımızın her alanında bu konuya hassasiyetle yaklaşmalıyız. Uygarlığın yolu enerjiden geçmekte bu yolu inşa etmek ise üretmek ve ürettiğimizi tasarruf etmekle mümkündür.

Öğr. Gör. Mehmet TEMİZ

Selçuk Üniversitesi

Karapınar Aydoğanlar Meslek Yüksekokulu